| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-24 11:44:53
Temat: Re: Co z pigwy?
Użytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEBEEIAA.info@rzeczoznaw
cyap.com.pl...
> Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi obrodziła w tym roku
> wyjątkowo, bym może zużyła?
>
> --
Moja tesciowa, dyzurny autorytet nagminnie przywolywany na okolicznosc
przetworow, robi z pigwy:
sok
galaretke
marmolade
z marmolada rolade biszkoptowa, uwielbiana przez moje dzieci
Wszystko zaczyna sie w sokowniku, ktory jest sprzetem niedrogim (widzialam
za ponizej 100PLN) i pozytecznym, bo pozwala na maksymalnie wydajne
spozytkowanie owocow. Pigwy twarde jak jasny gwint wiec nastreczajace sporo
klopotu przy krojeniu najpierw wsadza sie do gara, podlewa woda,
nieduzo-zeby na dnie bylo, i parzy to pod przykryciem w piekarniku w ok.
100st.C, po dosc dlugim czasie gdy juz zmiekna przyrzadza sie sok w
sokowniku. Galaretka robi sie sama po pewnym czasie, bo pigwa zawiera duzo
pektyn, ale mozna pomoc zelfiksem, dodajac imbir, cynamon i gozdziki
(niekoniecznie, z samym cukrem jest tez ok.). Sok i galaretka sa klarowne.
Marmolade robi sie przecierajac to co zostalo i przesmazajac z cukrem. Taka
marmolada, jak jej nie przeslodzic rzeczywiscie ma taki lekko wytrawny
smaczek w sam raz do miesa. Moze byc jako przekladka do ciast, gdy potrzeba
wmontowac cos kwasnego, tudziez do nalesnikow. Sok w herbacie jest
przzeciwprzeziebieniowy bo to istna bomba witaminy C. Goraco namawiam Cie do
spozytkowania pigwy,
pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-24 13:18:41
Temat: RE: Co z pigwy?From: Jerzy
> > Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi
> obrodziła w tym roku
> > wyjątkowo, bym może zużyła?
> Kroisz na kawałki, zasypujesz cukrem ile wlezie i masz pyszny sok do
> słodzenia/zakwaszania herbaty.
> pozdr. Jerzy
No fajnie, tylko u mnie nikt nie słodzi herbaty. To moze coś jeszcze?
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 13:18:42
Temat: RE: Co z pigwy?From: Agata Solon
> Moja tesciowa, dyzurny autorytet nagminnie przywolywany na
> okolicznosc
> przetworow, robi z pigwy:
> sok
> galaretke
> marmolade
> z marmolada rolade biszkoptowa, uwielbiana przez moje dzieci
[cut]
Aaaa, dziękidzięki. Już za godzinę fajrant !!!
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 21:37:01
Temat: Re: Co z pigwy?Krysia Thompson wrote in message news
>
> czy znacie pigwe? Jak tak to do czego ja jeszcze zuzyc?
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
A jak sie to nazywa po angielsku?
Art(Gruby)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 06:14:50
Temat: Re: Co z pigwy?
Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info"
<i...@r...com.pl> napisał w wiadomości
news:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEBEEIAA.info@rzeczoznawcya
p.com.pl...
> From: Waldemar Krzok
>
> > >
> > > czy znacie pigwe? Jak tak to do czego ja jeszcze zuzyc?
> >
> > marmoladowo? Na chlebek oraz do mięsa, ale nie każdemu
> > smakuje. Np. do
> > dziczyzny obok borówek.
> > W stanie surowym (no nie całkiem) lubię bardzo kompot
> > gruszkowo-pigwowy.
> > Niestety rodzina nie :-((
>
> Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi obrodziła w tym
roku
> wyjątkowo, bym może zużyła?
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że pigwy lekko
przemrożone,
to jest listopadowo-grudniowo-styczniowe, bo wiszą na krzaczkach
jak jarzebina,
sa miekkie i bardziej aromatyczne.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 06:23:21
Temat: Re: Co z pigwy?
>>
>> czy znacie pigwe? Jak tak to do czego ja jeszcze zuzyc?
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>A jak sie to nazywa po angielsku?
>Art(Gruby)
bardzo ladnie - quince
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |