| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-24 09:11:18
Temat: fois gra, gulasz watróbkowyWitam !
Chcialbym zrobic gulasz watróbkowy (podobno nazywa sie to fois gras). Nie
wiem jak sie to robi, ale ma kolor brazowy :)
Czy ktos moglby podac mi przepis ?
Pozdrawiam,
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-24 18:17:01
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyPawel Stankiewicz <r...@p...interia.pl> wrote:
> Witam !
>
> Chcialbym zrobic gulasz watróbkowy (podobno nazywa sie to fois gras). Nie
> wiem jak sie to robi, ale ma kolor brazowy :)
>
> Czy ktos moglby podac mi przepis ?
Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
tuczonych gesi. Nieco kosztowny delikates jak na surowiec do gulaszu,
ale jak chcesz koniecznie sprobowac, oto skladniki wegierskiego
porkoltu, czyli po naszemu gulaszu z gesich watrobek wg. Karoly Gundla:
800 g gesich watrobek
80 g smalcu
180 g cebuli
20 g slodkiej papryki w proszku
200 g swiazej papryki w strakach
100 g swiezych pomidorow
Sposob wykonania -- jak klasycznego porkoltu -- znajdziesz bez trudu w
archium naszej grupy.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 18:56:07
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy[...]
> Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> tuczonych gesi. [...]
Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 18:59:05
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyWladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f095d3.c838kt176yhq8N%w...@t...com.pl...
> Pawel Stankiewicz <r...@p...interia.pl> wrote:
>
> >
> > Chcialbym zrobic gulasz watróbkowy (podobno nazywa sie to fois gras).
Nie
> > wiem jak sie to robi, ale ma kolor brazowy :)
> >
> > Czy ktos moglby podac mi przepis ?
>
> Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> tuczonych gesi. Nieco kosztowny delikates jak na surowiec do gulaszu,
Masz racje, pomieszanie z poplataniem. "Foie gras" na gulasz jakos sie nie
nadaje (bo sie topi). Istnieje natomiast dobry (bardzo!) pasztet z gesich
watrobek, zwany "strasburskim". Moze o to ci chodzi ?
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 19:09:34
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyJerzy <0...@m...pl> a écrit dans le message :
9onvbr$a5i$...@s...icm.edu.pl...
> [...]
> > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> > tuczonych gesi. [...]
> Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
dokladnie tak, niestety...
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 19:41:17
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy> > > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> > > tuczonych gesi. [...]
> > Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
> dokladnie tak, niestety...
I sądzisz, że ON podał ten przepis z premedytacją?
Sadysta!
Kurcze, gdzie jest ta najbliższa degustacja? Chciałbym spróbować choć raz
to co chcę zwalczać! ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 20:38:21
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Jerzy <0...@m...pl> a écrit dans le message :
9oo20e$mjl$...@s...icm.edu.pl...
> Kurcze, gdzie jest ta najbliższa degustacja? Chciałbym spróbować choć raz
> to co chcę zwalczać! ;-)))
> pozdr. Jerzy
>
>
Jerz,jez(eli) p(rz)yjedziesz, to zapraszam ! I Ania (moja siostra) tez sie
na pewno ucieszy (pod warunkiem twarogu, no i kiszonych, znam niestety moja
sister !)
ps. wasow obcinac nie musisz. "valeza" (jak tu sie mowi) zapomniany do
szczetu...
kisses
Ew.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 21:22:32
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyJerzy <0...@m...pl> wrote:
> > > > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> > > > tuczonych gesi. [...]
> > > Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
> > dokladnie tak, niestety...
> I sądzisz, że ON poda" ten przepis z premedytacją?
> Sadysta!
> Kurcze, gdzie jest ta najbliższa degustacja? Chcia"bym spróbować choć raz
> to co chcę zwalczać! ;-)))
> pozdr. Jerzy
Najblizej i stosunkowo tanio mozna foie gras nabyc na Wegrzech, gdzie
tuczenie gesi na watroby kwitnie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 21:22:33
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
> 1f095d3.c838kt176yhq8N%w...@t...com.pl...
> > Pawel Stankiewicz <r...@p...interia.pl> wrote:
> >
> > >
> > > Chcialbym zrobic gulasz watróbkowy (podobno nazywa sie to fois gras).
> Nie
> > > wiem jak sie to robi, ale ma kolor brazowy :)
> > >
> > > Czy ktos moglby podac mi przepis ?
> >
> > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> > tuczonych gesi. Nieco kosztowny delikates jak na surowiec do gulaszu,
>
> Masz racje, pomieszanie z poplataniem. "Foie gras" na gulasz jakos sie nie
> nadaje (bo sie topi).
Nie jestem pewien, czy w przepisie Gundla chodzi o foie gras, czy o
zwykle gesie watrobki. Foie gras rzeczywiscie do gulaszu wydaje sie
zbyt delikatne, ale w koncu na Wegrzech produkuje sie go sporo.
Nie mam z foie gras wiele doswiadczenia, ze wzgledu na to, ze trudno
dostepne i drogie. Niemniej jest przeciez wiele przepisow na foise gras
na goraco -- np. pieczone foie gras czy "foie gras en casserole" i
sadzac z tych przepisow jakos sie ono nie topi. Larousse gastronomique
podaje, ze chociaz foie gras z kaczki jest wyzej cenione przez wielu niz
z gesi, to w trakcie gotowania brdziej sie od niego topi i rozpada.
Wiec wynikaloby, ze gesie nie tak bardzo?
> Istnieje natomiast dobry (bardzo!) pasztet z gesich
> watrobek, zwany "strasburskim". Moze o to ci chodzi
Nie, chodzi przeciez o gulasz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 21:56:52
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f09hqe.mtnsm4mj8nwN%w...@t...com.pl...
>
> Nie mam z foie gras wiele doswiadczenia, ze wzgledu na to, ze trudno
> dostepne i drogie. Niemniej jest przeciez wiele przepisow na foie gras
> na goraco -- np. pieczone foie gras czy "foie gras en casserole" i
> sadzac z tych przepisow jakos sie ono nie topi. Larousse gastronomique
> podaje, ze chociaz foie gras z kaczki jest wyzej cenione przez wielu niz
> z gesi, to w trakcie gotowania brdziej sie od niego topi i rozpada.
> Wiec wynikaloby, ze gesie nie tak bardzo?
Francja dzeli sie na Polnocna i na Poludniowa, czyli zwolennikow Gesi lub
Kaczki. Ja nie umiem przekazac roznicy, dla mnie to juz za bardzo
wyrafinowane (ze skrucha przyznaje).
Tak naprawde, to to Ania lubi i zna, i opisze jak wroci z dyzuru. Ale wiem
na pewno, ze masz swieta racje kiedy piszesz "ze drogie" i osobiscie
uwazam, ze nic specjalnego, kiedy gorace lub cieple, podane "ŕ la Rosselini"
(tzn. z trufla na befsztyku). Moze to moje osobiste zdanie ale : szkoda
dobrego befsztyka !
Natomiast, natomiast : Ania (moja siostra) i ja, biedna immigrantka, oddamy
obie (Ania, Ty tez ?!) cala krew wampirom ze plasterek "foie gras", z kaczki
(cudowny zapach) lub z gesi (ta konsystencja !), zimnego z lodowki prawie.
To jest Duch Pasztetu !!! Widmo Mielonki !!! Najprzcudowniejsze wcielenie
Transcedalnego Smalczyku...
... Ze slodkich kaczatek i gasiat...
ps. przepraszam wlascicieli kotow i i towarzyszy z pl.rec.zwierzeta. Tak mi
wyszlo.
ps 0.1. Na Wegry, oczywiscie.
ps3. Gulaszu nie mozna z tego zrobic. Mozna, w najlepszym wypadku, leciutko
podgrzac (inaczej = gesi smalec + gesia (zwykla) watrobka)
>
> > Istnieje natomiast dobry (bardzo!) pasztet z gesich
> > watrobek, zwany "strasburskim". Moze o to ci chodzi
>
> Nie, chodzi przeciez o gulasz.
ps. (ostanie) 4. Jak sie robi "foie gras en casserole" ?
Ewcia (zaklinam : poczekajcie na Anie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |