Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciekawe? Czy ja wiem...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciekawe? Czy ja wiem...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-02 20:31:56

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Przemodar" <p...@w...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ch7fpb$b9t$1@main.viknet.pl...
> A to błąd z kolejnością. Czarne są bardziej "jadalne"

Troszkę mnie zachęciłeś ;-), mam przepis na chleb ziemniaczany właśnie z
czarnymi oliwkami pokrojonymi w cienkie kółeczka i fotka trochę mnie kusi
;-).
Mógłbyś przyrównać smak czarnej oliwki do czegoś?


Asieńka P.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-02 21:06:56

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: "ewa" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ch7vlg$pck$1@news.onet.pl...
>
> Troszkę mnie zachęciłeś ;-), mam przepis na chleb ziemniaczany właśnie z
> czarnymi oliwkami pokrojonymi w cienkie kółeczka i fotka trochę mnie kusi
Ojej, podaj przepis na chleb ziemniaczany, E.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 21:14:18

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Sep 2004 22:31:56 +0200, Asienka P napisał(a):

>
> Użytkownik "Przemodar" <p...@w...o2.pl> napisał w wiadomości
> news:ch7fpb$b9t$1@main.viknet.pl...
>> A to błąd z kolejnością. Czarne są bardziej "jadalne"
>
> Troszkę mnie zachęciłeś ;-), mam przepis na chleb ziemniaczany właśnie z
> czarnymi oliwkami pokrojonymi w cienkie kółeczka i fotka trochę mnie kusi
> ;-).
> Mógłbyś przyrównać smak czarnej oliwki do czegoś?


do zielonej skorki z orzecha albo do kaparow, albo do czegos rownie
niedobrego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 21:55:02

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

KasJa wrote:
>>>>> ...wontrupka...
>>> ===
>>> A cóż to jest???
>>
>>
>> Oj, waldek :-))).
>> Wontrupka to wontrupka. Wątróbka, ktorej ktos nie cierpi ;-)
>>
> innymi slowy Won Trupka. dawajcie, przegonimy go
>
> kasja
===
Nie zgadzam się. Świat bez wątróbki? To smutny świat...

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 22:59:16

Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ewa" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ch82ua$m4c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Ojej, podaj przepis na chleb ziemniaczany, E.

Proszę bardzo:

Chlebek kartoflany z oliwkami
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Składniki:
~~~~~~~
ok. 20 dag puree ziemniaczanego
2 łyżki masła lub margaryny
50 dag przesianej mąki
1 łyżka świeżych drożdży
sól
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
20 czarnych oliwek pokrojonych w cienkie plasterki

Przygotowanie:
~~~~~~~~~~
Puree z kartofli utrzeć z masłem, mąką i łyżeczką soli. Drożdże rozmieszać z
mlekiem, zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu, aż do spienienia roztworu.
Do naczynia z kartoflami utartymi z mąką wlać roztwór drożdży i wodę i
wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką, przełożyć na nią ciasto i wyrabiać
rękami aż gładkie- ok. 10 minut (lub włożyć do miksera z przystawką do
wyrabiania ciasta i mieszać 3- 4 minuty). Uformować kulę z ciasta, włożyć ją
do natłuszczonego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, powinno
podwoić objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez chwilę dodając 2/3
przygotowanych oliwek. Natłuścić keksówkę i włożyć do niej ciasto lub
podzielić na 6 części i uformować podłużne bułki, ułożyć na natłuszczonej
blasze. Przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość,
przykryć na czas rośnięcia. Gdy już wyrosło posypać resztą oliwek.
Piekarnik nagrzać do 220 C. Chlebek piec około 40 min., bułki 15- 20 min.,
próbować patyczkiem. Wyjąć z pieca do ostygnięcia.

Uwagi
~~~~
Chlebek będzie najsmaczniejszy, gdy upieczemy go ze świeżo przygotowanego
puree.
Odmiana: zamiast oliwek można przygotować chlebek z dodatkiem cheddara lub
parmezanu. Utarty ser dodawać do ciasta jak oliwki.


Asieńka P.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 23:06:30

Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ch889p$1rk$1@news.onet.pl...
>
>
> Chlebek kartoflany z oliwkami
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Acha, zapomniałam, źródło: R. Wadey "Kartofle, 50 oryginalnych dań"



Asieńka P.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-02 23:08:14

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ch84sa$b5j$1@inews.gazeta.pl...
> Nie zgadzam się. Świat bez wątróbki? To smutny świat...
>
Ale jakże mniej .. hmmm odorowaty? ;-) Won Trupka! :-)




Asieńka P.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-03 06:07:11

Temat: Re: Chlebek kartoflany z oliwkami [P]
Od: "ewa" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ch88nc$j7a$1@news.onet.pl...
Asieńko. Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję. A tego sera to
można dać dużo? Nie będzie zakalcu? Pozdrawiam, Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-03 06:24:19

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ch7bhm$7fv$1@inews.gazeta.pl...
> Cynaderki,
Tu się nie zgadzam...
Z ciekawostek, żeby nie było, że nie próbuję dziwnych rzeczy.
Kiedyś jadłem koźlęce jądra, smażone z cebulą. Nie powiem, trochę
dziwne, ale smaczne. Chociaż jeden ze współbiesiadników, gdy tylko
się dowiedział co smażymy, natychmiast się wyprowadził do Rygi ;)

> rodzynki, wątróbka, oliwki - są pyszne.
>
a, tu tak. Oliwki szczególnie te wieeelkie, zielone :)

> Ja nie lubię trawy! Pod żadną postacią. No, może jako
wołowinę...
>
Ja też.


--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-03 06:47:36

Temat: Re: Ciekawe? Czy ja wiem...
Od: "MarcinB" <mn_b[a_może_by_tak_bez_spamu_?]@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aneta" <a...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ch777h$4qq$1@mamut1.aster.pl...

> to ja tu napisze.... NIENAWIDZĘ rodzynek, wyniucham je wszędzie i
wygrzebię.
> obrzydlistwo i kto to to coś wymyślił

Też tak mam: rodzynki w cieście wywołuja u mnie odruch wymiotny. Co ciekawe:
mogę je wcinać garściami, o ile są luzem.

MarcinB


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Curry/Kmin (p) dlugie.
Imieniny Izabeli
pierogi?
Nadmiar kotletow mielonych - zapiekanka?
Kluski ziemniaczane

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »