| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-13 08:36:39
Temat: Co to jest anchois?Czesc
Slyszalem dwie wersje odnosnie anchois.
1- ponoc jakies morskie stworki podobnne
do malzy czy plywajacych flaczkow.
2- wersja sprzedawcy ze sklepu mowi, ze
sa to marynowane tuszki szprotow czy
czegostam.
Pozdrawiam
Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-13 08:51:17
Temat: Re: Co to jest anchois?> Slyszalem dwie wersje odnosnie anchois.
anchovies
> 1- ponoc jakies morskie stworki podobnne
> do malzy czy plywajacych flaczkow.
Wrong answer
> 2- wersja sprzedawcy ze sklepu mowi, ze
> sa to marynowane tuszki szprotow czy
> czegostam.
Nie czegoś tam a sardeli :) - i nie tak dosłownie marynowane - solone i
trzymane w różnych zalewach.
ostry
P.S. Trzeba to lubić, uważać na "podróbki" - ze szprotek lub śledzi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-13 08:52:02
Temat: Re: Co to jest anchois?
Slavo wrote in message <8uo907$r2d$1@news.tpi.pl>...
>Czesc
>
>Slyszalem dwie wersje odnosnie anchois.
>
> 1- ponoc jakies morskie stworki podobnne
>do malzy czy plywajacych flaczkow.
Nieprawda jest
>2- wersja sprzedawcy ze sklepu mowi, ze
> sa to marynowane tuszki szprotow czy
> czegostam.
Marynowane to chyba nie - mocno solone i nastepnie zalane oliwa (czasem z
przyprawami) filety z sardeli. Byc moze jako substytut nasi producenci uzywaja
szprotek, ale to by bylo cos jakby "wegorz z drobiu w opakowaniu zastepczym" ;-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-13 09:55:31
Temat: Re: Co to jest anchois?Użytkownik Slavo <S...@h...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8uo907$r2d$...@n...tpi.pl...
> Czesc
> Slyszalem dwie wersje odnosnie anchois.
[...]
I rybka i przepisy, nawet z łososiem. [po francusku]
http://www.vanelli.com/anchois.histoire.phtml?fr
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-13 10:17:23
Temat: Re: Co to jest anchois?Użytkownik Magdalena W. <z...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3a0fab39$...@n...astercity.net...
Slavo wrote in message <8uo907$r2d$1@news.tpi.pl>...
[...]
Marynowane to chyba nie - mocno solone i nastepnie zalane oliwa (czasem z
przyprawami) filety z sardeli. Byc moze jako substytut nasi producenci
uzywaja szprotek, ... śledzi i sardynek i nie tylko nasi. W UE, również.
Pozdrawiam, Jerzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-14 05:22:13
Temat: Re: Co to jest anchois?ostry <o...@e...com.pl> wrote:
> > Slyszalem dwie wersje odnosnie anchois.
>
> anchovies
Z francuska anchois. Z angielska anchovies. W jezyku polskim byla
dotad przyjeta wersja francuska.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |