| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-02 20:31:56
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Użytkownik "Przemodar" <p...@w...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ch7fpb$b9t$1@main.viknet.pl...
> A to błąd z kolejnością. Czarne są bardziej "jadalne"
Troszkę mnie zachęciłeś ;-), mam przepis na chleb ziemniaczany właśnie z
czarnymi oliwkami pokrojonymi w cienkie kółeczka i fotka trochę mnie kusi
;-).
Mógłbyś przyrównać smak czarnej oliwki do czegoś?
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-02 21:06:56
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ch7vlg$pck$1@news.onet.pl...
>
> Troszkę mnie zachęciłeś ;-), mam przepis na chleb ziemniaczany właśnie z
> czarnymi oliwkami pokrojonymi w cienkie kółeczka i fotka trochę mnie kusi
Ojej, podaj przepis na chleb ziemniaczany, E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 21:14:18
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...Dnia Thu, 02 Sep 2004 22:31:56 +0200, Asienka P napisał(a):
>
> Użytkownik "Przemodar" <p...@w...o2.pl> napisał w wiadomości
> news:ch7fpb$b9t$1@main.viknet.pl...
>> A to błąd z kolejnością. Czarne są bardziej "jadalne"
>
> Troszkę mnie zachęciłeś ;-), mam przepis na chleb ziemniaczany właśnie z
> czarnymi oliwkami pokrojonymi w cienkie kółeczka i fotka trochę mnie kusi
> ;-).
> Mógłbyś przyrównać smak czarnej oliwki do czegoś?
do zielonej skorki z orzecha albo do kaparow, albo do czegos rownie
niedobrego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 21:55:02
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...KasJa wrote:
>>>>> ...wontrupka...
>>> ===
>>> A cóż to jest???
>>
>>
>> Oj, waldek :-))).
>> Wontrupka to wontrupka. Wątróbka, ktorej ktos nie cierpi ;-)
>>
> innymi slowy Won Trupka. dawajcie, przegonimy go
>
> kasja
===
Nie zgadzam się. Świat bez wątróbki? To smutny świat...
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 22:59:16
Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Użytkownik "ewa" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ch82ua$m4c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Ojej, podaj przepis na chleb ziemniaczany, E.
Proszę bardzo:
Chlebek kartoflany z oliwkami
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Składniki:
~~~~~~~
ok. 20 dag puree ziemniaczanego
2 łyżki masła lub margaryny
50 dag przesianej mąki
1 łyżka świeżych drożdży
sól
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
20 czarnych oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie:
~~~~~~~~~~
Puree z kartofli utrzeć z masłem, mąką i łyżeczką soli. Drożdże rozmieszać z
mlekiem, zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu, aż do spienienia roztworu.
Do naczynia z kartoflami utartymi z mąką wlać roztwór drożdży i wodę i
wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką, przełożyć na nią ciasto i wyrabiać
rękami aż gładkie- ok. 10 minut (lub włożyć do miksera z przystawką do
wyrabiania ciasta i mieszać 3- 4 minuty). Uformować kulę z ciasta, włożyć ją
do natłuszczonego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, powinno
podwoić objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę dodając 2/3
przygotowanych oliwek. Natłuścić keksówkę i włożyć do niej ciasto lub
podzielić na 6 części i uformować podłużne bułki, ułożyć na natłuszczonej
blasze. Przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość,
przykryć na czas rośnięcia. Gdy już wyrosło posypać resztą oliwek.
Piekarnik nagrzać do 220 C. Chlebek piec około 40 min., bułki 15- 20 min.,
próbować patyczkiem. Wyjąć z pieca do ostygnięcia.
Uwagi
~~~~
Chlebek będzie najsmaczniejszy, gdy upieczemy go ze świeżo przygotowanego
puree.
Odmiana: zamiast oliwek można przygotować chlebek z dodatkiem cheddara lub
parmezanu. Utarty ser dodawać do ciasta jak oliwki.
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 23:06:30
Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ch889p$1rk$1@news.onet.pl...
>
>
> Chlebek kartoflany z oliwkami
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Acha, zapomniałam, źródło: R. Wadey "Kartofle, 50 oryginalnych dań"
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 23:08:14
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ch84sa$b5j$1@inews.gazeta.pl...
> Nie zgadzam się. Świat bez wątróbki? To smutny świat...
>
Ale jakże mniej .. hmmm odorowaty? ;-) Won Trupka! :-)
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 06:07:11
Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ch88nc$j7a$1@news.onet.pl...
Asieńko. Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję. A tego sera to
można dać dużo? Nie będzie zakalcu? Pozdrawiam, Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 06:24:19
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ch7bhm$7fv$1@inews.gazeta.pl...
> Cynaderki,
Tu się nie zgadzam...
Z ciekawostek, żeby nie było, że nie próbuję dziwnych rzeczy.
Kiedyś jadłem koźlęce jądra, smażone z cebulą. Nie powiem, trochę
dziwne, ale smaczne. Chociaż jeden ze współbiesiadników, gdy tylko
się dowiedział co smażymy, natychmiast się wyprowadził do Rygi ;)
> rodzynki, wątróbka, oliwki - są pyszne.
>
a, tu tak. Oliwki szczególnie te wieeelkie, zielone :)
> Ja nie lubię trawy! Pod żadną postacią. No, może jako
wołowinę...
>
Ja też.
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-03 06:47:36
Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...Użytkownik "Aneta" <a...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ch777h$4qq$1@mamut1.aster.pl...
> to ja tu napisze.... NIENAWIDZĘ rodzynek, wyniucham je wszędzie i
wygrzebię.
> obrzydlistwo i kto to to coś wymyślił
Też tak mam: rodzynki w cieście wywołuja u mnie odruch wymiotny. Co ciekawe:
mogę je wcinać garściami, o ile są luzem.
MarcinB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |