Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!fr.usenet-edu.net!usenet-edu.net!grolier!easynet-fr
!tengri.easynet.fr!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9omteb$d85$1@news.tpi.pl> <1f095d3.c838kt176yhq8N%wlos@tele.com.pl>
<ffLr7.604$T3.49094@tengri.easynet.fr>
<1f09hqe.mtnsm4mj8nwN%wlos@tele.com.pl>
Subject: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Lines: 49
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <ZRNr7.617$T3.50209@tengri.easynet.fr>
Date: Mon, 24 Sep 2001 23:56:52 +0200
NNTP-Posting-Host: 212.198.40.184
X-Complaints-To: a...@e...fr
X-Trace: tengri.easynet.fr 1001368057 212.198.40.184 (Mon, 24 Sep 2001 23:47:37 MET
DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Sep 2001 23:47:37 MET DST
Organization: [Posted via] Easynet France
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71219
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f09hqe.mtnsm4mj8nwN%w...@t...com.pl...
>
> Nie mam z foie gras wiele doswiadczenia, ze wzgledu na to, ze trudno
> dostepne i drogie. Niemniej jest przeciez wiele przepisow na foie gras
> na goraco -- np. pieczone foie gras czy "foie gras en casserole" i
> sadzac z tych przepisow jakos sie ono nie topi. Larousse gastronomique
> podaje, ze chociaz foie gras z kaczki jest wyzej cenione przez wielu niz
> z gesi, to w trakcie gotowania brdziej sie od niego topi i rozpada.
> Wiec wynikaloby, ze gesie nie tak bardzo?
Francja dzeli sie na Polnocna i na Poludniowa, czyli zwolennikow Gesi lub
Kaczki. Ja nie umiem przekazac roznicy, dla mnie to juz za bardzo
wyrafinowane (ze skrucha przyznaje).
Tak naprawde, to to Ania lubi i zna, i opisze jak wroci z dyzuru. Ale wiem
na pewno, ze masz swieta racje kiedy piszesz "ze drogie" i osobiscie
uwazam, ze nic specjalnego, kiedy gorace lub cieple, podane "ŕ la Rosselini"
(tzn. z trufla na befsztyku). Moze to moje osobiste zdanie ale : szkoda
dobrego befsztyka !
Natomiast, natomiast : Ania (moja siostra) i ja, biedna immigrantka, oddamy
obie (Ania, Ty tez ?!) cala krew wampirom ze plasterek "foie gras", z kaczki
(cudowny zapach) lub z gesi (ta konsystencja !), zimnego z lodowki prawie.
To jest Duch Pasztetu !!! Widmo Mielonki !!! Najprzcudowniejsze wcielenie
Transcedalnego Smalczyku...
... Ze slodkich kaczatek i gasiat...
ps. przepraszam wlascicieli kotow i i towarzyszy z pl.rec.zwierzeta. Tak mi
wyszlo.
ps 0.1. Na Wegry, oczywiscie.
ps3. Gulaszu nie mozna z tego zrobic. Mozna, w najlepszym wypadku, leciutko
podgrzac (inaczej = gesi smalec + gesia (zwykla) watrobka)
>
> > Istnieje natomiast dobry (bardzo!) pasztet z gesich
> > watrobek, zwany "strasburskim". Moze o to ci chodzi
>
> Nie, chodzi przeciez o gulasz.
ps. (ostanie) 4. Jak sie robi "foie gras en casserole" ?
Ewcia (zaklinam : poczekajcie na Anie)
|