| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-20 13:08:20
Temat: Co ze świnki?Witam
Kupuję pół świnki (tak jest racjonalnie i chyba zdrowiej:)), bo tak też
robiła moja mama:), ale poniewaz jej już nie ma - nie mam kogo spytac:( Stąd
moje pytanie - Jak moge ją zagospodarować. Wiem, że rozdzielam i mroże
poszczególne kawałki, ale np wiem, że mozna pasztety robić, salcesony jakieś
(ale bez krwi dla mnie), można piec uprzednio upeklowawszy i tu prośba o
przepisy i pomysły. Bo wiem, że takie peklowane potem pieczone sa bardzo
dobre- -moja mama tak robila.
Dodam, że jedyna forma przetwarzania tego to piekarnik, więc jakiekolwiek
wedzenie czy cos w tym rodzaju odpada. Bede wdzięczna za przepisy.
Z gory dziekuje
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-20 13:26:39
Temat: Re: Co ze świnki?
"Monika" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ejs9ht$f17$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Kupuję pół świnki (tak jest racjonalnie i chyba zdrowiej:)), bo tak też
> robiła moja mama:), ale poniewaz jej już nie ma - nie mam kogo spytac:(
> Stąd moje pytanie - Jak moge ją zagospodarować. Wiem, że rozdzielam i
> mroże poszczególne kawałki, ale np wiem, że mozna pasztety robić,
> salcesony jakieś (ale bez krwi dla mnie), można piec uprzednio
> upeklowawszy i tu prośba o przepisy i pomysły. Bo wiem, że takie peklowane
> potem pieczone sa bardzo dobre- -moja mama tak robila.
> Dodam, że jedyna forma przetwarzania tego to piekarnik, więc jakiekolwiek
> wedzenie czy cos w tym rodzaju odpada. Bede wdzięczna za przepisy.
> Z gory dziekuje
> Monika
Kiełbasa w słojach wecka - przyrządzasz mięso jak na kiełbasę, nakładasz do
wecków (inne słoiki nie nadają się), gumka, pokrywka i sprężynka - do
piekarnika - powoli rozgrzewasz, aby słoje nie popękały, do 130°C litrowe
wytrzymujesz przez 60min.
Podobnie pasztety, ale te do twistów 0,2-0,5 litra i gotujesz.
Nie masz racji co do wędzienia, na Allegro bywają wędzarki dla wędkarzy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-20 13:28:26
Temat: Re: Co ze świnki?Witam
Szkoda że zapomniałaś, że mnie możesz spytać.
No ale cóż....
:(
Użytkownik "Monika" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ejs9ht$f17$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Kupuję pół świnki (tak jest racjonalnie i chyba zdrowiej:)), bo tak też
> robiła moja mama:), ale poniewaz jej już nie ma - nie mam kogo spytac:(
> Stąd moje pytanie - Jak moge ją zagospodarować. Wiem, że rozdzielam i
> mroże poszczególne kawałki, ale np wiem, że mozna pasztety robić,
> salcesony jakieś (ale bez krwi dla mnie), można piec uprzednio
> upeklowawszy i tu prośba o przepisy i pomysły. Bo wiem, że takie peklowane
> potem pieczone sa bardzo dobre- -moja mama tak robila.
> Dodam, że jedyna forma przetwarzania tego to piekarnik, więc jakiekolwiek
> wedzenie czy cos w tym rodzaju odpada. Bede wdzięczna za przepisy.
> Z gory dziekuje
> Monika
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-20 13:37:12
Temat: Re: Co ze świnki?
"Monika" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ejs9ht$f17$1@nemesis.news.tpi.pl...
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/418176;jsess
ionid=70731017B0B663F6BDC1C43FC48B7328.LB1
http://www.allegro.pl/item141370758_vol_wedzenie_mie
sa_kielbas_i_ryb_nowa_mul.html
dużo tego - wpisz hasło >wędzenie<
Na Allegro:
książka "Domowe wyroby mięsne:
wędzarka:
http://www.allegro.pl/item142836795_wedzarka_turysty
czna.html
http://www.allegro.pl/item143244906_wedzarka_wedzark
o_grill_behr_niemcy_stal_nierdz.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-20 14:03:20
Temat: Re: Co ze świnki?
Użytkownik "komarek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ejsait$3eo$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Szkoda że zapomniałaś, że mnie możesz spytać.
> No ale cóż....
>
> :(
a ty odpowiadaj pod cytatami
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-20 18:21:50
Temat: Re: Co ze świnki?
Monika napisał(a):
> Witam
> Kupuję pół świnki (tak jest racjonalnie i chyba zdrowiej:)), bo tak też
> robiła moja mama:), ale poniewaz jej już nie ma - nie mam kogo spytac:( Stąd
> moje pytanie - Jak moge ją zagospodarować. Wiem, że rozdzielam i mroże
> poszczególne kawałki, ale np wiem, że mozna pasztety robić, salcesony jakieś
> (ale bez krwi dla mnie), można piec uprzednio upeklowawszy i tu prośba o
> przepisy i pomysły. Bo wiem, że takie peklowane potem pieczone sa bardzo
> dobre- -moja mama tak robila.
> Dodam, że jedyna forma przetwarzania tego to piekarnik, więc jakiekolwiek
> wedzenie czy cos w tym rodzaju odpada. Bede wdzięczna za przepisy.
> Z gory dziekuje
> Monika
Jak bez krwi to kaszanka odpada;P jakiś pasztet możesz zrobić,
troszkę boczusia, kawałki mięska niezbyt chudego bo pasztet nie
może być suchy, kawałek wątróbki do tego. przyprawy itd a z
mięska to najpierw w solankę, potem w przyprawy i pieczenie , no
najlepsze jest wędzone ale jak się nie da ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-21 06:34:07
Temat: Re: Co ze świnki?a ja nie odpowiadam tobie
mk
Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ejscj7$ut4$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "komarek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ejsait$3eo$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>> Szkoda że zapomniałaś, że mnie możesz spytać.
>> No ale cóż....
>>
>> :(
>
> a ty odpowiadaj pod cytatami
> az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-21 07:18:39
Temat: Re: Co ze świnki?
Użytkownik "komarek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eju6m3$59c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>a ja nie odpowiadam tobie
> mk
>
>
> Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ejscj7$ut4$1@news.onet.pl...
>>
>> Użytkownik "komarek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:ejsait$3eo$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>> Witam
>>> Szkoda że zapomniałaś, że mnie możesz spytać.
>>> No ale cóż....
>>>
>>> :(
>>
>> a ty odpowiadaj pod cytatami
>> az
odpowiadasz wszystkim uczestnikom grupy, wiec zastosuj sie do regul
panujacych w necie, jezeli Ci to nie odpowiada to zawsze mozesz z rezygnowac
z uczestnictwa na grupie ;)
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-21 08:05:37
Temat: Re: Co ze świnki?Nie szkoda Ci tego zwierzaka?
Użytkownik "lotaria" <l...@g...com> napisał w wiadomości
news:1164046910.481902.140670@h54g2000cwb.googlegrou
ps.com...
Monika napisał(a):
> Witam
> Kupuję pół świnki (tak jest racjonalnie i chyba zdrowiej:)), bo tak też
> robiła moja mama:), ale poniewaz jej już nie ma - nie mam kogo spytac:(
Stąd
> moje pytanie - Jak moge ją zagospodarować. Wiem, że rozdzielam i mroże
> poszczególne kawałki, ale np wiem, że mozna pasztety robić, salcesony
jakieś
> (ale bez krwi dla mnie), można piec uprzednio upeklowawszy i tu prośba o
> przepisy i pomysły. Bo wiem, że takie peklowane potem pieczone sa bardzo
> dobre- -moja mama tak robila.
> Dodam, że jedyna forma przetwarzania tego to piekarnik, więc jakiekolwiek
> wedzenie czy cos w tym rodzaju odpada. Bede wdzięczna za przepisy.
> Z gory dziekuje
> Monika
Jak bez krwi to kaszanka odpada;P jakiś pasztet możesz zrobić,
troszkę boczusia, kawałki mięska niezbyt chudego bo pasztet nie
może być suchy, kawałek wątróbki do tego. przyprawy itd a z
mięska to najpierw w solankę, potem w przyprawy i pieczenie , no
najlepsze jest wędzone ale jak się nie da ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-21 09:01:52
Temat: Re: Co ze świnki?
Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eju98f$l52$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "komarek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:eju6m3$59c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>a ja nie odpowiadam tobie
>> mk
>>
>>
>> Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:ejscj7$ut4$1@news.onet.pl...
>>>
>>> Użytkownik "komarek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>> news:ejsait$3eo$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>> Witam
>>>> Szkoda że zapomniałaś, że mnie możesz spytać.
>>>> No ale cóż....
>>>>
>>>> :(
>>>
>>> a ty odpowiadaj pod cytatami
>>> az
>
> odpowiadasz wszystkim uczestnikom grupy, wiec zastosuj sie do regul
> panujacych w necie, jezeli Ci to nie odpowiada to zawsze mozesz z
> rezygnowac z uczestnictwa na grupie ;)
>
> az
odpowiadam nie wszystkim tylko jednej osobie, i nikt inny nie ma nic przeciw
temu tylko Ty.
Jeżeli Tobie nie odpowiadają "reguły" to możesz zrezygnować z czytania
grupy.
mk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |