Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobic z nadmiarem ryzu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobic z nadmiarem ryzu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-06 12:11:39

Temat: Re: Co zrobic z nadmiarem ryzu?
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>pozwole sobie zacytowac
> sprawdzony juz przeze mnie przepis na risotto z pieczarkami, ktory
> znalazlam na stronie Ismeny http://potrawki.w.interia.pl/.
> Bylo naprawde wyjatkowo pyszne, choc ja troszeczke go zmodyfikowalam;
> dalam wiecej ryzu i bylo bez groszku, bo moi konsumenci nie lubia jesc
> groszku.


DZIEKUJE!!!
mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-07 13:09:35

Temat: Re: Co zrobic z nadmiarem ryzu?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena W." <zolza@usunto_astercity.net> wrote:

>Ano wlasnie... Ugotowalam sobie do obiadu ryz, taki zwykly bialy,
>tylko z pospiechu za duzo. Zostalo mi go calkiem sporo, i tak
>kombinuje co by tu z niego zrobic. Moze cos w rodzaju ryzu
>rozmaitosci chinsko-podobnego? A moze Wy macie jakies podpowiedzi?

Genialny ryz w stylu orientalnym...;) latwy, smaczny i na
zimowej mrozonce

Wysuszony ryż wrzucam na mocno rozgrzana warstewke oleju na
duzym ogniu. Wrzucam ryz, doprawiam go solidnie mieszanka pieciu
smakow, wciskam czosnku, dolewam z wyczuciem sosu sojowego i
smakuje - ma byc juz samo w sobie smaczne w smaku. Zdejmuje z
patelni po jakims czasie i wrzucam do wielkiej miski. Teraz ide na
dalsza latwizne - mrozonka - dowolna sie sprawdza ale
najchetniej z kalafiorem, porem, pieczarkami, marchweka itp. Nie
rozmrazam albo przelewam chwile pod kranem ciepla woda. ponownie lyzka
oleju na patelnie i mocno rozgrzewam. Dorzucam warzyw,
skwierczy, dosalam, doprawiam i zaledwie kilka chwil mieszam i
obsmazam.(czosnek zmiazdzony mile widziany) Zrzucam wszystko do tej
mojej michy. Mieszam delikatnie, ma byc bardzo smaczne, pachniec
przyprawami i czosnkiem. W zasadzie jest gotowe do kolejnego
krotkiego obsmazenia na suchej patelni i podania na cieplo....ale

1. Mozna urozmaicic swietnie smak uprazonym chwile wczesniej na
minimalnej ilosci oleju - sezamem.
2. Mozna dodac usmazone wczesniej piersi kurczaka
3. Krewetki doskonale pasuja
4. Robimy z jajek - omlet, ktory zwijamy i drobno siekamy -
dodajemy do naszej mieszanki ryzowo-warzywnej
5 Moze byc dodatkiem do postnej ryby piatkowej, polanej
slodko-kwasnym sosem...

..najwazniejsze to zasmazyc calosc przed podaniem, dobrze
doprawic i wykorzystac dowolnie dobrane dodatki...

Polecam bo praktyczne i smaczne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mrozone szparagi
Re: Co fajnego do kuchni/jadalni...
sos holenderski-prosze o przepis
salatki z fasolka czerwona
łatwe żarło na obiad :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »