Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia fois gra, gulasz watróbkowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

fois gra, gulasz watróbkowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-24 22:20:11

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jerz,jez(eli) p(rz)yjedziesz, to zapraszam ! I Ania (moja siostra) tez
sie
> na pewno ucieszy (pod warunkiem twarogu, no i kiszonych, znam niestety
moja
> sister !)
A gdzie to?
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-24 22:27:42

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Najblizej i stosunkowo tanio mozna foie gras nabyc na Wegrzech, gdzie
> tuczenie gesi na watroby kwitnie.
Tyle to i ja wiedzialem, nie chcialo mi sie uwierzyc w to:
"ale jak chcesz koniecznie sprobowac, oto skladniki wegierskiego
porkoltu, czyli po naszemu gulaszu z gesich watrobek wg. Karoly Gundla:"
Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
Pewnie sam bym spróbowal [jesc].
pozdr. Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 05:49:41

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:


> Natomiast, natomiast : Ania (moja siostra) i ja, biedna immigrantka, oddamy
> obie (Ania, Ty tez ?!) cala krew wampirom ze plasterek "foie gras", z kaczki
> (cudowny zapach) lub z gesi (ta konsystencja !), zimnego z lodowki prawie.
> To jest Duch Pasztetu !!! Widmo Mielonki !!! Najprzcudowniejsze wcielenie
> Transcedalnego Smalczyku...

Dlaczego piszesz o pasztecie i mielonce. Chodz nam przeciez raczej o
foie gras w postaci calych watrob.

> ps3. Gulaszu nie mozna z tego zrobic. Mozna, w najlepszym wypadku, leciutko
> podgrzac (inaczej = gesi smalec + gesia (zwykla) watrobka)

Jak napisalem, nie mam wiele doswiadczenia z foie gras, wiec musze
powolywac sie na autorytety, z cala jednak pewnoscia istnieja przepisy w
ktorych obrabia sie je na goraca.

Paul Bocuse pisze w "La cuisine du marche", w rozdziale o foie gras

Na rynku spotkac mozna, bez rozroznienia, foie gras z gesi i foie gras z
kaczki. Te pierwsze sa lepsze od drugich, zwlaszcza w potrawach
goracych.
Niektore foie gras, chociaz pieknie wygladaja, robia sie podczas
gotowania szare, na innych pojawiaja sie zylki czarnawych wlokien, inne
wreszcie zamienaija pod wplywem ciepla w plynny tluszcz. Te wady nalezy
umiec rozpoznac w momencie kupna.

W przepisie na foie gras pieczone, na goraco:

Piec w goracym piecu (sredniej wielkosci watroba 35 minut)
Jezeli foie gras jest prawidlowo upieczone, powinna miec zdecydowanie
rozowy kolor i byc jedrna. Aby uzyskac pewnosc, nalezy dokonac sondazu
przy pomocy cienkiej igly kuchennej. Jezeli po jej wyjeciu, wydaje sie
ona bardzo goraca w kontakcie z wierzchem dloni, foie gras jest juz
dobrze upieczone.

Jeszcze przepis na "Escalopes de foie gras sautees aux truffes":

Surowe foie gras pokrajac na plastry o grubosci centymetra, przyprawic
sosla pieprzem i korzeniami, oproszyc maka i smazyc na masle jak watrobe
cieleca. W masle pozostalym po smazeniu usmazyc cwiartki trufli,
zdeglasowac madera lub porto i dac na wierzch plastrow watroby.

Takich przepisow na foie gras na goraco znalazlem sporo w dobrych
ksiazkach kucharskich. Jezeli wiec mozna tak, to pewnie i gulasz sie by
udal.

Wladyslaw



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 06:10:00

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: "Lilly was here" <M...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
> Pewnie sam bym spróbowal [jesc].

Ja bez oporów bym skonsumował. Pewnie by mi smakowało :) Przeca sam pasztety
robie ( ale gęsich przerośniętch wątróbek nie ma ).


--
Lilly was here


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 09:22:08

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9oo20e$mjl$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze
specjalnie
> > > > tuczonych gesi. [...]
> > > Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
> > dokladnie tak, niestety...
> I sądzisz, że ON podał ten przepis z premedytacją?
> Sadysta!
> Kurcze, gdzie jest ta najbliższa degustacja? Chciałbym spróbować
choć raz
> to co chcę zwalczać! ;-)))
> pozdr. Jerzy
>
> Podobno najlepiej z truflami (spróbować, nie zwalczać) ;-)))
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 09:33:44

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pasztecik
Od: wojmat <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>:

>> > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
>> > tuczonych gesi. [...]
>> Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
>
> dokladnie tak, niestety...

smacznego (inaczej)

a nie lepiej pasztecik obiadowo - śniadaniowy z ciecierzycy, kaszy
jaglanej i płatków owsianych?

ciecierzycę namoczoną wcześniej i ugotowaną do miękkości (1,5 szklanki)
zmielić na gładko
kaszę (gdzieś prawie szklankę) podgotować i zostawić do "dojścia" w
garnku (owiniętym w kocyk najlepiej albo pod kołderką)
płatki (1/3 szklanki) zalć niewielka iloscia wrzątku do napęcznienia na
kwadrans
2-3 cebulki posiekać i udusić delikatnie na oliwie.

wszystko zmieszać, dodać kilka łyżek oliwy jeszcze, dużo ziół wg
uznania (ja dodaję łyżkę mieszanki ducrosa do dań z pomidorów i tyle
samo majeranku, mozna też koperek np w jednej warstwie), dosolić,
pieprznąć biało. ma mieć konsystencję prawie półpłynną (bardzo gęsty
budyń). włożyć do formy posmarowanej tłuszczem, posypać ziarenkami
(sezam / pestki słonecznika / siemię lniane) oraz dla ozdoby np. słodką
papryką w proszku, skropić oliwą.

zapiec do zezłocenia skórki

podawać na ciepło do obiadu albo juz na zimno na chlebek z np.
pomidorem, musztardą i orzechami włoskimi nań.

smacznego!

--
wojmat (gra muzyka: ken ishii - jelly tones)
"Królewna - Wiem! Ja też jestem brzydka... prawie jak ty.
TYM BARDZIEJ APELUJĘ WEŹMY ŚLUB! To nieludzkie mieszać
w to jeszcze dwie niewinne osoby!" <http://kabaretpotem.art.pl>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 20:55:57

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pasztecik
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "wojmat" <w...@v...pl> napisał w wiadomości
news:Xns912775D584F30wojmat@212.244.123.3...
> a nie lepiej pasztecik obiadowo - śniadaniowy z ciecierzycy, kaszy
> jaglanej i płatków owsianych?

A befsztyk będzie wg. Ciebie z czego, z kalarepki? ;-)

--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 07:22:21

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pas ztecik
Od: wojmat <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>:

> A befsztyk będzie wg. Ciebie z czego, z kalarepki? ;-)

nie będzie befsztyku.

--
wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
http://wjm.blog.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 07:54:01

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pas ztecik
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "wojmat" <w...@v...pl> napisał w wiadomości
news:Xns91285F902E43Bwojmat@212.244.123.3...
> nie będzie befsztyku.

łeeee.... :-(

A ja dziś właśnie zamierzam sobie befsztyk usmażyć (w środy jest
w moim sklepie - firmowy Ostrołęki) dostawa wołowiny i mam
nadzieję, kupić jakieś ładniutkie plastry. :-)

--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 13:51:41

Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: b...@a...warszawa.mtl.pl (BB) szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisal na pl.rec.kuchnia:

>Najblizej i stosunkowo tanio mozna foie gras nabyc na Wegrzech, gdzie
>tuczenie gesi na watroby kwitnie.

Najblizej to wiem ze w Pradze mozna nabyc
BB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kiwi
moze sie czepiam...
Okno
grill
Wiadomość

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »