Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobić z salami?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobić z salami?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-19 10:59:30

Temat: Co zrobić z salami?
Od: "hmmm" <p...@s...cz> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie, ostatnio zostałem uszczęśliwiony dużą ilością (3 kg)
salami, gównie pepperoni i cygańskim. Od kilku dni na wszystkich moich
kanapkach (ale też jajecznicy, pizzy i omlecie) gości ta szlachetna
wędlina. Nie mówię, że mi się przejadło, ale chciałbym wykorzystać moj
prezent do jakiegoś "wznioslejszego" ;) celu kulinarnego. Czy znacie może
jakieś potrawy, gdzie salami odgrywa pierwszoplanową (albo nawet
jakąkolwiek) rolę? Liczę na Wasze pomysły.
Kamil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-19 11:53:29

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



hmmm:
> Witam serdecznie, ostatnio zostałem uszczęśliwiony dużą ilością (3 kg)
> salami, gównie pepperoni i cygańskim. Od kilku dni na wszystkich moich
oj, to śmierdzi :x)

> kanapkach (ale też jajecznicy, pizzy i omlecie) gości ta szlachetna
> wędlina. Nie mówię, że mi się przejadło, ale chciałbym wykorzystać moj
> prezent do jakiegoś "wznioslejszego" ;) celu kulinarnego. Czy znacie może
> jakieś potrawy, gdzie salami odgrywa pierwszoplanową (albo nawet
> jakąkolwiek) rolę? Liczę na Wasze pomysły.

do fasolki po bretońsku można wciepnąć. Sos pomidorowy do makaronu.
Zapiekanki (popularne dachówki). Do bigosu.

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 12:16:06

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

pizza

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 12:48:07

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: zGosiula <z...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

hmmm wrote:
> Czy znacie może
> jakieś potrawy, gdzie salami odgrywa pierwszoplanową (albo nawet
> jakąkolwiek) rolę?

Kapuśniak z salami

1 cebula
10 dkg szynki
20 dkg peperoni lub salami
40-50 dkg kiszonej kapuchy
tyle samo ziemniaków
litr wywaru
kminek - jak kto lubi (bo ja nie)
pieprz

W garnku podsmażamy na oliwie cebulę. Następnie wrzucamy kiełbasę i
szynkę. Jak nam się ładnie zrumieni, to dodajemy pozostałe składniki
(ziemniaki pokrojone w kostkę, kapustę i wywar). Doprawiamy pieprzem,
ew. solą. I gotujemy, aż ziemniaki zmiękną ;-). Zupa jest naprawdę
pyszna :-).

----------------------------------------------------
-----------------
Ziemniaki smażone z salami

40 dkg salami
1 cebula
2 czerwone papryki
0,5 kg ziemniaków
1 szkl. wywaru
pieprz, oregano (konieczne!)

Podsmażamy salami (ja robię to w stalowym garnku). Nadmiar tłuszczu
można odlać. Wrzucamy cebulę, paprykę (oczywiście wszystko pokrojone) i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko podsmażamy. Dodajemy wywar i
przyprawy. Dusimy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

--
Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 13:20:50

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: Lunac <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora



hmmm napisał(a):

> Witam serdecznie, ostatnio zostałem uszczęśliwiony dużą ilością (3 kg)
> salami,

Mama czasem dostaje taka czeska (pychotka)
Jak jest tego wiecej zamrazamy, a po jakims czasie wraca ochota.

Pozdrawiam
Lunac

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 14:32:16

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: "Agnieszka" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zGosiula" napisał:

dodajemy pozostałe składniki
(ziemniaki pokrojone w kostkę, kapustę i wywar). Doprawiamy pieprzem,
> ew. solą. I gotujemy, aż ziemniaki zmiękną ;-).

Z tego co ja się orientuję to ziemniaki gotowane razem z kiszoną kapustą
raczej
nie zmiękną.

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 14:38:33

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 19 Nov 2003 15:32:16 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Agnieszka*, w
wiadomości news:<bpfuuh$1op$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:

> Z tego co ja się orientuję to ziemniaki gotowane razem z kiszoną kapustą
> raczej
> nie zmiękną.

zmiękną
w ogórkowej, żurze, kapuśniakju etc jak są pokrojone w kostkę to zawsze
miekną
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 14:51:47

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: zGosiula <z...@n...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka wrote:
> Z tego co ja się orientuję to ziemniaki gotowane razem z kiszoną kapustą
> raczej
> nie zmiękną.

No to się mylisz - nie rozwalają się, nie da się ich rozgotować, ale są
miękkie.

--
Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-19 18:17:15

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: "Madziula" <m...@w...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy znacie może
> jakieś potrawy, gdzie salami odgrywa pierwszoplanową (albo nawet
> jakąkolwiek) rolę? Liczę na Wasze pomysły.


A moze chipsy z salami? Wystarczy dobrze podsmazyc cienkie plasterki na
odrobinie oleju i odsaczyc - wtedy sie zrobia takie twarde do pogryzania. Do
tego jaki sos do maczania - np. lagodne tzatziki, albo ostra salsa....
Pyszna bomba kaloryczna:-)

Pozdrawiam
Madziula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-20 07:23:28

Temat: Re: Co zrobić z salami?
Od: "hmmm" <p...@s...cz> szukaj wiadomości tego autora

> A moze chipsy z salami?

I ten pomysł zostanie wcielony w życie (ziemniaki z salami zresztą pewnie
też)
Kamil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MUD PIE
ABC pieczenia ciasta
RE: Kulebiak i jego zdjecie
3 problemy:)
czosnek w fasolce...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »