Data: 2001-09-25 09:33:44
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy nie, raczej wege pasztecik
Od: wojmat <w...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tako rzecze "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>:
>> > Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
>> > tuczonych gesi. [...]
>> Mam nadzieje, ze to nie to o czym mysle. Brrr...
>
> dokladnie tak, niestety...
smacznego (inaczej)
a nie lepiej pasztecik obiadowo - śniadaniowy z ciecierzycy, kaszy
jaglanej i płatków owsianych?
ciecierzycę namoczoną wcześniej i ugotowaną do miękkości (1,5 szklanki)
zmielić na gładko
kaszę (gdzieś prawie szklankę) podgotować i zostawić do "dojścia" w
garnku (owiniętym w kocyk najlepiej albo pod kołderką)
płatki (1/3 szklanki) zalć niewielka iloscia wrzątku do napęcznienia na
kwadrans
2-3 cebulki posiekać i udusić delikatnie na oliwie.
wszystko zmieszać, dodać kilka łyżek oliwy jeszcze, dużo ziół wg
uznania (ja dodaję łyżkę mieszanki ducrosa do dań z pomidorów i tyle
samo majeranku, mozna też koperek np w jednej warstwie), dosolić,
pieprznąć biało. ma mieć konsystencję prawie półpłynną (bardzo gęsty
budyń). włożyć do formy posmarowanej tłuszczem, posypać ziarenkami
(sezam / pestki słonecznika / siemię lniane) oraz dla ozdoby np. słodką
papryką w proszku, skropić oliwą.
zapiec do zezłocenia skórki
podawać na ciepło do obiadu albo juz na zimno na chlebek z np.
pomidorem, musztardą i orzechami włoskimi nań.
smacznego!
--
wojmat (gra muzyka: ken ishii - jelly tones)
"Królewna - Wiem! Ja też jestem brzydka... prawie jak ty.
TYM BARDZIEJ APELUJĘ WEŹMY ŚLUB! To nieludzkie mieszać
w to jeszcze dwie niewinne osoby!" <http://kabaretpotem.art.pl>
|