Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z nóg oprócz meduzy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z nóg oprócz meduzy?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 24


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-31 15:07:05

Temat: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

W pobliskim sklepie mają świńskie nogi po 0,40 zł/kg.
Kupiłem 10 kg w intencji Helmuta (po odgotowaniu z nadmiaru tłuszczu)
ale być może ktoś ma pomysł na jakąś niebanalną potrawę. Byle nie zylc
:)
Nózki, mimo ceny, są świeżutkie.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-07-31 15:30:35

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


"sadyl" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:42ECE919.1476CD42@poczta.onet.pl...
> Witam
>
> W pobliskim sklepie mają świńskie nogi po 0,40 zł/kg.
> Kupiłem 10 kg w intencji Helmuta (po odgotowaniu z nadmiaru tłuszczu)
> ale być może ktoś ma pomysł na jakąś niebanalną potrawę. Byle nie zylc
> :)
> Nózki, mimo ceny, są świeżutkie.
>
> sadyl
Witam
Przepisy ze strony www.optymalny.tk
Nozka swinska zapiekana:
1 nóżka świńska (600g)
masło(50g)
wino białe wytrawne(100g)
pieprz, sól, papryka ostra
miód(2g)
ziemniaki(100g)
Nóżkę starannie oczyścić, ostrym nożem naciąć skórkę w poprzek kilka razy.
Do worka foliowego przeznaczonego do opieczenia, włożyć nóżkę, dodać
przyprawy i wino, szczelnie zamknąć worek i nakłuć go igłą. Piec nóżkę w
piekarniku 180 stopni około 45 minut. Następnie wyjąć naczynie, ostrożnie
naciąć worek, odlać sos, a nóżkę natrzeć miodem i wstawić ponownie do
piekarnika na 10 minut( aby się skórka zaróżowiła) W tym czasie odparować
sos i ugotować ziemniaki. Pod koniec gotowania ziemniaków dodać do nich sos
z nóżki i zrobić pure. Podawać nóżkę z ziemniakami i z kiszoną kapustą
Lub nozki w sosie kolendrowym:
Jest to danie portugalskie z regionu Alentejo. (org. pezinhos de coentrada).
Nóżki dokładnie posolić i zostawić do nastepnego dnia. Ugotowac do miekkości
pokroic je na duze kawałki. Posiekac kolendrę i czosnek, wymieszac z solą i
podsmażyc na smalcu i oliwie (troche kolendry mozna zostawic do posypania na
końcu). Dodać mąkę. Dodac pokrojone nóżki oraz troche wody, w której sie
gotowały (żeby zrobił się sos). Zagotowac wszystko. Dosolic jesli potrzeba i
posypać resztą kolendry. Oryginalnie podaje się z kromkami podsmażonego
chleba.
Pozdrawiam
MarekF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-07-31 15:38:10

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

maf wrote:

> Nozka swinska zapiekana:
[ciach]

Dzięki. Interesujące.
Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-07-31 18:39:02

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@p...onet.pl>,
sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:

> maf wrote:
>
> > Nozka swinska zapiekana:
> [ciach]
>
> Dzięki. Interesujące.
> Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?
>
> sadyl

Pieds de Porc Sainte-Ménehould

6 świńskich nóżek
pół butelki białego wina
ocet winny
6 marchewek
6 cebuli
pietruszka
por
tyminek
liść laurowy
goździk
masło
pieprz
tarta bułka

Każdą z nóżek należy ciasno zawinąć w bandaż. Bandaż zaszyć nitką.

Robimy marynatę z wina, odrobiny octu, warzyw i korzeni, dodając sporo
wody. Zalewamy tym nóżki w dużym garnku, pod przykrywką, zagotowujemy i
zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.

Każdą z nóżek moczymy w roztopionym maśle, pieprzymy, obtaczamy grubo w
tartej bułce. Wstawiamy pod opiekacz do zarumienienia się.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-07-31 19:13:28

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
>
> Pieds de Porc Sainte-Ménehould

> zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.

No szybka potrawa to to nie jest :)

> Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.

Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
- czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
- w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.

Ale przepis brzmi apetycznie. Może w następny weekend zrobię (te 24h !).
I jeszcze jedno - może ktoś poda trnskrypcje fonetyczną nazwy potrawy.
Chciałbym się nią pochwalić, jak już wyjdzie, z francuskim u mnie zerowo
- a nie chciałbym palnąć głupoty :)

Wyobrażam to sobie mniej więcej: "pids de pork sę .." i - no właśnie :)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-07-31 19:58:45

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 31 juillet 2005 ŕ 21:13:28, dans <4...@p...onet.pl> vous
écriviez :


> Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
> - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?

?

Bez bandaza to pewnie by byla esencjonalna zupa-purée z nozek :D

> - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.

Czerwone wino moze ci zmienic kolor nozek, i smak tez (z powodu
wiekszej zawartosci taniny).

> Ale przepis brzmi apetycznie. Może w następny weekend zrobię (te 24h !).
> I jeszcze jedno - może ktoś poda trnskrypcje fonetyczną nazwy potrawy.
> Chciałbym się nią pochwalić, jak już wyjdzie, z francuskim u mnie zerowo
> - a nie chciałbym palnąć głupoty :)

> Wyobrażam to sobie mniej więcej: "pids de pork sę .." i - no właśnie :)

Hmm... to bedzie raczej : "pied' por sent meneu", z akcentem na ostanie "u".


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-07-31 20:09:34

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ewa (siostra Ani) N." wrote:

> > - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?

> Bez bandaza to pewnie by byla esencjonalna zupa-purée z nozek :D

Tyle się domyśliłem :)

>
> > - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> > świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
>
> Czerwone wino moze ci zmienic kolor nozek, i smak tez (z powodu
> wiekszej zawartosci taniny).

Rozumiem


> > Wyobrażam to sobie mniej więcej: "pids de pork sę .." i - no właśnie :)
>
> Hmm... to bedzie raczej : "pied' por sent meneu", z akcentem na ostanie "u".

Brrr.
Możesz to nagrać i puścić mi na mp3?
:)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-07-31 20:15:17

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <7881860144$20050731215850@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le dimanche 31 juillet 2005 ŕ 21:13:28, dans
> <4...@p...onet.pl> vous écriviez :
>
>
> > Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
> > - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
>
> ?
>
> Bez bandaza to pewnie by byla esencjonalna zupa-purée z nozek :D


>
> > - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> > świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
>
> Czerwone wino moze ci zmienic kolor nozek, i smak tez (z powodu
> wiekszej zawartosci taniny).

Też prawda.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-07-31 20:15:46

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@p...onet.pl>,
sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Pieds de Porc Sainte-Ménehould
>
> > zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
>
> No szybka potrawa to to nie jest :)
>
> > Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> > w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
>
> Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
> - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?

Nie.


> - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.

Ale gotować w czerwonym? Jaki sens?

>
> Ale przepis brzmi apetycznie. Może w następny weekend zrobię (te 24h !).

2x24. Łącznie 48.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-07-31 20:27:38

Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <4...@p...onet.pl>,
> sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>>maf wrote:
>>
>>
>>>Nozka swinska zapiekana:
>>
>>[ciach]
>>
>>Dzięki. Interesujące.
>>Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?
>>
>>sadyl
>
>
> Pieds de Porc Sainte-Ménehould
>
> 6 świńskich nóżek
> pół butelki białego wina
> ocet winny
> 6 marchewek
> 6 cebuli
> pietruszka
> por
> tyminek
> liść laurowy
> goździk
> masło
> pieprz
> tarta bułka
>
> Każdą z nóżek należy ciasno zawinąć w bandaż. Bandaż zaszyć nitką.
>
> Robimy marynatę z wina, odrobiny octu, warzyw i korzeni, dodając sporo
> wody. Zalewamy tym nóżki w dużym garnku, pod przykrywką, zagotowujemy i
> zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
> Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
>
> Każdą z nóżek moczymy w roztopionym maśle, pieprzymy, obtaczamy grubo w
> tartej bułce. Wstawiamy pod opiekacz do zarumienienia się.
>
> Władysław

Super, z powodu gorąca mam kilka zamrożonch nóżek, ale jak tylko się
ochlodzi to zrobie. Już czuję ten smak i zapach, ales mi narobił smaka,
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wołowina na kwaśno
JAKI ROBOT KUCHENNY WARTO KUPIĆ??
ser i czekolada
wino jarzębinowe
jak zrobić kolorowe warstwy w caffe latte

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »