Strona główna Grupy pl.misc.dieta Ciekawostka - Atkins

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciekawostka - Atkins

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-10 07:58:13

Temat: Ciekawostka - Atkins
Od: "Gruby Jendrek" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

http://info.onet.pl/811376,69,item.html

Pozdrawiam
A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-10-10 08:35:59

Temat: Re: Ciekawostka - Atkins
Od: "Iza Radac'" <i...@i...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gruby Jendrek" <s...@p...onet.pl> napisał:

> http://info.onet.pl/811376,69,item.html

"Na skutek krytycznych uwag kilku lekarzy prezydent Brazylii, Luiz Inacio
Lula da Silva, przerwał kontrowersyjną dietę, dzięki której udało mu się
zeszczupleć 8 kg w ciągu kilku miesięcy."

Kilku lekarzy...zaraz się znajdą tacy, którzy Go "nawrócą". Albowiem
kontrowersji wokól diet niskoweglowych z roku na rok ubywa.
Dieta Atkinsa, stosowana przez wiele znanych osobistości, już w chwili
obecnej jest gruntownie badana na sporej grupie ochotników w USA.
Na wyniki badań przyjdzie nam jednak poczekac parę lat...
Ciekawa jestem miny wszystkich ideo-wojowników o deprecjację tego sposobu
żywienia, gdy setki najbardziej utytułowanych naukowców orzekną: diety
niskoweglowe są absolutnie bezpieczne i korzystne w procesie
odchudzania...:->>>

I.






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-10-11 18:01:19

Temat: Re: Ciekawostka - Atkins
Od: "Marsiuu" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gruby Jendrek" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bm5or5$6t9$1@news.lublin.pl...
> http://info.onet.pl/811376,69,item.html


W artykule jest napisane:
"odchudzał się stosując WYSOKOBIAŁKOWĄ dietę opracowaną przez amerykańskiego
lekarza Roberta Atkinsa. Przerwał ją w ubiegłym miesiącu po namowach
brazylijskich dietetyków."

od kiedy to Atkins mial taka diete???
chyba ktos kto pisal te notatke mial mala wiedze o tym - z tego co ja wiem
to Atkinsa dieta jest NISKOTŁUSZCZOWA, a to calkiem co innego niz napisali w
artykule.

pozdrawiam
mariusz
6 miesiecy OPTY


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-10-11 18:22:42

Temat: Re: Ciekawostka - Atkins
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Marsiuu w wiadomości news:bm9gjr$e10$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:

> W artykule jest napisane:
> "odchudzał się stosując WYSOKOBIAŁKOWĄ dietę opracowaną przez
> amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Przerwał ją w ubiegłym
> miesiącu po namowach brazylijskich dietetyków."
>
> od kiedy to Atkins mial taka diete???
> chyba ktos kto pisal te notatke mial mala wiedze o tym - z tego co ja
> wiem to Atkinsa dieta jest NISKOTŁUSZCZOWA,

No to chyba czas zweryfikowac swoja wiedze.

> a to calkiem co innego
> niz napisali w artykule.
>
> pozdrawiam
> mariusz
> 6 miesiecy OPTY

Acha ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2003-10-11 19:29:34

Temat: Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 1
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bm9hl9$2p2$1@inews.gazeta.pl...
> Marsiuu w wiadomości news:bm9gjr$e10$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>
> > W artykule jest napisane:
> > "odchudzał się stosując WYSOKOBIAŁKOWĄ dietę opracowaną przez
> > amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Przerwał ją w ubiegłym
> > miesiącu po namowach brazylijskich dietetyków."
> >
> > od kiedy to Atkins mial taka diete???
> > chyba ktos kto pisal te notatke mial mala wiedze o tym - z tego co ja
> > wiem to Atkinsa dieta jest NISKOTŁUSZCZOWA,
>
> No to chyba czas zweryfikowac swoja wiedze.

Masz rację, przyda się kilka szczegółów tytułem wyjaśnień RÓŻNIC między
Dietą optymalną a dietą Atkinsa: Cytuję samego autora "ŻO":
----------------------------------------------------
----------
Dziennik Zachodni nr 68 21 marca 2003 r.
-------------------------------------------
Autor diety optymalnej po raz pierwszy na łamach "Dziennika Zachodniego"
odnosi się do rewelacji, jakie napłynęły z USA

Żywienie optymalne a dieta Atkinsa (I)

Po 30 latach od ukazania się pierwszej wzmianki o odchudzającej diecie dra
Roberta Atkinsa uczeni amerykańscy doszli do wniosku, że coś w tej diecie
jest. Podjęli decyzję o przeprowadzeniu badań nad wpływem diety Atkinsa
u ludzi otyłych i chorych na niektóre choroby. Wyniki badań mają być znane
w 2005 r.
W swoich publikacjach i książkach pisałem o "nowej rewolucyjnej diecie
Atkinsa" przed kilku laty podkreślając, że dieta Atkinsa jest lepsza od
wszystkich innych proponowanych ludziom diet, a w szczególności od diet
zalecanych przez "najbardziej renomowane placówki naukowe", ale nie ma ona
nic wspólnego z żywieniem optymalnym.
Docent Wolfgang Lutz, austriacki lekarz, z którym spotkałem się przed
kilku laty i przekazałem mu zasady żywienia optymalnego oraz zapoznałem
z rezultatami uzyskiwanymi u chorych na różne nieuleczalne choroby, autor
książki pt. "Życie bez pieczywa", napisał: "Dr Jan Kwaśniewski, stosując
ekstremalnie wysoką ilość tłuszczu w diecie, uzyskuje od ponad 30 lat
rezultaty znacznie przewyższające te uzyskiwane przy pomocy wszystkich
innych diet niskowęglowodanowych.

Za dużo białek!

Dr Atkins zapoznał się z moją książką wydaną w j. angielskim pt.
"Homo Optimus" i prosił o dalsze materiały.
Dr Atkins od początku zalecał dietę bardzo wysokobiałkową, z bardzo znacznym
ograniczeniem węglowodanów, a nawet z ich zupełnym wyłączeniem z diety,
a jego dieta była dietą wyłącznie odchudzającą. Pod wpływem jego diety
oprócz spadku wagi występowały u chorych czasami pewne inne korzystne
efekty, ale też występowały objawy szkodliwe, groźne dla życia.
Dlatego pod adresem dra Atkinsa padały oskarżenia ze strony pacjentów,
którym na jego diecie pogorszył się stan zdrowia.
Ostatnio dr Atkins podał proporcje między głównymi składnikami odżywczymi
w jego diecie na I i II okres jej stosowania. Proporcje te określił jako
procent energii podawanej w tych składnikach - w diecie na I okres
przyjmując stosunek białka, tłuszczu i węglowodanów jak 36:63:8 procent,
co w przeliczeniu na jednostki wagowe wynosi B:T:W 1:0,66:0,22.
Dieta Atkinsa na II okres jej stosowania daje 26% energii z białka,
z tłuszczów 41%, z węglowodanów 33%.A zatem stosunek B:T:W jest jak
26:41:33 procent, co w przeliczeniu na jednostki wagowe daje proporcje
B:T:W jak 1:0,7:1,3.
Dieta Atkinsa zawsze była i jest bardzo wysokobiałkowa, niskotłuszczowa
i bardzo niskowęglowodanowa. A zatem diametralnie różni się od diety
optymalnej. W żywieniu optymalnym dla osób szczupłych proporcje między
głównymi składnikami odżywczymi wynoszą: B:T:W jak 1:3,5:0,8, co w
przeliczeniu na procentowa podaż energii z głównych składników odżywczych
wynosi B:T:W jak 10:82:8 procent. W diecie dla otyłych, którzy chcą tracić
na wadze powoli, w żywieniu optymalnym przy proporcjach B:T:W jak 1:2,5:0,8
ilość energii dostarczonej w głównych składnikach odżywczych wyrażona
w procentach wynosi 12,5:77,5:10.
Podaż głównych składników odżywczych w gramach w diecie Atkinsa I i II typu
oraz w żywieniu optymalnym z zawartością tłuszczu 2,5 g na 1 g białka
i 3,5 g na 1 g białka, przy spożyciu 2000 Kcal/dobę jest następująca:
Atkins I B:T:W jak 190:120: 40
Atkins II B:T:W jak 130: 91:135
Żywienie optymalne 2,5 g tłuszczu B:T:W jak 62:166:50 g
Żywienie optymalne 3,5 g tłuszczu B:T:W jak 50:176:40 g

Całkiem inne diety

Już na pierwszy rzut oka widać, jak bardzo różnią się diety Atkinsa od
żywienia optymalnego, a jeszcze bardziej różnią się efekty praktycznego
stosowania tych diet u ludzi chorych. Różnią się jeszcze tym, że żywienie
optymalne zostało dokładnie przebadane w kilku badaniach na zwierzętach w
latach 80. i na ludziach chorych na miażdżycowe zwężenie tętnic wieńcowych,
przeważnie otyłych i chorujących na inne choroby. Badania te wykonało
11 profesorów i docentów wraz z zespołami już w roku 1980 pod kierunkiem
H.Rafalskiego, na polecenie komisji powołanej zarządzeniem premiera za
pieniądze ministra nauki, przy stałych przeszkodach, ze strony ministrów
"zdrowia" oraz Instytutu Żywności i Żywienia.
Wszystkie badane parametry zdrowotne u chorych po 6 miesiącach obserwacji
znacznie się poprawiły, ustąpiło wiele chorób, poprawa wystąpiła w każdym
przypadku, w ani jednym przypadku NIE WYSTĄPIŁO pogorszenie stanu zdrowia.
Wyniki badań zostały ukryte!
Program rozległych badań na ludziach, planowany na lata 1981-1985, na które
to badania minister nauki, szkolnictwa wyższego i techniki zarezerwował
odpowiednie środki, i które to badania zostały ujęte w planie - nie wszedł
w życie. W stanie wojennym pieniądze szły jak wiadomo na zupełnie inne
"badania".
Żywienie optymalne jest jedynym znanym modelem żywienia opartym na wiedzy,
wszystkie pozostałe "diety" miały i mają swój początek w wierze lub
poglądach ich autorów.
Współczesna wiedza biochemiczna zaleca 30-40 g białka na dobę, powyżej 50 g
węglowodanów do 100 g, a reszta energii powinna być dostarczana w
tłuszczach.
Jest oczywiste, że tłuszcze dające więcej energii z 1 g są lepsze od
tłuszczów dających mniej energii, gdyż dokładnie te same zasady dotyczące
paliw są od dawna stosowane w technice. Można wierzyć, lub mieć poglądy,
że paliwo dające 11 Kcal z 1 g jest gorsze od paliwa dającego 4 Kcal z 1 g,
ale jest to tylko wiara lub poglądy, a te mają swoje źródło zawsze w
wadliwej strukturze i czynności ludzkiego mózgu (prof. J.Aleksandrowicz,
S.Staszic, H.Kołłątaj). A wadliwa struktura i wadliwa czynność ludzkiego
umysłu jest skutkiem odżywiania właściciela tego mózgu i musi ona być
patologiczna przy każdej diecie różnej od diety opartej na prawach
obowiązujących w naukach ścisłych.

Naukowe podstawy

Optymalny od ponad 5 lat lekarz Przemysław Pala w miesięczniku "Optymalni"
nr 42 z lutego 2003 r. napisał, że "żywienie optymalne dra Jana
Kwaśniewskiego jako jedyne oparte jest na podstawach naukowych, a nie na
poglądach czy opiniach autorytetów w dziedzinie żywienia". Na podstawie
analizy ponad 6 tysięcy pacjentów stosujących żywienie optymalne stwierdza,
że u nikogo nie wystąpiło pogorszenie stanu zdrowia, a u prawie wszystkich
była znaczna poprawa lub pełne wyleczenie z chorób, na które chorowali, w
tym z chorób dotychczas uważanych za nieuleczalne.
W cukrzycy typu I trwającej krótko, wyleczenie następuje po kilku dniach do
2-3 tygodni, skuteczność wyleczeń - 100%. W cukrzycy typu I i II
utrzymującej się długo skuteczność wyleczeń sięga 90%, u pozostałych prawie
zawsze występuje znaczna poprawa. Wyleczenie występuje w okresie od 3
tygodni
do 3 miesięcy. Wyleczenie astmy u dzieci - do 7 dni, u dorosłych - do 2
tygodni. W chorobie Buergera i miażdżycy kończyn dystans chromania wydłużał
się o ponad 500% w okresie 2 tygodni. Najszybciej ustępują choroby układu
pokarmowego, są liczne wyleczenia ze stwardnienia rozsianego lub poprawa
zauważalna w każdym przypadku. Takich rezultatów nie uzyskiwano dotąd
w żadnej klinice, w żadnym kraju, przy pomocy wszystkich dotychczas
stosowanych diet, czy innych metod leczenia.
A dietą Atkinsa na pewno nie da się wyleczyć chorego z cukrzycy typu I ani
z wielu innych chorób, które ustępują pod wpływem żywienia optymalnego.

JAN KWAŚNIEWSKI
----------------------------------------------------
-
Krystyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2003-10-11 19:29:56

Temat: Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bm9hl9$2p2$1@inews.gazeta.pl...
> Marsiuu w wiadomości news:bm9gjr$e10$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>
> > W artykule jest napisane:
> > "odchudzał się stosując WYSOKOBIAŁKOWĄ dietę opracowaną przez
> > amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Przerwał ją w ubiegłym
> > miesiącu po namowach brazylijskich dietetyków."
> >
> > od kiedy to Atkins mial taka diete???
> > chyba ktos kto pisal te notatke mial mala wiedze o tym - z tego co ja
> > wiem to Atkinsa dieta jest NISKOTŁUSZCZOWA,
>
> No to chyba czas zweryfikowac swoja wiedze.
----------------------------------------------------
-
Dziennik Zachodni nr 74 28 marca 2003 r.
-------------------------------------------
Autor diety optymalnej po raz pierwszy na łamach "Dziennika Zachodniego"
odnosi się do rewelacji, jakie napłynęły z USA

Żywienie optymalne a dieta Atkinsa (II)

Nie należy jeść zbyt dużo mięsa, zwłaszcza chudego

Zapotrzebowanie na energię w diecie Atkinsa jest znacznie wyższe niż
występujące ono przy stosowaniu żywienia optymalnego, nawet dwa razy wyższe.
Czym lepsze pożywienie, tym zawsze organizm potrzebuje go mniej, a czym
gorsze tym więcej musi zjadać człowiek pożywienia w kaloriach. Żywienie
optymalne powoduje najniższe (kalorycznie) spożycie pokarmów, a organizm
funkcjonuje najbardziej sprawnie, najbardziej wydajnie i nie jest zmuszany
do wykonywania "roboty głupiego" jak to się dzieje przy stosowaniu
wszystkich innych modeli żywienia.
Przy spożyciu 3000 Kcal w diecie Atkins I człowiek zjada 270 g bialka,
180 g tłuszczu i 60 g węglowodanów. W diecie Atkins II zjada 195 g białka,
135,5 g tłuszczu i 247,5 g węglowodanów na dobę. Gdyby całe białko zostało
strawione i przyswojone, to z 270 g białka organizm wytworzyłby 157 g
węglowodanów, zatem faktyczna ilość węglowodanów dostarczonych w pokarmie
i wytworzonych z białka wynosiłaby 217 g i 360 g w diecie Atkins II.
Większość tych węglowodanów z kolei organizm przetworzyłby na trój,
a te na cholesterol. Takie żywienie nie ma sensu. Każdy nadmiar białka
w diecie jest bardzo szkodliwy. W żywieniu optymalnym podawane jest białko
o najwyższej wartości biologicznej, a tego potrzeba bardzo mało. Wystarczy
30-50 g dobowo. Przetwarzanie nadmiaru białka w organizmie to bardzo ciężka
praca, za którą człowiek płaci wysoką cenę.

Kirgizi, Eskimosi, Kamczadale

Im więcej człowiek spożywa białka, tym szybciej się starzeje i tym krócej
żyje. Objawy przekwitania i przedwczesnego starzenia występują u Kirgizów
z okolic Omska już w wieku 30-32 lat. Ludzie ci odżywiali się wyłącznie
chudym mięsem, a skutkiem tego jest wysokie spożycie białka (Max Burger
- Biomorfoza... PZWL Warszawa, 1965, str. 97).
Z kolei badając stan zdrowia Eskimosów żyjących na Grenlandii ponad 30 lat
temu stwierdzono, że w ich przeciętnej diecie spożycie białka wynosi 350 g,
tłuszczów 170 g, węglowodanów 23 g na osobę dobowo. Chorób cywilizacyjnych
wśród tych Eskimosów nie znaleziono, ale trzeba przyznać, że ich przeciętna
długość życia była niska.
Z drugiej strony Benedykt Dybowski odnotował wśród Kamczadali dobry stan
zdrowia, długowieczność, brak przestępstw, wysoką moralność i powszechną
życzliwość. A Kamczadale odżywiali się wówczas wyłącznie mięsem i tłuszczem
niedźwiedzi. Po wyleczeniu seniora rodu (114 lat!) z przewlekłej choroby
przewodu pokarmowego, uzyskał Dybowski duże uznanie wśród Kamczadali,
którzy przekazali mu wiele informacji o swoim życiu. Dybowski był jednym
z czterech myślących ludzi, jacy pojawili się w XIX wieku. Potrafił
w warunkach polowych na Syberii wytwarzać szczepionkę przeciwospową
i szczepić nią ludzi. Z powodzeniem!

Białko, którego nie możemy przyswoić

Organizm człowieka na diecie europejskiej czy amerykańskiej nie jest
w stanie strawić i przyswoić 170 g białka na dobę (Atkins I), czy 195 g
(AtkinsII).
Część tego białka nie do końca strawiona przedostaje się do krwi w postaci
tzw. azotu polipeptydowego, co może być przyczyną zmian skórnych o typie
egzemy jako skutek reakcji alergicznej na obce białko. Duża część tego
białka przechodzi do jelit, gdzie jego "trawieniem" zajmują się bakterie
i (czy) pierwotniaki - na swój sposób. Podczas tego procesu powstaje wiele
toksycznych związków obciążających wątrobę i nerki, podtruwających cały
organizm, dających zaburzenia w czynności centralnego układu nerwowego.
Amoniak wytwarzany przez bakterie (NH3)silnie zatruwa cały organizm;
znajduje się on we krwi i płynach ustrojowych w postaci jonu amonowego
(NH4), który następnie jest przetwarzany na mocznik. Ze 100 g przyswojonego
białka organizm musi wydalić 16,5 g azotu na dobę. Przy spożyciu 170 g
białka na dobę (Atkins I) musiałby wydalić 44,5 g azotu. Przy spożyciu okolo
100 g białka na dobę około 95% azotu wydalane jest przez nerki, a 5% przez
przewód pokarmowy. Przy wysokim spożyciu białka (Atkins I I II) wzrasta
ilość azotu wydalanego z kałem. U ludzi na diecie typowej dla państw
zachodnich organizm wydala w moczniku 80-90% azotu. Synteza mocznika wymaga
5 reakcji chemicznych, w które zaangażowane są również magnez, arginina,
ornityna, cytrulina i arginiobursztynian, oraz 5 enzymów - syntaza
karbamoilofosforanowa, transkarbomoilaza ornitynowa, syntaza
arginino-bursztynianowa, arginiobursztynaza i arginaza. Gramocząsteczka
mocznika waży 60 g, z tego 28 g to azot.
Amoniak jest toksyczny dla człowieka. W marskości wątroby czy w ostrej
żółtaczce wzrasta wytwarzanie amoniaku, a spada mocznika. W społeczeństwach
zachodnich dzienna utrata białka wynosi 30-40 g, czyli 5-7 g azotu.
Spożywanie nadmiary białek jest szkodliwe dla zdrowia. Amoniak w postaci
jonu amonowego (NH4) przy zdrowej wątrobie trafia przez żyłę wrotną do
wątroby, gdzie jest szybko przetwarzany na mocznik lub glutaminian czy
glutaminę. Również nerki wytwarzają amoniak z aminokwasów (nie z mocznika)
kierując go do krwi, ale głównie wydalany jest on z moczem w postaci jony
amonowego. W marskości wątroby, czy ostrej żółtaczce duże ilości amoniaku
dostają się do krwi i może dojść do zatrucia amoniakiem, co jest groźne dla
życia. Objawy zatrucia amoniakiem to drgawki, bełkotliwa mowa, upośledzenie
wzroku, w cięższych przypadkach śpiączka i zgon.
Czy więcej człowiek spożywa białka, tym więcej musi wytwarzać amoniaku,
także we własnych tkankach, tym więcej musi wytwarzać mocznika , tym więcej
musi tracić wodoru, który mógłby spalić na wodę, tym więcej traci energii
"elektrycznej" w ATP (potrzeba 3 cząsteczek ATP do syntezy 1 cząsteczki
mocznika), ponadto traci energię na nadmierna syntezę 5 enzymów, które się
"zużywają" i trzeba je syntetyzować na nowo. Dlatego ilość energii
potrzebna do podtrzymania życia w spoczynku na diecie wysokobiałkowej może
być 2 razy wyższa niż u stosujących żywienie optymalne. Jest to tak zwana
przemiana podstawowa, która powinna być najniższa z możliwych.

Za dużo trucizn

W diecie Atkinsa zalecane sa też tłuszcze roślinne, czyli nienasycone, czyli
zawierające mniej energii po spaleniu, bo mają mniej wodoru. Po spaleniu!
Ale organizm woli część tych tłuszczów przetworzyć na związki, które są
z organizmu wydalane. Z nienasyconych kwasów tłuszczowych powstaje toksyczny
aldehyd malonowy oraz wolne rodniki - tlenki, nadtlenki, ponadtlenki, które
są również przyczyna starzenia, stanów zapalnych, raka i miażdżycy, o czym
od dawna wiedzą biochemicy, ale co nie dociera do lekarzy.
Następnym mechanizmem powodującym spadek wagi u otyłych, szeroko
wykorzystywanym przez Atkinsa W jego I diecie było wyłączenie węglowodanów
z diety, lub znaczne ograniczenie ich spożycia tak, aby organizm był
zmuszony do wytwarzania ciał ketonowych. Powstają one w wątrobie, a są
chętnie spalane przez mózg i serce przed wolnymi kwasami tłuszczowymi
i glukozą. Są pobierane z krwi 2,5 raza szybciej niż wolne kwasy tłuszczowe
, a te 40 razy szybciej od glukozy, której tkanki po prostu
nie chcą mając lepsze "paliwa" w kwasach tłuszczowych i ciałach ketonowych.
Nie ma korelacji między produkcją ciał ketonowych , a ich spalaniem przez
tkanki. Wątroba wytwarza zbyt dużo ciał ketonowych, z których tylko część
może być spalona, a ich nadmiar jest wydalany przez płuca, jelita i
szczególnie przez mocz. Utrata energii w ciałach ketonowych wydalanych
z organizmu jest jednym z mechanizmów spadku wagi w diecie Atkinsa
i w każdej innej diecie zmuszającej organizm do wytwarzania ciał ketonowych
w nadmiarze. Przyczyną wytwarzania ciał ketonowych w wątrobie jest niedobór
węglowodanów w diecie, co z kolei jest przyczyną takiego uszkodzenia
gospodarki energetycznej organizmu, że nie jest możliwe wytwarzanie przez
wątrobę związków energetycznych fosforowych, które są najlepszym źródłem
energii dla mózgu i serca, i które powinny być prawie jedynym źródłem
energii dla serca, gdy człowiek chce, aby jego serce było zdrowe
i maksymalnie sprawne, i dla jego mózgu, gdy człowiek chciałby, aby
jego mózg zamknął się na wiarę, poglądy, a otworzył na wiedzę która
jedynie umożliwia dostęp do prawdy, a nawet mądrości.
Wytwarzanie węglowodanów w organizmie jest bardzo trudnym i skomplikowanym
procesem, czego wątroba nie lubi. Woli wytwarzać ciała ketonowe upośledzając
w ten sposób wydolność serca i mózgu i godząc się na utratę dużej ilości
energii w wydalanych ciałach ketonowych. Tylko 1 g wydalonych ciał
ketonowych powoduje utratę 8,85 kcal. Białko jest drogie. Kupowanie go,
zjadanie w ilościach przekraczających zapotrzebowanie organizmu 4-5-krotnie,
zmuszanie organizmu do utylizacji znacznej większości spożytego białka bez
żadnego pożytku dla organizmu, a z dużymi dla niego szkodami, nie jest
postępowaniem rozumnym, ale nie tak bardzo bezrozumnym, jak stosowanie diety
jarskiej czy różnych diet, szczególnie tych zalecanych przez "najbardziej
renomowane placówki naukowe".

Naukowe wyniszczanie ludzi

5 razy dziennie warzywa i owoce, dieta 1000 kalorii, dieta zalecana przez
Instytut Żywności i Żywienia, Uniwersytet Harwardzki czy Uniwersytet
Oksfordzki to naukowe wyniszczanie ludzi. "Nauka stała się uczonym trupem
myśli" - napisał ks. prof. Włodzimierz Sedlak, człowiek który wiedział.
To stwierdzenie Sedlaka ma największe zastosowanie właśnie do tzw. nauki
o żywieniu człowieka i do całej medycyny, która nadal nie zna faktycznej
przyczyny chorób, nie może jej poznać, nie potrafi zapobiegać chorobom
ani leczyć chorych przyczynowo, gdyż tylko leczenie przyczynowe może być
leczeniem skutecznym.
W swoich książkach i innych publikacjach podałem faktyczną przyczynę chorób
oraz sposób na przyczynowe ich leczenie. Miliony ludzi w Polsce i w wielu
innych krajach odzyskało zdrowie, pozbyło się jednej lub kilku chorób,
uzyskało znaczna poprawę sprawności fizycznej i znaczną poprawę sprawności
umysłowej. Na milionach ludzi udowodniono, że żywienie optymalne nie
powoduje żadnych szkód dla organizmu, daje szereg korzystnych efektów
u każdego człowieka, znacznie przedłuża życie ludzi, poprawia jego jakość,
a przy tym jest na razie tańsze niż inne modele żywienia. Optymalni prawie
nie korzystają z pomocy służby zdrowia, a na leki nie wydają nic, lub
niektórzy - niewiele, co też znacznie ogranicza ich wydatki i pozwala na
godne życie nawet przy niewielkich dochodach.
Przy szerszym stosowaniu żywienia optymalnego wkrótce pojawiłyby się
warunki pozwalające na rozumne zorganizowanie życia ludzi na Ziemi w oparciu
o wiedzę, a przy pomocy zdrowych umysłów, potrafiących odróżnić dobro od
zła, które spotyka się u znacznej większości optymalnych po dłuższym okresie
stosowania żywienia optymalnego.

JAN KWAŚNIEWSKI

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2003-10-11 20:53:50

Temat: Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2
Od: KOMINEK <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> wrote in
news:bm9lo0$sl7$1@news.onet.pl:

> JAN KWAŚNIEWSKI

Hue hue.
Na miejscu Jana Kwasniewskiego bym jeszcze ostrzej potraktowal atkinsa.
Jak zobaczylem autora tego artykulu to od razu wiedzialem, ze na
obiektywnosc liczyc nie mozna. To po prostu nie byloby w jego interesie.
--
KOMINEK [uowca uosi]
Skargi, wnioski, propozycje: k...@o...pl
G-Gadu-1209534 [czynne cala dobe]

Korzystaj z zycia zanim ono ciebie wykorzysta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2003-10-11 21:50:28

Temat: Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "KOMINEK" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:Xns9411E8F8F4A71KOMINEK@127.0.0.1...
> "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> wrote in
> news:bm9lo0$sl7$1@news.onet.pl:
>
> > JAN KWAŚNIEWSKI
>
> Hue hue.
> Na miejscu Jana Kwasniewskiego bym jeszcze ostrzej potraktowal atkinsa.
> Jak zobaczylem autora tego artykulu to od razu wiedzialem, ze na
> obiektywnosc liczyc nie mozna. To po prostu nie byloby w jego interesie.

Ale na Kwaśniewskiego właśnie spadają ataki związane z dietą Atkinsa
http://www.wprost.pl/ar/?O=50717 niestety...

--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2003-10-11 22:05:50

Temat: Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2
Od: KOMINEK <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> wrote in
news:bm9tve$j06$1@news.onet.pl:

> Ale na Kwaśniewskiego właśnie spadają ataki związane z dietą Atkinsa
> http://www.wprost.pl/ar/?O=50717 niestety...

To straszne;)
Olej to albo napisz siakies sprostowanie...
--
KOMINEK [uowca uosi]
Skargi, wnioski, propozycje: k...@o...pl
G-Gadu-1209534 [czynne cala dobe]

Nie rob z siebie ofiary losu. Juz on to zrobi za ciebie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2003-10-12 12:11:29

Temat: Re: Ciekawostka - Atkins
Od: "Marsiuu" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marsiuu" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bm9gjr$e10$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gruby Jendrek" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:bm5or5$6t9$1@news.lublin.pl...
>
> > http://info.onet.pl/811376,69,item.html
>
>
> W artykule jest napisane:
> "odchudzał się stosując WYSOKOBIAŁKOWĄ dietę opracowaną przez
amerykańskiego
> lekarza Roberta Atkinsa. Przerwał ją w ubiegłym miesiącu po namowach
> brazylijskich dietetyków."
>
> od kiedy to Atkins mial taka diete???
> chyba ktos kto pisal te notatke mial mala wiedze o tym - z tego co ja wiem
> to Atkinsa dieta jest NISKOTŁUSZCZOWA, a to calkiem co innego niz napisali
w
> artykule.

ale dalem ciala ;-)
oczywiscie chcialem napisac NISKOWĘGLOWODANOWĄ zamiast "niskotłuszczową", co
oczywiście nie wyklucza, żeby ta dieta była WYSOKOBIAŁKOWA ;-) - to chyba
juz lepiej poslugiwac sie BTW ;-)
pozdrawiam
mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kupie Xenadrine
Atkins a czerwona herbata
ser harcenski
weglowodany proste? weglowodany zlozone?
[DO]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »