Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobic z nadmiarem ryzu?
Date: Thu, 07 Mar 2002 13:09:35 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <a67ogh$e1e$1@news.tpi.pl>
References: <a638k0$384$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1015506258 14382 217.96.222.87 (7 Mar 2002 13:04:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Mar 2002 13:04:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99093
Ukryj nagłówki
"Magdalena W." <zolza@usunto_astercity.net> wrote:
>Ano wlasnie... Ugotowalam sobie do obiadu ryz, taki zwykly bialy,
>tylko z pospiechu za duzo. Zostalo mi go calkiem sporo, i tak
>kombinuje co by tu z niego zrobic. Moze cos w rodzaju ryzu
>rozmaitosci chinsko-podobnego? A moze Wy macie jakies podpowiedzi?
Genialny ryz w stylu orientalnym...;) latwy, smaczny i na
zimowej mrozonce
Wysuszony ryż wrzucam na mocno rozgrzana warstewke oleju na
duzym ogniu. Wrzucam ryz, doprawiam go solidnie mieszanka pieciu
smakow, wciskam czosnku, dolewam z wyczuciem sosu sojowego i
smakuje - ma byc juz samo w sobie smaczne w smaku. Zdejmuje z
patelni po jakims czasie i wrzucam do wielkiej miski. Teraz ide na
dalsza latwizne - mrozonka - dowolna sie sprawdza ale
najchetniej z kalafiorem, porem, pieczarkami, marchweka itp. Nie
rozmrazam albo przelewam chwile pod kranem ciepla woda. ponownie lyzka
oleju na patelnie i mocno rozgrzewam. Dorzucam warzyw,
skwierczy, dosalam, doprawiam i zaledwie kilka chwil mieszam i
obsmazam.(czosnek zmiazdzony mile widziany) Zrzucam wszystko do tej
mojej michy. Mieszam delikatnie, ma byc bardzo smaczne, pachniec
przyprawami i czosnkiem. W zasadzie jest gotowe do kolejnego
krotkiego obsmazenia na suchej patelni i podania na cieplo....ale
1. Mozna urozmaicic swietnie smak uprazonym chwile wczesniej na
minimalnej ilosci oleju - sezamem.
2. Mozna dodac usmazone wczesniej piersi kurczaka
3. Krewetki doskonale pasuja
4. Robimy z jajek - omlet, ktory zwijamy i drobno siekamy -
dodajemy do naszej mieszanki ryzowo-warzywnej
5 Moze byc dodatkiem do postnej ryby piatkowej, polanej
slodko-kwasnym sosem...
..najwazniejsze to zasmazyc calosc przed podaniem, dobrze
doprawic i wykorzystac dowolnie dobrane dodatki...
Polecam bo praktyczne i smaczne.
|