| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-24 22:20:11
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy> Jerz,jez(eli) p(rz)yjedziesz, to zapraszam ! I Ania (moja siostra) tez
sie
> na pewno ucieszy (pod warunkiem twarogu, no i kiszonych, znam niestety
moja
> sister !)
A gdzie to?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-24 22:27:42
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy> Najblizej i stosunkowo tanio mozna foie gras nabyc na Wegrzech, gdzie
> tuczenie gesi na watroby kwitnie.
Tyle to i ja wiedzialem, nie chcialo mi sie uwierzyc w to:
"ale jak chcesz koniecznie sprobowac, oto skladniki wegierskiego
porkoltu, czyli po naszemu gulaszu z gesich watrobek wg. Karoly Gundla:"
Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
Pewnie sam bym spróbowal [jesc].
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 05:49:41
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> Natomiast, natomiast : Ania (moja siostra) i ja, biedna immigrantka, oddamy
> obie (Ania, Ty tez ?!) cala krew wampirom ze plasterek "foie gras", z kaczki
> (cudowny zapach) lub z gesi (ta konsystencja !), zimnego z lodowki prawie.
> To jest Duch Pasztetu !!! Widmo Mielonki !!! Najprzcudowniejsze wcielenie
> Transcedalnego Smalczyku...
Dlaczego piszesz o pasztecie i mielonce. Chodz nam przeciez raczej o
foie gras w postaci calych watrob.
> ps3. Gulaszu nie mozna z tego zrobic. Mozna, w najlepszym wypadku, leciutko
> podgrzac (inaczej = gesi smalec + gesia (zwykla) watrobka)
Jak napisalem, nie mam wiele doswiadczenia z foie gras, wiec musze
powolywac sie na autorytety, z cala jednak pewnoscia istnieja przepisy w
ktorych obrabia sie je na goraca.
Paul Bocuse pisze w "La cuisine du marche", w rozdziale o foie gras
Na rynku spotkac mozna, bez rozroznienia, foie gras z gesi i foie gras z
kaczki. Te pierwsze sa lepsze od drugich, zwlaszcza w potrawach
goracych.
Niektore foie gras, chociaz pieknie wygladaja, robia sie podczas
gotowania szare, na innych pojawiaja sie zylki czarnawych wlokien, inne
wreszcie zamienaija pod wplywem ciepla w plynny tluszcz. Te wady nalezy
umiec rozpoznac w momencie kupna.
W przepisie na foie gras pieczone, na goraco:
Piec w goracym piecu (sredniej wielkosci watroba 35 minut)
Jezeli foie gras jest prawidlowo upieczone, powinna miec zdecydowanie
rozowy kolor i byc jedrna. Aby uzyskac pewnosc, nalezy dokonac sondazu
przy pomocy cienkiej igly kuchennej. Jezeli po jej wyjeciu, wydaje sie
ona bardzo goraca w kontakcie z wierzchem dloni, foie gras jest juz
dobrze upieczone.
Jeszcze przepis na "Escalopes de foie gras sautees aux truffes":
Surowe foie gras pokrajac na plastry o grubosci centymetra, przyprawic
sosla pieprzem i korzeniami, oproszyc maka i smazyc na masle jak watrobe
cieleca. W masle pozostalym po smazeniu usmazyc cwiartki trufli,
zdeglasowac madera lub porto i dac na wierzch plastrow watroby.
Takich przepisow na foie gras na goraco znalazlem sporo w dobrych
ksiazkach kucharskich. Jezeli wiec mozna tak, to pewnie i gulasz sie by
udal.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 06:10:00
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy> Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
> Pewnie sam bym spróbowal [jesc].
Ja bez oporów bym skonsumował. Pewnie by mi smakowało :) Przeca sam pasztety
robie ( ale gęsich przerośniętch wątróbek nie ma ).
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 09:22:08
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9oo20e$mjl$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze
specjalnie
> > > > tuczonych gesi. [...]
> > > Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
> > dokladnie tak, niestety...
> I sądzisz, że ON podał ten przepis z premedytacją?
> Sadysta!
> Kurcze, gdzie jest ta najbliższa degustacja? Chciałbym spróbować
choć raz
> to co chcę zwalczać! ;-)))
> pozdr. Jerzy
>
> Podobno najlepiej z truflami (spróbować, nie zwalczać) ;-)))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 09:33:44
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pasztecikTako rzecze "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>:
>> > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
>> > tuczonych gesi. [...]
>> Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
>
> dokladnie tak, niestety...
smacznego (inaczej)
a nie lepiej pasztecik obiadowo - śniadaniowy z ciecierzycy, kaszy
jaglanej i płatków owsianych?
ciecierzycę namoczoną wcześniej i ugotowaną do miękkości (1,5 szklanki)
zmielić na gładko
kaszę (gdzieś prawie szklankę) podgotować i zostawić do "dojścia" w
garnku (owiniętym w kocyk najlepiej albo pod kołderką)
płatki (1/3 szklanki) zalć niewielka iloscia wrzątku do napęcznienia na
kwadrans
2-3 cebulki posiekać i udusić delikatnie na oliwie.
wszystko zmieszać, dodać kilka łyżek oliwy jeszcze, dużo ziół wg
uznania (ja dodaję łyżkę mieszanki ducrosa do dań z pomidorów i tyle
samo majeranku, mozna też koperek np w jednej warstwie), dosolić,
pieprznąć biało. ma mieć konsystencję prawie półpłynną (bardzo gęsty
budyń). włożyć do formy posmarowanej tłuszczem, posypać ziarenkami
(sezam / pestki słonecznika / siemię lniane) oraz dla ozdoby np. słodką
papryką w proszku, skropić oliwą.
zapiec do zezłocenia skórki
podawać na ciepło do obiadu albo juz na zimno na chlebek z np.
pomidorem, musztardą i orzechami włoskimi nań.
smacznego!
--
wojmat (gra muzyka: ken ishii - jelly tones)
"Królewna - Wiem! Ja też jestem brzydka... prawie jak ty.
TYM BARDZIEJ APELUJĘ WEŹMY ŚLUB! To nieludzkie mieszać
w to jeszcze dwie niewinne osoby!" <http://kabaretpotem.art.pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 20:55:57
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pasztecik Użytkownik "wojmat" <w...@v...pl> napisał w wiadomości
news:Xns912775D584F30wojmat@212.244.123.3...
> a nie lepiej pasztecik obiadowo - śniadaniowy z ciecierzycy, kaszy
> jaglanej i płatków owsianych?
A befsztyk będzie wg. Ciebie z czego, z kalarepki? ;-)
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 07:22:21
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pas ztecikTako rzecze Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>:
> A befsztyk będzie wg. Ciebie z czego, z kalarepki? ;-)
nie będzie befsztyku.
--
wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
http://wjm.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 07:54:01
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pas ztecik Użytkownik "wojmat" <w...@v...pl> napisał w wiadomości
news:Xns91285F902E43Bwojmat@212.244.123.3...
> nie będzie befsztyku.
łeeee.... :-(
A ja dziś właśnie zamierzam sobie befsztyk usmażyć (w środy jest
w moim sklepie - firmowy Ostrołęki) dostawa wołowiny i mam
nadzieję, kupić jakieś ładniutkie plastry. :-)
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-26 13:51:41
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyWladyslaw Los napisal na pl.rec.kuchnia:
>Najblizej i stosunkowo tanio mozna foie gras nabyc na Wegrzech, gdzie
>tuczenie gesi na watroby kwitnie.
Najblizej to wiem ze w Pradze mozna nabyc
BB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |