Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z pigwy?
Date: Mon, 24 Sep 2001 13:44:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <9on61r$l8j$1@news.tpi.pl>
References: <3...@z...fu-berlin.de>
<N...@r...com.pl>
NNTP-Posting-Host: pa141.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001331579 21779 213.76.96.141 (24 Sep 2001 11:39:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Sep 2001 11:39:39 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Co z pigwy?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71051
Ukryj nagłówki
Użytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKGEBEEIAA.info@rzeczoznaw
cyap.com.pl...
> Słuchajcie, a jak takie cudeńka zrobić? Pigwa mi obrodziła w tym roku
> wyjątkowo, bym może zużyła?
>
> --
Moja tesciowa, dyzurny autorytet nagminnie przywolywany na okolicznosc
przetworow, robi z pigwy:
sok
galaretke
marmolade
z marmolada rolade biszkoptowa, uwielbiana przez moje dzieci
Wszystko zaczyna sie w sokowniku, ktory jest sprzetem niedrogim (widzialam
za ponizej 100PLN) i pozytecznym, bo pozwala na maksymalnie wydajne
spozytkowanie owocow. Pigwy twarde jak jasny gwint wiec nastreczajace sporo
klopotu przy krojeniu najpierw wsadza sie do gara, podlewa woda,
nieduzo-zeby na dnie bylo, i parzy to pod przykryciem w piekarniku w ok.
100st.C, po dosc dlugim czasie gdy juz zmiekna przyrzadza sie sok w
sokowniku. Galaretka robi sie sama po pewnym czasie, bo pigwa zawiera duzo
pektyn, ale mozna pomoc zelfiksem, dodajac imbir, cynamon i gozdziki
(niekoniecznie, z samym cukrem jest tez ok.). Sok i galaretka sa klarowne.
Marmolade robi sie przecierajac to co zostalo i przesmazajac z cukrem. Taka
marmolada, jak jej nie przeslodzic rzeczywiscie ma taki lekko wytrawny
smaczek w sam raz do miesa. Moze byc jako przekladka do ciast, gdy potrzeba
wmontowac cos kwasnego, tudziez do nalesnikow. Sok w herbacie jest
przzeciwprzeziebieniowy bo to istna bomba witaminy C. Goraco namawiam Cie do
spozytkowania pigwy,
pozdrowienia, Agata Solon, naturalna
|