| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-26 14:47:50
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
"Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> wrote in message
news:26512-1001412961@as2-186.starogard.dialup.ineti
a.pl...
>
> Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:9oo20e$mjl$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > > > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze
> specjalnie
> > > > > tuczonych gesi. [...]
> > > > Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
To w takim razie nie o tym myslalem....
Chodzilo mi o zwyczajny sos watrobkowy, ktory robi sie z watrobek
drobiowych...
> > > dokladnie tak, niestety...
> > I sądzisz, że ON podał ten przepis z premedytacją?
Przepraszam, ale nie otrzymalem tego przepisu a na liscie dyskusyjnej
rowniez go nie ma. Czy mozna prosic jeszcze raz o post-a ?
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-27 20:30:06
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyLilly was here <M...@e...com.pl> wrote:
> > Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
> > Pewnie sam bym spróbowal [jesc].
>
> Ja bez oporów bym skonsumowa". Pewnie by mi smakowa"o :) Przeca sam pasztety
> robie ( ale gęsich przerośniętch wątróbek nie ma ).
Gdybys je dostala, to i tak szkoda by ich bylo na pasztet.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 20:40:47
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy> > > Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
> > > Pewnie sam bym spróbowal [jesc].
> > Ja bez oporów bym skonsumowa". Pewnie by mi smakowa"o :) Przeca sam
pasztety
> > robie ( ale gęsich przerośniętch wątróbek nie ma ).
> Gdybys je dostala, to i tak szkoda by ich bylo na pasztet.
No i widzisz Lily czym ta dieta grozi? Nawet stali bywalcy daja sie
nabrac.
Ta fois gra w twiom wykonaniu musi byc na super "ostro". ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-27 21:01:10
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyTak jak obiecalam
wszystkiego sie dowiedzalam...
"Foie Gras" [FG] na surowo jesc, oczywiscie, sie nie da.
W normalnych warunkach ta przerosnieta, b. tlusta (80 %?) FG sie szybko
piecze lub obgotowuje, i podaje na zimno w plasterkach (na goracych tostach,
z ciezkim i slodkim bialym winem, np. Sauternes).
Pewni kucharze podaja FG tuz po obrobce termicznej (z surowej FG na
normalna) : stad przepisy Bocuse, ktore Wladyslaw podal (na cieplo, pod
tytulem : "upiec FG...").
Inna wersja FG : lekkie rozgrzanie plasterkow (ugotowanej i zimnej FG) i
podanie np. na befsztykach z truflami : nazywa sie to wtedy "ŕ la
Rossellini".
...ala na cieplo i tak, i siak, nie lubie.
FG na zimno (tak jak ludzie tu jedza, przy wiekszych okazjach, przyznaje bo
droga to rzecz niestety) przypomina (organoleptycznie) bardzo sztywny
pasztecik (albo krem z masla do tortow, ale, Chwala Ci B.! nieslodki) i
prosto wyjety z lodowki.
Ewcia
(przepraszam ze sie tak rozgadalam)
--
Niesz !
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f0ezh3.rinaap11wa9wzN%w...@t...com.pl...
> Lilly was here <M...@e...com.pl> wrote:
>
> > > Hmmmmmm, sam juz nie wiem czy jestes sadyta?
> > > Pewnie sam bym spróbowal [jesc].
> >
> > Ja bez oporów bym skonsumowa". Pewnie by mi smakowa"o :) Przeca sam
pasztety
> > robie ( ale gęsich przerośniętch wątróbek nie ma ).
>
> Gdybys je dostala, to i tak szkoda by ich bylo na pasztet.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 05:46:33
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>"Foie Gras" [FG] na surowo jesc, oczywiscie, sie nie da.
Ja tam nie wiem, ale Larousse gastrono.ique podaje nastepujacy przepis
Gerarda de Vie':
Pieczone ziemniaki z surowym foie gras (pommes de terres au four au
foie gras cru)
Upiec w piecu 2 duze ziemniaki w skorkach. Poki gorace przeciac na pol.
Na wierzchu kazdej polowki polozyc cienki plasterek surowego foie gras,
wczesniej obranej ze skorki i pozbawionej zyl. Posolic, popieprzyc.
> W normalnych warunkach ta przerosnieta, b. tlusta (80 %?)
Nie mam tu bardzo wiarygodnych informacji, ale zrodla ktorymi dysponuje
podaja ok. 20% w poeownaniu do ok. 10% zwyklej watroby. Nieco ponad 80%
to ma maslo.
Trzeba pamietac, ze proces powstawania foie gras nie polega na
przetluszczaniu watroby, w takim razie bowiem otrzymalibysmy watrobe
przerosnieta tkanka tluszczowa, ale na jej nadmiernym rozroscie
spowodowanym nieprawidlowym i nadmiernym zywieniem, zmuszajacym ja, do
wzmozenia swoich funkcji zwiazanych z trawieniem i usuwaniem z organizmu
substancji tosksycznych.
> FG sie szybko
> piecze lub obgotowuje,
Szybko? np. Robert Courtine podaje 1,5 godz na parze, na wolnym ogniu.
Raymond Olivier na pieczona foie gras zaleca 15 min. na 1/2 kg. przy 190
stopniach.
> i podaje na zimno w plasterkach (na goracych tostach,
> z ciezkim i slodkim bialym winem, np. Sauternes).
>
> Pewni kucharze podaja FG tuz po obrobce termicznej (z surowej FG na
> normalna) : stad przepisy Bocuse, ktore Wladyslaw podal (na cieplo, pod
> tytulem : "upiec FG...").
>
> Inna wersja FG : lekkie rozgrzanie plasterkow (ugotowanej i zimnej FG) i
> podanie np. na befsztykach z truflami : nazywa sie to wtedy "ŕ la
> Rossellini".
Rossini. Tez artysta, ale nie ten.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 07:25:28
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyUzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1f0fm44.7viaoy7ixt3kN%wlos@tele.com.pl...
> Pieczone ziemniaki z surowym foie gras (pommes de terres au four au
> foie gras cru)
> Upiec w piecu 2 duze ziemniaki w skorkach. Poki gorace przeciac na pol.
> Na wierzchu kazdej polowki polozyc cienki plasterek surowego foie gras,
A czy wredy nie zetnie sie miesko od ciepla ziemniaka? To juz chyba surowe w
czasie konsumpcji nie bedzie.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 08:52:48
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Kochani dokumentalisci. Ni jedno ni drugie. Foie gras ma 45% tluszczu z tego
25% nienasyconych kwasow tluszczowych. niestety zawiera takze duzo
cholesterolu (380 mg/100 g). Rowno 450 kcal na 100g.
Buzka
Ania
Wladyslaw Los a écrit :
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
> > W normalnych warunkach ta przerosnieta, b. tlusta (80 %?)
>
> Nie mam tu bardzo wiarygodnych informacji, ale zrodla ktorymi dysponuje
> podaja ok. 20% w poeownaniu do ok. 10% zwyklej watroby. Nieco ponad 80%
> to ma maslo.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 09:20:14
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowyAnia Nieszkowska <n...@n...fr> wrote:
> Kochani dokumentalisci. Ni jedno ni drugie. Foie gras ma 45% tluszczu z tego
> 25% nienasyconych kwasow tluszczowych. niestety zawiera takze duzo
> cholesterolu (380 mg/100 g). Rowno 450 kcal na 100g.
Wspaniale. To wreszcie cos wiemy.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-28 21:39:44
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy....a ja w miedzyczasie sie dowiedzalam o masle : maximum 60 %
... czyli Fg tlusta jest i zostanie...
ps. Jader ma racje : cienkie plasterki FG na goracym ziemniaku, to jak jajko
sadzone : zetnie sie
Ewcia
ps do WK : wszystko pod spodem wycielam
podpoisano : EDokumenntalistaka
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-01 06:38:18
Temat: Re: Re: fois gra, gulasz watróbkowyEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> ....a ja w miedzyczasie sie dowiedzalam o masle : maximum 60 %
Dietetyczne? ;-)
> ... czyli Fg tlusta jest i zostanie...
>
Ej, jednak poprosze was siostrzyczki o zacytowanie zrodel.
Oto moje:
Mala Encyklopedia sztuki kulinarnej, wyd. TenTen: Maslo [...] zawiera
nie mniej niz 82% tluszczu.
Larousse Gastronomique: zawiera przynajmniej 80% tluszczu...
Nowa encyklopedia powszechna PWN (tzw. szesciotomowwa): m. zawiera 82 --
85 procent tluszczu
Philip Dowell, Adrian Bailey, Wielka ksiega ingrediencji wyd. Wiedza i
Zycie (tyt. org. The Book of Ingedients): Po zebraniu smietany mozna z
niej takze robic maslo, zawierajace 80% tluszczu. (Takze tam
informacja, ze 60% tluszczu zawiera margaryna niskokaloryczna)
Jo Rogers, Co jemy?, wyd Elipsa, (tyt. org. What Food Is That? And How
Healthy Is It?: W wiekszosci krajow maslo zawiera przynajmniej 80
procent tluszczu.
Zreszta wystarczy zajrzec do lodowki i sprawdzic zawartosc tluszczu na
opakowaniu masla. U mnie jest tak:
Maslo President, demi-sel extra, produkcja Polser Siemiatycze dla
Lactalis Polska -- 100 g zawiera 80 g tluszczow
Maslo Kerrygold, prod. Irish Dairy Board Dublin -- 82% tluszczu
A jak wam to jeszcze nie wystarcza, to kupcie kostke masla i w wolnej
chwili wytopcie z niej sobie maslo klarowane, zwazcie je i sprawdzcie,
czy rzeczyiscie stracilo 4/10 wagi.
Z foie gras jest gorzej. Jedyna pozycja w mojej domowej bibliotece,
ktore podaje zawartosc tluszczu jest cyt. wyzej Jo Rogers, "Co jemy?".
Podaje tam, ze 30 g. Foie gras zawiera 7 g tluszczu, czyli ponizej 20%,
ale podejrzewam, ze nie chodzi tu o surowa watrobe, lecz o konserwowana,
lub nawet pasztet.
> ps. Jader ma racje : cienkie plasterki FG na goracym ziemniaku, to jak jajko
> sadzone : zetnie sie
Probowalas? A moze probowalas zrobic jajko sadzone na goracym
ziemniaku?
Ponadto zauwaz, ze jajko tluszczu zawiera malo. To bialko zawarte w
jajku sie scina w wyzszej temperaturze. Tluszcz nie scina sie lecz
topi.
Cala ta dyskusja ma jednak charakter wysosce teoretyczny, jako ze moge
sie tu oprzec wylacznie na wiedzy ksiazkowej. Z foie gras mialem do
czynienia niestety rzadko i to wylacznie w postaci konserwowanej, nigdy
swiezej. Dlatego mam propozycje. W grudniu jest sezon na swieze foie
gras. To juz niedlugo. Wiec moze ktos mieszkajacy we Francji przysle mi
wtedy ekstrapoczta ze 3 -- 4 surowe foie gras? Dokonam odpowiednich
eksperymentow i w zamian opisze je tu dla Was? Czekam z
niecierpliwoscia.
Wasz zasliniony na sama mysl,
Wladyslaw
PS. Pol tuzina butelek Chateau d'Yquem byloby tez do rzeczy i powitane z
wdziecznoscia, ale w ich braku poswiece dla szczytnego celu czesc mojego
zapasiku tokaju.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |