Strona główna Grupy pl.misc.dieta Ciekawostka - Atkins Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: "ŻO" a dieta Atkinsa - cz. 2
Date: Sat, 11 Oct 2003 21:29:56 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 190
Sender: k...@p...onet.pl@l2434.biaman.pl
Message-ID: <bm9lo0$sl7$1@news.onet.pl>
References: <bm5or5$6t9$1@news.lublin.pl> <bm9gjr$e10$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bm9hl9$2p2$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: l2434.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1065900608 29351 212.33.82.34 (11 Oct 2003 19:30:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Oct 2003 19:30:08 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:24140
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bm9hl9$2p2$1@inews.gazeta.pl...
> Marsiuu w wiadomości news:bm9gjr$e10$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>
> > W artykule jest napisane:
> > "odchudzał się stosując WYSOKOBIAŁKOWĄ dietę opracowaną przez
> > amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Przerwał ją w ubiegłym
> > miesiącu po namowach brazylijskich dietetyków."
> >
> > od kiedy to Atkins mial taka diete???
> > chyba ktos kto pisal te notatke mial mala wiedze o tym - z tego co ja
> > wiem to Atkinsa dieta jest NISKOTŁUSZCZOWA,
>
> No to chyba czas zweryfikowac swoja wiedze.
----------------------------------------------------
-
Dziennik Zachodni nr 74 28 marca 2003 r.
-------------------------------------------
Autor diety optymalnej po raz pierwszy na łamach "Dziennika Zachodniego"
odnosi się do rewelacji, jakie napłynęły z USA

Żywienie optymalne a dieta Atkinsa (II)

Nie należy jeść zbyt dużo mięsa, zwłaszcza chudego

Zapotrzebowanie na energię w diecie Atkinsa jest znacznie wyższe niż
występujące ono przy stosowaniu żywienia optymalnego, nawet dwa razy wyższe.
Czym lepsze pożywienie, tym zawsze organizm potrzebuje go mniej, a czym
gorsze tym więcej musi zjadać człowiek pożywienia w kaloriach. Żywienie
optymalne powoduje najniższe (kalorycznie) spożycie pokarmów, a organizm
funkcjonuje najbardziej sprawnie, najbardziej wydajnie i nie jest zmuszany
do wykonywania "roboty głupiego" jak to się dzieje przy stosowaniu
wszystkich innych modeli żywienia.
Przy spożyciu 3000 Kcal w diecie Atkins I człowiek zjada 270 g bialka,
180 g tłuszczu i 60 g węglowodanów. W diecie Atkins II zjada 195 g białka,
135,5 g tłuszczu i 247,5 g węglowodanów na dobę. Gdyby całe białko zostało
strawione i przyswojone, to z 270 g białka organizm wytworzyłby 157 g
węglowodanów, zatem faktyczna ilość węglowodanów dostarczonych w pokarmie
i wytworzonych z białka wynosiłaby 217 g i 360 g w diecie Atkins II.
Większość tych węglowodanów z kolei organizm przetworzyłby na trój,
a te na cholesterol. Takie żywienie nie ma sensu. Każdy nadmiar białka
w diecie jest bardzo szkodliwy. W żywieniu optymalnym podawane jest białko
o najwyższej wartości biologicznej, a tego potrzeba bardzo mało. Wystarczy
30-50 g dobowo. Przetwarzanie nadmiaru białka w organizmie to bardzo ciężka
praca, za którą człowiek płaci wysoką cenę.

Kirgizi, Eskimosi, Kamczadale

Im więcej człowiek spożywa białka, tym szybciej się starzeje i tym krócej
żyje. Objawy przekwitania i przedwczesnego starzenia występują u Kirgizów
z okolic Omska już w wieku 30-32 lat. Ludzie ci odżywiali się wyłącznie
chudym mięsem, a skutkiem tego jest wysokie spożycie białka (Max Burger
- Biomorfoza... PZWL Warszawa, 1965, str. 97).
Z kolei badając stan zdrowia Eskimosów żyjących na Grenlandii ponad 30 lat
temu stwierdzono, że w ich przeciętnej diecie spożycie białka wynosi 350 g,
tłuszczów 170 g, węglowodanów 23 g na osobę dobowo. Chorób cywilizacyjnych
wśród tych Eskimosów nie znaleziono, ale trzeba przyznać, że ich przeciętna
długość życia była niska.
Z drugiej strony Benedykt Dybowski odnotował wśród Kamczadali dobry stan
zdrowia, długowieczność, brak przestępstw, wysoką moralność i powszechną
życzliwość. A Kamczadale odżywiali się wówczas wyłącznie mięsem i tłuszczem
niedźwiedzi. Po wyleczeniu seniora rodu (114 lat!) z przewlekłej choroby
przewodu pokarmowego, uzyskał Dybowski duże uznanie wśród Kamczadali,
którzy przekazali mu wiele informacji o swoim życiu. Dybowski był jednym
z czterech myślących ludzi, jacy pojawili się w XIX wieku. Potrafił
w warunkach polowych na Syberii wytwarzać szczepionkę przeciwospową
i szczepić nią ludzi. Z powodzeniem!

Białko, którego nie możemy przyswoić

Organizm człowieka na diecie europejskiej czy amerykańskiej nie jest
w stanie strawić i przyswoić 170 g białka na dobę (Atkins I), czy 195 g
(AtkinsII).
Część tego białka nie do końca strawiona przedostaje się do krwi w postaci
tzw. azotu polipeptydowego, co może być przyczyną zmian skórnych o typie
egzemy jako skutek reakcji alergicznej na obce białko. Duża część tego
białka przechodzi do jelit, gdzie jego "trawieniem" zajmują się bakterie
i (czy) pierwotniaki - na swój sposób. Podczas tego procesu powstaje wiele
toksycznych związków obciążających wątrobę i nerki, podtruwających cały
organizm, dających zaburzenia w czynności centralnego układu nerwowego.
Amoniak wytwarzany przez bakterie (NH3)silnie zatruwa cały organizm;
znajduje się on we krwi i płynach ustrojowych w postaci jonu amonowego
(NH4), który następnie jest przetwarzany na mocznik. Ze 100 g przyswojonego
białka organizm musi wydalić 16,5 g azotu na dobę. Przy spożyciu 170 g
białka na dobę (Atkins I) musiałby wydalić 44,5 g azotu. Przy spożyciu okolo
100 g białka na dobę około 95% azotu wydalane jest przez nerki, a 5% przez
przewód pokarmowy. Przy wysokim spożyciu białka (Atkins I I II) wzrasta
ilość azotu wydalanego z kałem. U ludzi na diecie typowej dla państw
zachodnich organizm wydala w moczniku 80-90% azotu. Synteza mocznika wymaga
5 reakcji chemicznych, w które zaangażowane są również magnez, arginina,
ornityna, cytrulina i arginiobursztynian, oraz 5 enzymów - syntaza
karbamoilofosforanowa, transkarbomoilaza ornitynowa, syntaza
arginino-bursztynianowa, arginiobursztynaza i arginaza. Gramocząsteczka
mocznika waży 60 g, z tego 28 g to azot.
Amoniak jest toksyczny dla człowieka. W marskości wątroby czy w ostrej
żółtaczce wzrasta wytwarzanie amoniaku, a spada mocznika. W społeczeństwach
zachodnich dzienna utrata białka wynosi 30-40 g, czyli 5-7 g azotu.
Spożywanie nadmiary białek jest szkodliwe dla zdrowia. Amoniak w postaci
jonu amonowego (NH4) przy zdrowej wątrobie trafia przez żyłę wrotną do
wątroby, gdzie jest szybko przetwarzany na mocznik lub glutaminian czy
glutaminę. Również nerki wytwarzają amoniak z aminokwasów (nie z mocznika)
kierując go do krwi, ale głównie wydalany jest on z moczem w postaci jony
amonowego. W marskości wątroby, czy ostrej żółtaczce duże ilości amoniaku
dostają się do krwi i może dojść do zatrucia amoniakiem, co jest groźne dla
życia. Objawy zatrucia amoniakiem to drgawki, bełkotliwa mowa, upośledzenie
wzroku, w cięższych przypadkach śpiączka i zgon.
Czy więcej człowiek spożywa białka, tym więcej musi wytwarzać amoniaku,
także we własnych tkankach, tym więcej musi wytwarzać mocznika , tym więcej
musi tracić wodoru, który mógłby spalić na wodę, tym więcej traci energii
"elektrycznej" w ATP (potrzeba 3 cząsteczek ATP do syntezy 1 cząsteczki
mocznika), ponadto traci energię na nadmierna syntezę 5 enzymów, które się
"zużywają" i trzeba je syntetyzować na nowo. Dlatego ilość energii
potrzebna do podtrzymania życia w spoczynku na diecie wysokobiałkowej może
być 2 razy wyższa niż u stosujących żywienie optymalne. Jest to tak zwana
przemiana podstawowa, która powinna być najniższa z możliwych.

Za dużo trucizn

W diecie Atkinsa zalecane sa też tłuszcze roślinne, czyli nienasycone, czyli
zawierające mniej energii po spaleniu, bo mają mniej wodoru. Po spaleniu!
Ale organizm woli część tych tłuszczów przetworzyć na związki, które są
z organizmu wydalane. Z nienasyconych kwasów tłuszczowych powstaje toksyczny
aldehyd malonowy oraz wolne rodniki - tlenki, nadtlenki, ponadtlenki, które
są również przyczyna starzenia, stanów zapalnych, raka i miażdżycy, o czym
od dawna wiedzą biochemicy, ale co nie dociera do lekarzy.
Następnym mechanizmem powodującym spadek wagi u otyłych, szeroko
wykorzystywanym przez Atkinsa W jego I diecie było wyłączenie węglowodanów
z diety, lub znaczne ograniczenie ich spożycia tak, aby organizm był
zmuszony do wytwarzania ciał ketonowych. Powstają one w wątrobie, a są
chętnie spalane przez mózg i serce przed wolnymi kwasami tłuszczowymi
i glukozą. Są pobierane z krwi 2,5 raza szybciej niż wolne kwasy tłuszczowe
, a te 40 razy szybciej od glukozy, której tkanki po prostu
nie chcą mając lepsze "paliwa" w kwasach tłuszczowych i ciałach ketonowych.
Nie ma korelacji między produkcją ciał ketonowych , a ich spalaniem przez
tkanki. Wątroba wytwarza zbyt dużo ciał ketonowych, z których tylko część
może być spalona, a ich nadmiar jest wydalany przez płuca, jelita i
szczególnie przez mocz. Utrata energii w ciałach ketonowych wydalanych
z organizmu jest jednym z mechanizmów spadku wagi w diecie Atkinsa
i w każdej innej diecie zmuszającej organizm do wytwarzania ciał ketonowych
w nadmiarze. Przyczyną wytwarzania ciał ketonowych w wątrobie jest niedobór
węglowodanów w diecie, co z kolei jest przyczyną takiego uszkodzenia
gospodarki energetycznej organizmu, że nie jest możliwe wytwarzanie przez
wątrobę związków energetycznych fosforowych, które są najlepszym źródłem
energii dla mózgu i serca, i które powinny być prawie jedynym źródłem
energii dla serca, gdy człowiek chce, aby jego serce było zdrowe
i maksymalnie sprawne, i dla jego mózgu, gdy człowiek chciałby, aby
jego mózg zamknął się na wiarę, poglądy, a otworzył na wiedzę która
jedynie umożliwia dostęp do prawdy, a nawet mądrości.
Wytwarzanie węglowodanów w organizmie jest bardzo trudnym i skomplikowanym
procesem, czego wątroba nie lubi. Woli wytwarzać ciała ketonowe upośledzając
w ten sposób wydolność serca i mózgu i godząc się na utratę dużej ilości
energii w wydalanych ciałach ketonowych. Tylko 1 g wydalonych ciał
ketonowych powoduje utratę 8,85 kcal. Białko jest drogie. Kupowanie go,
zjadanie w ilościach przekraczających zapotrzebowanie organizmu 4-5-krotnie,
zmuszanie organizmu do utylizacji znacznej większości spożytego białka bez
żadnego pożytku dla organizmu, a z dużymi dla niego szkodami, nie jest
postępowaniem rozumnym, ale nie tak bardzo bezrozumnym, jak stosowanie diety
jarskiej czy różnych diet, szczególnie tych zalecanych przez "najbardziej
renomowane placówki naukowe".

Naukowe wyniszczanie ludzi

5 razy dziennie warzywa i owoce, dieta 1000 kalorii, dieta zalecana przez
Instytut Żywności i Żywienia, Uniwersytet Harwardzki czy Uniwersytet
Oksfordzki to naukowe wyniszczanie ludzi. "Nauka stała się uczonym trupem
myśli" - napisał ks. prof. Włodzimierz Sedlak, człowiek który wiedział.
To stwierdzenie Sedlaka ma największe zastosowanie właśnie do tzw. nauki
o żywieniu człowieka i do całej medycyny, która nadal nie zna faktycznej
przyczyny chorób, nie może jej poznać, nie potrafi zapobiegać chorobom
ani leczyć chorych przyczynowo, gdyż tylko leczenie przyczynowe może być
leczeniem skutecznym.
W swoich książkach i innych publikacjach podałem faktyczną przyczynę chorób
oraz sposób na przyczynowe ich leczenie. Miliony ludzi w Polsce i w wielu
innych krajach odzyskało zdrowie, pozbyło się jednej lub kilku chorób,
uzyskało znaczna poprawę sprawności fizycznej i znaczną poprawę sprawności
umysłowej. Na milionach ludzi udowodniono, że żywienie optymalne nie
powoduje żadnych szkód dla organizmu, daje szereg korzystnych efektów
u każdego człowieka, znacznie przedłuża życie ludzi, poprawia jego jakość,
a przy tym jest na razie tańsze niż inne modele żywienia. Optymalni prawie
nie korzystają z pomocy służby zdrowia, a na leki nie wydają nic, lub
niektórzy - niewiele, co też znacznie ogranicza ich wydatki i pozwala na
godne życie nawet przy niewielkich dochodach.
Przy szerszym stosowaniu żywienia optymalnego wkrótce pojawiłyby się
warunki pozwalające na rozumne zorganizowanie życia ludzi na Ziemi w oparciu
o wiedzę, a przy pomocy zdrowych umysłów, potrafiących odróżnić dobro od
zła, które spotyka się u znacznej większości optymalnych po dłuższym okresie
stosowania żywienia optymalnego.

JAN KWAŚNIEWSKI

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.10 KOMINEK
11.10 Krystyna*Opty*
11.10 KOMINEK
12.10 Marsiuu
15.10 Krystyna*Opty*
Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha
Blog kulinarny
Blog o odchudzaniu
Fluor : ile?
zioła wycofane - samo zdrowie :)
program do optymalizacji diety
Ananas1_03 - sprawdź czy się właciwie odżywiasz
Ananas1.02 instaluje się tam gdzie dotąd nie działał
opiekun medyczny
Jaka grupa dyskusyjna na temat zdrowia
Program Ananas wprowadź zakupy , a on zestawi zapotszebowanie z zakupami
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?