| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-12-27 22:05:11
Temat: Co w roladę?Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
Ciasto z tego przepisu jest świetne, ale makowiec już mi się trochę
przejadł, więc chętnie zrobiłabym z czymś innym. Przychodzi mi do głowy
tylko nadzienie serowe, ale może macie inne ciekawe pomysły?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-12-27 22:09:28
Temat: Re: Co w roladę?On 27 Gru, 23:05, medea <e...@p...fm> wrote:
> Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
Świetnie smakuje nadzienie z włoskich orzechów. Właściwie to nawet
smaczniejsze od maku. Makowce robię z powodu tradycji.
Szklankę drobno zmielonych orzechów włoskich ucieram z białkiem i
szklanką cukru pudru. A reszta - jak w makowcu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-12-27 22:30:32
Temat: Re: Co w roladę?mal pisze:
> Szklankę drobno zmielonych orzechów włoskich ucieram z białkiem i
> szklanką cukru pudru. A reszta - jak w makowcu.
Co to znaczy "reszta jak w makowcu"? Chodzi o samo ciasto, tak?
Czy z tych orzechów włoskich wychodzi może takie nadzienie, jak do
rogali marcińskich?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-12-27 22:31:25
Temat: Re: Co w roladę?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:hh8mb3$qgm$3@nemesis.news.neostrada.pl...
>Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
> Ciasto z tego przepisu jest świetne, ale makowiec już mi się trochę
> przejadł, więc chętnie zrobiłabym z czymś innym. Przychodzi mi do głowy
> tylko nadzienie serowe, ale może macie inne ciekawe pomysły?
Może z kapustą - taki kulebiak?
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4720
(20091227) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-12-27 22:43:48
Temat: Re: Co w roladę?misiczka pisze:
> Może z kapustą - taki kulebiak?
Poszło w trochę inną stronę, niż myślałam, ale też ciekawie. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-12-27 23:07:29
Temat: Re: Co w roladę?medea pisze:
> Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
> Ciasto z tego przepisu jest świetne, ale makowiec już mi się trochę
> przejadł, więc chętnie zrobiłabym z czymś innym. Przychodzi mi do głowy
> tylko nadzienie serowe, ale może macie inne ciekawe pomysły?
Polecam roladę z nadzieniem owocowym - http://www.wielkiezarcie.com/recipe17428.html
(ja jako owoce
wykorzystałem brzoskwinie i nektarynki, w proporcjach 1:1, całość dodatkowo
dosłodziłem łyżką miodu)
Jadłem też podobną roladę z nadzieniem śliwkowym, również świetna. Ogólnie rzecz
biorąc można też
zrobić kolejny makowiec, ale który zawierał będzie więcej bakalii niż maku - ale to
tylko taka myśl.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-12-28 08:38:34
Temat: Re: Co w roladę?medea pisze:
> Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
> Ciasto z tego przepisu jest świetne, ale makowiec już mi się trochę
> przejadł, więc chętnie zrobiłabym z czymś innym. Przychodzi mi do głowy
> tylko nadzienie serowe, ale może macie inne ciekawe pomysły?
A podzielisz sie tym przepisem?
Pozdrawiam
--
Anka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-12-28 10:00:28
Temat: Re: Co w roladę?On 27 Gru, 23:30, medea <e...@p...fm> wrote:
> Co to znaczy "reszta jak w makowcu"? Chodzi o samo ciasto, tak?
Dokładnie tak, choć tutaj ciasto może być miększe, wtedy jest
delikatne w smaku.
> Czy z tych orzechów włoskich wychodzi może takie nadzienie, jak do
> rogali marcińskich?
Nie kosztowałam rogali marcińskich, bo jestem z Podkarpacia. Ale
kuchnie/smaki przenikają się regionalnie.
W wersji innej - zamiast rozsmarowywać na cieście nadzienie orzechowe
- robimy z niego wałek, który otaczamy ciastem. Wtedy smak jest
bardziej intensywny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-12-28 10:20:26
Temat: Re: Co w roladę?Anka P. pisze:
> medea pisze:
>> Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
>> Ciasto z tego przepisu jest świetne, ale makowiec już mi się trochę
>> przejadł, więc chętnie zrobiłabym z czymś innym. Przychodzi mi do
>> głowy tylko nadzienie serowe, ale może macie inne ciekawe pomysły?
>
> A podzielisz sie tym przepisem?
Tutaj link:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany
.html
(był niedawno podawany)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-12-28 15:42:07
Temat: Re: Co w roladę?Dnia Sun, 27 Dec 2009 14:09:28 -0800 (PST), mal napisał(a):
> On 27 Gru, 23:05, medea <e...@p...fm> wrote:
>> Z czym jeszcze można by zrobić roladę, taką jaką się robi z makiem?
>
> Świetnie smakuje nadzienie z włoskich orzechów. Właściwie to nawet
> smaczniejsze od maku. Makowce robię z powodu tradycji.
>
> Szklankę drobno zmielonych orzechów włoskich ucieram z białkiem i
> szklanką cukru pudru. A reszta - jak w makowcu.
O, robiłam. Pyyyyyyszne. Plus sztywna piana i olejek migdałowy -
ociupineczkę olejku, kilka kropel, nie lać litrami :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |