Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Date: Mon, 1 Oct 2001 08:38:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 73
Message-ID: <1f0hn4p.15dukfc13aukg0N%wlos@tele.com.pl>
References: <9omteb$d85$1@news.tpi.pl> <1f095d3.c838kt176yhq8N%wlos@tele.com.pl>
<9onvbr$a5i$1@sunsite.icm.edu.pl> <4pLr7.607$T3.49163@tengri.easynet.fr>
<9oo20e$mjl$1@sunsite.icm.edu.pl>
<1f09hew.1f2t0q14hg39cN%wlos@tele.com.pl>
<9ooboi$99a$1@sunsite.icm.edu.pl> <9ovahm$kmt$1@flis.man.torun.pl>
<1f0ezh3.rinaap11wa9wzN%wlos@tele.com.pl>
<GjMs7.778$T3.70246@tengri.easynet.fr>
<1f0fm44.7viaoy7ixt3kN%wlos@tele.com.pl> <3...@n...fr>
<1f0fz4l.2b5gzb1b7c06mN%wlos@tele.com.pl>
<OZ5t7.827$T3.75299@tengri.easynet.fr>
NNTP-Posting-Host: pm195.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001918338 28038 213.76.108.195 (1 Oct 2001 06:38:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Oct 2001 06:38:58 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72347
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> ....a ja w miedzyczasie sie dowiedzalam o masle : maximum 60 %
Dietetyczne? ;-)
> ... czyli Fg tlusta jest i zostanie...
>
Ej, jednak poprosze was siostrzyczki o zacytowanie zrodel.
Oto moje:
Mala Encyklopedia sztuki kulinarnej, wyd. TenTen: Maslo [...] zawiera
nie mniej niz 82% tluszczu.
Larousse Gastronomique: zawiera przynajmniej 80% tluszczu...
Nowa encyklopedia powszechna PWN (tzw. szesciotomowwa): m. zawiera 82 --
85 procent tluszczu
Philip Dowell, Adrian Bailey, Wielka ksiega ingrediencji wyd. Wiedza i
Zycie (tyt. org. The Book of Ingedients): Po zebraniu smietany mozna z
niej takze robic maslo, zawierajace 80% tluszczu. (Takze tam
informacja, ze 60% tluszczu zawiera margaryna niskokaloryczna)
Jo Rogers, Co jemy?, wyd Elipsa, (tyt. org. What Food Is That? And How
Healthy Is It?: W wiekszosci krajow maslo zawiera przynajmniej 80
procent tluszczu.
Zreszta wystarczy zajrzec do lodowki i sprawdzic zawartosc tluszczu na
opakowaniu masla. U mnie jest tak:
Maslo President, demi-sel extra, produkcja Polser Siemiatycze dla
Lactalis Polska -- 100 g zawiera 80 g tluszczow
Maslo Kerrygold, prod. Irish Dairy Board Dublin -- 82% tluszczu
A jak wam to jeszcze nie wystarcza, to kupcie kostke masla i w wolnej
chwili wytopcie z niej sobie maslo klarowane, zwazcie je i sprawdzcie,
czy rzeczyiscie stracilo 4/10 wagi.
Z foie gras jest gorzej. Jedyna pozycja w mojej domowej bibliotece,
ktore podaje zawartosc tluszczu jest cyt. wyzej Jo Rogers, "Co jemy?".
Podaje tam, ze 30 g. Foie gras zawiera 7 g tluszczu, czyli ponizej 20%,
ale podejrzewam, ze nie chodzi tu o surowa watrobe, lecz o konserwowana,
lub nawet pasztet.
> ps. Jader ma racje : cienkie plasterki FG na goracym ziemniaku, to jak jajko
> sadzone : zetnie sie
Probowalas? A moze probowalas zrobic jajko sadzone na goracym
ziemniaku?
Ponadto zauwaz, ze jajko tluszczu zawiera malo. To bialko zawarte w
jajku sie scina w wyzszej temperaturze. Tluszcz nie scina sie lecz
topi.
Cala ta dyskusja ma jednak charakter wysosce teoretyczny, jako ze moge
sie tu oprzec wylacznie na wiedzy ksiazkowej. Z foie gras mialem do
czynienia niestety rzadko i to wylacznie w postaci konserwowanej, nigdy
swiezej. Dlatego mam propozycje. W grudniu jest sezon na swieze foie
gras. To juz niedlugo. Wiec moze ktos mieszkajacy we Francji przysle mi
wtedy ekstrapoczta ze 3 -- 4 surowe foie gras? Dokonam odpowiednich
eksperymentow i w zamian opisze je tu dla Was? Czekam z
niecierpliwoscia.
Wasz zasliniony na sama mysl,
Wladyslaw
PS. Pol tuzina butelek Chateau d'Yquem byloby tez do rzeczy i powitane z
wdziecznoscia, ale w ich braku poswiece dla szczytnego celu czesc mojego
zapasiku tokaju.
Wladyslaw
|