« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-31 15:07:05
Temat: Co z nóg oprócz meduzy?Witam
W pobliskim sklepie mają świńskie nogi po 0,40 zł/kg.
Kupiłem 10 kg w intencji Helmuta (po odgotowaniu z nadmiaru tłuszczu)
ale być może ktoś ma pomysł na jakąś niebanalną potrawę. Byle nie zylc
:)
Nózki, mimo ceny, są świeżutkie.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-31 15:30:35
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
"sadyl" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:42ECE919.1476CD42@poczta.onet.pl...
> Witam
>
> W pobliskim sklepie mają świńskie nogi po 0,40 zł/kg.
> Kupiłem 10 kg w intencji Helmuta (po odgotowaniu z nadmiaru tłuszczu)
> ale być może ktoś ma pomysł na jakąś niebanalną potrawę. Byle nie zylc
> :)
> Nózki, mimo ceny, są świeżutkie.
>
> sadyl
Witam
Przepisy ze strony www.optymalny.tk
Nozka swinska zapiekana:
1 nóżka świńska (600g)
masło(50g)
wino białe wytrawne(100g)
pieprz, sól, papryka ostra
miód(2g)
ziemniaki(100g)
Nóżkę starannie oczyścić, ostrym nożem naciąć skórkę w poprzek kilka razy.
Do worka foliowego przeznaczonego do opieczenia, włożyć nóżkę, dodać
przyprawy i wino, szczelnie zamknąć worek i nakłuć go igłą. Piec nóżkę w
piekarniku 180 stopni około 45 minut. Następnie wyjąć naczynie, ostrożnie
naciąć worek, odlać sos, a nóżkę natrzeć miodem i wstawić ponownie do
piekarnika na 10 minut( aby się skórka zaróżowiła) W tym czasie odparować
sos i ugotować ziemniaki. Pod koniec gotowania ziemniaków dodać do nich sos
z nóżki i zrobić pure. Podawać nóżkę z ziemniakami i z kiszoną kapustą
Lub nozki w sosie kolendrowym:
Jest to danie portugalskie z regionu Alentejo. (org. pezinhos de coentrada).
Nóżki dokładnie posolić i zostawić do nastepnego dnia. Ugotowac do miekkości
pokroic je na duze kawałki. Posiekac kolendrę i czosnek, wymieszac z solą i
podsmażyc na smalcu i oliwie (troche kolendry mozna zostawic do posypania na
końcu). Dodać mąkę. Dodac pokrojone nóżki oraz troche wody, w której sie
gotowały (żeby zrobił się sos). Zagotowac wszystko. Dosolic jesli potrzeba i
posypać resztą kolendry. Oryginalnie podaje się z kromkami podsmażonego
chleba.
Pozdrawiam
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-31 15:38:10
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?maf wrote:
> Nozka swinska zapiekana:
[ciach]
Dzięki. Interesujące.
Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-31 18:39:02
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?In article <4...@p...onet.pl>,
sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> maf wrote:
>
> > Nozka swinska zapiekana:
> [ciach]
>
> Dzięki. Interesujące.
> Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?
>
> sadyl
Pieds de Porc Sainte-Ménehould
6 świńskich nóżek
pół butelki białego wina
ocet winny
6 marchewek
6 cebuli
pietruszka
por
tyminek
liść laurowy
goździk
masło
pieprz
tarta bułka
Każdą z nóżek należy ciasno zawinąć w bandaż. Bandaż zaszyć nitką.
Robimy marynatę z wina, odrobiny octu, warzyw i korzeni, dodając sporo
wody. Zalewamy tym nóżki w dużym garnku, pod przykrywką, zagotowujemy i
zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
Każdą z nóżek moczymy w roztopionym maśle, pieprzymy, obtaczamy grubo w
tartej bułce. Wstawiamy pod opiekacz do zarumienienia się.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-31 19:13:28
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?Wladyslaw Los wrote:
>
> Pieds de Porc Sainte-Ménehould
> zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
No szybka potrawa to to nie jest :)
> Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
- czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
- w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
Ale przepis brzmi apetycznie. Może w następny weekend zrobię (te 24h !).
I jeszcze jedno - może ktoś poda trnskrypcje fonetyczną nazwy potrawy.
Chciałbym się nią pochwalić, jak już wyjdzie, z francuskim u mnie zerowo
- a nie chciałbym palnąć głupoty :)
Wyobrażam to sobie mniej więcej: "pids de pork sę .." i - no właśnie :)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-31 19:58:45
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Le dimanche 31 juillet 2005 ŕ 21:13:28, dans <4...@p...onet.pl> vous
écriviez :
> Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
> - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
?
Bez bandaza to pewnie by byla esencjonalna zupa-purée z nozek :D
> - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
Czerwone wino moze ci zmienic kolor nozek, i smak tez (z powodu
wiekszej zawartosci taniny).
> Ale przepis brzmi apetycznie. Może w następny weekend zrobię (te 24h !).
> I jeszcze jedno - może ktoś poda trnskrypcje fonetyczną nazwy potrawy.
> Chciałbym się nią pochwalić, jak już wyjdzie, z francuskim u mnie zerowo
> - a nie chciałbym palnąć głupoty :)
> Wyobrażam to sobie mniej więcej: "pids de pork sę .." i - no właśnie :)
Hmm... to bedzie raczej : "pied' por sent meneu", z akcentem na ostanie "u".
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-31 20:09:34
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
> > - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
> Bez bandaza to pewnie by byla esencjonalna zupa-purée z nozek :D
Tyle się domyśliłem :)
>
> > - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> > świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
>
> Czerwone wino moze ci zmienic kolor nozek, i smak tez (z powodu
> wiekszej zawartosci taniny).
Rozumiem
> > Wyobrażam to sobie mniej więcej: "pids de pork sę .." i - no właśnie :)
>
> Hmm... to bedzie raczej : "pied' por sent meneu", z akcentem na ostanie "u".
Brrr.
Możesz to nagrać i puścić mi na mp3?
:)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-31 20:15:17
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?In article <7881860144$20050731215850@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le dimanche 31 juillet 2005 ŕ 21:13:28, dans
> <4...@p...onet.pl> vous écriviez :
>
>
> > Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
> > - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
>
> ?
>
> Bez bandaza to pewnie by byla esencjonalna zupa-purée z nozek :D
>
> > - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> > świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
>
> Czerwone wino moze ci zmienic kolor nozek, i smak tez (z powodu
> wiekszej zawartosci taniny).
Też prawda.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-31 20:15:46
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?In article <4...@p...onet.pl>,
sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Pieds de Porc Sainte-Ménehould
>
> > zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
>
> No szybka potrawa to to nie jest :)
>
> > Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> > w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
>
> Mam dwie wątpliwości - może ktoś mi je rozwieje:
> - czy ten bandaż da się zdjąć? Nie wtopi się w mięso?
Nie.
> - w obu przepisach jest białe wino. Wydaje mi się to troszkę dziwne - do
> świniny raczej skłaniałbym sie ku czerwonemu.
Ale gotować w czerwonym? Jaki sens?
>
> Ale przepis brzmi apetycznie. Może w następny weekend zrobię (te 24h !).
2x24. Łącznie 48.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-31 20:27:38
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <4...@p...onet.pl>,
> sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>>maf wrote:
>>
>>
>>>Nozka swinska zapiekana:
>>
>>[ciach]
>>
>>Dzięki. Interesujące.
>>Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?
>>
>>sadyl
>
>
> Pieds de Porc Sainte-Ménehould
>
> 6 świńskich nóżek
> pół butelki białego wina
> ocet winny
> 6 marchewek
> 6 cebuli
> pietruszka
> por
> tyminek
> liść laurowy
> goździk
> masło
> pieprz
> tarta bułka
>
> Każdą z nóżek należy ciasno zawinąć w bandaż. Bandaż zaszyć nitką.
>
> Robimy marynatę z wina, odrobiny octu, warzyw i korzeni, dodając sporo
> wody. Zalewamy tym nóżki w dużym garnku, pod przykrywką, zagotowujemy i
> zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
> Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
>
> Każdą z nóżek moczymy w roztopionym maśle, pieprzymy, obtaczamy grubo w
> tartej bułce. Wstawiamy pod opiekacz do zarumienienia się.
>
> Władysław
Super, z powodu gorąca mam kilka zamrożonch nóżek, ale jak tylko się
ochlodzi to zrobie. Już czuję ten smak i zapach, ales mi narobił smaka,
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |