Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z pigwy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z pigwy?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-24 11:44:53

Temat: Re: Co z pigwy?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEBEEIAA.info@rzeczoznaw
cyap.com.pl...
> Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi obrodziła w tym roku
> wyjątkowo, bym może zużyła?
>
> --
Moja tesciowa, dyzurny autorytet nagminnie przywolywany na okolicznosc
przetworow, robi z pigwy:
sok
galaretke
marmolade
z marmolada rolade biszkoptowa, uwielbiana przez moje dzieci

Wszystko zaczyna sie w sokowniku, ktory jest sprzetem niedrogim (widzialam
za ponizej 100PLN) i pozytecznym, bo pozwala na maksymalnie wydajne
spozytkowanie owocow. Pigwy twarde jak jasny gwint wiec nastreczajace sporo
klopotu przy krojeniu najpierw wsadza sie do gara, podlewa woda,
nieduzo-zeby na dnie bylo, i parzy to pod przykryciem w piekarniku w ok.
100st.C, po dosc dlugim czasie gdy juz zmiekna przyrzadza sie sok w
sokowniku. Galaretka robi sie sama po pewnym czasie, bo pigwa zawiera duzo
pektyn, ale mozna pomoc zelfiksem, dodajac imbir, cynamon i gozdziki
(niekoniecznie, z samym cukrem jest tez ok.). Sok i galaretka sa klarowne.
Marmolade robi sie przecierajac to co zostalo i przesmazajac z cukrem. Taka
marmolada, jak jej nie przeslodzic rzeczywiscie ma taki lekko wytrawny
smaczek w sam raz do miesa. Moze byc jako przekladka do ciast, gdy potrzeba
wmontowac cos kwasnego, tudziez do nalesnikow. Sok w herbacie jest
przzeciwprzeziebieniowy bo to istna bomba witaminy C. Goraco namawiam Cie do
spozytkowania pigwy,
pozdrowienia, Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-24 13:18:41

Temat: RE: Co z pigwy?
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Jerzy

> > Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi
> obrodziła w tym roku
> > wyjątkowo, bym może zużyła?
> Kroisz na kawałki, zasypujesz cukrem ile wlezie i masz pyszny sok do
> słodzenia/zakwaszania herbaty.
> pozdr. Jerzy

No fajnie, tylko u mnie nikt nie słodzi herbaty. To moze coś jeszcze?

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-24 13:18:42

Temat: RE: Co z pigwy?
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Agata Solon

> Moja tesciowa, dyzurny autorytet nagminnie przywolywany na
> okolicznosc
> przetworow, robi z pigwy:
> sok
> galaretke
> marmolade
> z marmolada rolade biszkoptowa, uwielbiana przez moje dzieci
[cut]

Aaaa, dziękidzięki. Już za godzinę fajrant !!!

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-24 21:37:01

Temat: Re: Co z pigwy?
Od: j...@p...net (Art Gruby) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote in message news

>
> czy znacie pigwe? Jak tak to do czego ja jeszcze zuzyc?
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana

A jak sie to nazywa po angielsku?
Art(Gruby)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 06:14:50

Temat: Re: Co z pigwy?
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info"
<i...@r...com.pl> napisał w wiadomości
news:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEBEEIAA.info@rzeczoznawcya
p.com.pl...
> From: Waldemar Krzok
>
> > >
> > > czy znacie pigwe? Jak tak to do czego ja jeszcze zuzyc?
> >
> > marmoladowo? Na chlebek oraz do mięsa, ale nie każdemu
> > smakuje. Np. do
> > dziczyzny obok borówek.
> > W stanie surowym (no nie całkiem) lubię bardzo kompot
> > gruszkowo-pigwowy.
> > Niestety rodzina nie :-((
>
> Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi obrodziła w tym
roku
> wyjątkowo, bym może zużyła?
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że pigwy lekko
przemrożone,
to jest listopadowo-grudniowo-styczniowe, bo wiszą na krzaczkach
jak jarzebina,
sa miekkie i bardziej aromatyczne.
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 06:23:21

Temat: Re: Co z pigwy?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> czy znacie pigwe? Jak tak to do czego ja jeszcze zuzyc?
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>A jak sie to nazywa po angielsku?
>Art(Gruby)

bardzo ladnie - quince

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

grzyby-raz jeszcze
fois gra, gulasz watróbkowy
Kiwi
moze sie czepiam...
Okno

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »