Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co robicie z rabarbarem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co robicie z rabarbarem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-04 13:04:19

Temat: Co robicie z rabarbarem?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

oprocz ciasta oraz kompotu?

mnie wpadl w rece rabarbar, w dosc spoerj ilosci i wlasnie
tworze, juz trzeci dzien cos w rodzaju powidla...ostatnio, jak
sie bawilam rabarbarem, i wykonalam kompot mial zupelnie
tragiczny kolor, nie powiem czego...teraz, przy czysczeniu go
obskrobywalam nawet najmniejsze kawalki czerwonej skorki, zeby
jaki taki kolorek wyszedl. potem, w desperacji, przenoszac
pojecie skorek od czerownych winogron (tez i soku) uzywanych do
kolorowania roznych owocowych rzeczy, wrzucilam w drobna kostke
pokrojone dwie...nektaryny, nie pierwszej mlodosci, ale co sie
tam bede obcyndalac. dorzucilam duzo curku, zeby pyska nie
wykrecalo i odparowuje to i odparowuje...chyba jeszcze tylko
dzis. aaa, zeby ten rab. sie od razu nie przypalil, bo go zywcem
wrzucilam do sagana, wlalam sok z wycisnietej pomaranczy. wczoraj
dodalam starta skorke z tejze pomaranczy oraz kawalek swiezego
klacza imbiru, tez starty ten kawalek.

wyszlo wykwintie.
Jesli nie macie pomyslu na rabarbar, polecam takie powidelko.


Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-04 13:19:56

Temat: Re: Co robicie z rabarbarem?
Od: "Mapet\(ka\)" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> oprocz ciasta oraz kompotu?

Placki z rabarbarem!!!!! Tak jak z jablkami (na oleju) ale zamiast jablek
rabarbar. Posypane cukrem pudrem.
Ty jestes wyga kuchenna, wiec pewnie wiesz, jak to sie robi, ale jakby ktos
nie wiedzial, to powiem krotko, ze ciasto jak na nalesniki, jeno gestsze i
troche poslodzone, do ciasta wrzucamy drobno pokrojony rabarbar i smazymy na
oleju placuszki. Mozna dodac do ciasta proszku do pieczenia, beda
pulchniejsze. Po usmazeniu posypujemy cukrem pudrem.
Mapetka

--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-04 14:09:51

Temat: Re: Co robicie z rabarbarem?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

[....]

JEMY :)) Takie dlugie fajne obrane ze skórki, jak nam juz morde wykreca
dokumentnie maczamy te dlugie w cukrze i dalej jemy :))

Poza tym ciasto z rabarbarem i beza :))

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-04 15:11:00

Temat: Re: Co robicie z rabarbarem?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>> oprocz ciasta oraz kompotu?
>
>Placki z rabarbarem!!!!! Tak jak z jablkami (na oleju) ale zamiast jablek
>rabarbar. Posypane cukrem pudrem.
> Ty jestes wyga kuchenna, wiec pewnie wiesz, jak to sie robi, ale jakby ktos
>nie wiedzial, to powiem krotko, ze ciasto jak na nalesniki, jeno gestsze i
>troche poslodzone, do ciasta wrzucamy drobno pokrojony rabarbar i smazymy na
>oleju placuszki. Mozna dodac do ciasta proszku do pieczenia, beda
>pulchniejsze. Po usmazeniu posypujemy cukrem pudrem.
>Mapetka


rzeczywiscie..zapomnialam...a propos plackow takich, to kiedys w
momencie dsperacji i kompletnego braku czegolowiek zeby wrzucic
do takich placuszkow dodalam rozdyzdanych czarnych
porzeczek...fajne, owszem, ale do jedzenia po ciemku...ten trupi
kolor plackow odzrucal ludzi...

Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-04 15:11:57

Temat: Re: Co robicie z rabarbarem?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 4 Jul 2002 16:09:51 +0200, "Agusiek"
<A...@i...pl> wrote:

>[....]
>
>JEMY :)) Takie dlugie fajne obrane ze skórki, jak nam juz morde wykreca
>dokumentnie maczamy te dlugie w cukrze i dalej jemy :))
>
>Poza tym ciasto z rabarbarem i beza :))
>
>Aga
>


aaa, ja z takiego juz wyrosla, albo mam taki sobie, bo tak
jedzony smakuje wlasnie tak sobie.
a bezy CO?, rumbarbar w srodek czy przekladane?

Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-04 15:48:15

Temat: Re: Co robicie z rabarbarem?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >[....]
> >
> >JEMY :)) Takie dlugie fajne obrane ze skórki, jak nam juz morde wykreca
> >dokumentnie maczamy te dlugie w cukrze i dalej jemy :))
> >
> >Poza tym ciasto z rabarbarem i beza :))
> >
> >Aga
> >
>
>
> aaa, ja z takiego juz wyrosla, albo mam taki sobie, bo tak
> jedzony smakuje wlasnie tak sobie.
> a bezy CO?, rumbarbar w srodek czy przekladane?
>
> Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
> powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
> biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
> i Lilla]
> K.T. - starannie opakowana
>

A bezy tak, ze robimy ciasto:

2 szkl. maki
1 szklanka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 zóltka
pól kostki roztopionego masla (100 gram)
kubeczek kwasnej smietany (200 ml)

Robimy z tego ciasto, wszystko mieszajac w misce.

4 bialka + szklanka albo i wiecej cukru (niestety robie na oko) ubijamy na
piane.

Rabarbar pokrojony w kostke wysypujemy na ciasto, na to ukladamy albo lyzka,
albo z tuby piane i pieczemy ok. 45 min w ok. 180 stopniach.

W oryginalnym chyba stalo, ze trzeba ta beze polozyc na juz podpieczone
ciasto, ale ja wstawiam do jeszcze chlodnego gazowego piekarnika i sie
piecze bardzo ladnie.

Beza ma sie troszke zrumienic, a w ogóle to mozna pewnie jakos czyms
przykryc :))

Smacznego, Aga

P.S. zawsze sie udaje i szybko sie robi, czasem robie wariant z kruszonka:

200 dag masla
375 g maki
1 op. cukru waniliowego
1 lyzeczka cynamonu
15 dag cukru

Maslo na kruszonke roztopic i przestudzic, Do miski przesiac make i
wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodac roztopione maslo,
szybko zagniesc. Ja mieszam lyzka i samo sie "grudkuje" kruszonkowo :))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sosy
sos do spaghetti
Na czubku widelca, co o tym myslicie?
konina ? jakies sugestie ...
Kalafior + marchewka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »