Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cinamon rolls - ktos potrafi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cinamon rolls - ktos potrafi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-16 15:06:05

Temat: Cinamon rolls - ktos potrafi?
Od: "agrest" <n...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem, czym rozni sie wersja amerykanska (nie probowalam) od
skandynawskiej, ale mam wrazenie, ze to nie to samo. Wygooglowalam mase
przepisow amerykanskich, ale cos nie chce mi sie wierzyc w te drozdze
(ciasto, szwedzkie bylo miekkie i mozna bylo te rollsy spokojnie rozwinac
:)).
Czy ktos moze mnie oswiecic w kwestii obu wersji? O ile to nie jedna...
Szwedzkiego nie znam, ale jesli ktos znajdzie przepis w tym jezyku poradze
sobie ;)

Pozdrawiam
A(grest)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-17 08:39:27

Temat: Re: Cinamon rolls - ktos potrafi?
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "agrest" <n...@y...co.uk> napisał w wiadomości
news:bp832l$1nm0$1@foka1.acn.pl...
> Nie wiem, czym rozni sie wersja amerykanska (nie probowalam) od
> skandynawskiej, ale mam wrazenie, ze to nie to samo. Wygooglowalam mase
> przepisow amerykanskich, ale cos nie chce mi sie wierzyc w te drozdze
> (ciasto, szwedzkie bylo miekkie i mozna bylo te rollsy spokojnie rozwinac
> :)).
> Czy ktos moze mnie oswiecic w kwestii obu wersji? O ile to nie jedna...
> Szwedzkiego nie znam, ale jesli ktos znajdzie przepis w tym jezyku poradze
> sobie ;)

Prosze bardzo - po polsku :) http://tinyurl.com/vaz4
Przepis byl w swoim czasie bardzo popularny na grupie.

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 09:03:19

Temat: Re: Cinamon rolls - ktos potrafi?
Od: "agrest" <n...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bpa190$4cc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Prosze bardzo - po polsku :) http://tinyurl.com/vaz4
> Przepis byl w swoim czasie bardzo popularny na grupie.
>
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
>

Ho, ho.....czekolada, marmolada....ho, ho.....
:)
Dziekuje

A(grest)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 20:40:29

Temat: Re: Cinamon rolls - ktos potrafi?
Od: "Agnieszka" <y...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Prosze bardzo - po polsku :) http://tinyurl.com/vaz4
> Przepis byl w swoim czasie bardzo popularny na grupie.
>
Czy moge prosic o wklejenie przepisu? nie moge otworzyc tej strony.

Aga

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 22:54:59

Temat: Re: Cinamon rolls - ktos potrafi?
Od: "Kasia Mikołajczyk" <K...@U...ceti.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agnieszka" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:640e.0000036a.3fb9323d@newsgate.onet.pl...
>
> > Prosze bardzo - po polsku :) http://tinyurl.com/vaz4
> >
> Czy moge prosic o wklejenie przepisu? nie moge otworzyc tej strony.

Pod ww. linkiem mam cos takiego:

"Na prosbe grupowych kolezanek przytocze 2 przepisy.
Jeden jest stary, drugi mlodszy i juz byl na grupie pt.: strucla

Stary
bulle szwedzkie
5 dag drozdzy
15 dag margaryny
3 dl mleka
2 dl cukru
10 dl maki
szczypta soli
Drozdze rozetrzec z lyzeczka cukru, polaczyc z cieplym mlekiem, rozpuscic
cukier. Wymieszac z maka + sol i dodac roztopiona margaryne. Wyrobic ciasto,
postawic w cieple do wyrosniecia. Podzielic na czesci (2 lub 3 ),
rozwalkowac, posmarowac czym lubicie :
cynamon + cukier+ margaryna
margaryna + cukier + orzechy wloskie
margaryna + cukier + wiorki kokosowe
powidla sliwkowe
marmolada
czekolada
itd.
Nie polecam tylko dzemu, bo wyplywa :((((((
Zwinac rolade i kroic w plasterki 2,5 - 3 cm.
Powkladac do papiurkow muffinkowych, posmarowac rozbeltanym jajem, poczekac
az podrosna i do pieca 250 st.
na 5-10-15 min, az beda ladnie przypieczone ( wszystko zalezy do kuchni ).
Jak nie ma papierkow muffinkowych, to mozna klasc na papier do pieczenia (
troche sie rozjada ).

Mlodszy
Strucla
7 dl maki
2,5 dag margaryny
2,5 dl mleka
5 dag drozdzy
1 dl cukru
szcz

buleczki wykonac jak wyzej . Strucle wychodza dwie ( ja robie w
blaszkach ). Strucle pieke w 225 st. ok pol godziny do 40 min.

Pare uwag praktycznych :

Drozdze moga byc suszone i mieszam je z maka
Wszystko wyrabiam w malakserze

Jak macie jeszcze jakies pytania to walcie jak w dym , juz mi mozg odmawia
posluszenstwa i ide do cieplutkiego wyrka :)))))))))))
pozdr.
adiola ( klejace sie oczka )"

koniec cytatu
pzdr
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mozic kokosanki?
gołąbki
re: mikrofalówka
Banany w mleku kokosowym
przepis na ciabate

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »