| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-31 13:50:37
Temat: Pytanie o slowkaMam pytanie do przyjaciol zza oceanu :
- co to sa shortbread cookies
- czy vanilla extract to cos jak cukier waniliowy
znalazlem w Bon Appetit ciekawy sernik i zamierzam wyprobowac
--
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-31 14:06:03
Temat: Re: Pytanie o slowkaPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> - co to sa shortbread cookies
Kruche ciasteczka?
> - czy vanilla extract to cos jak cukier waniliowy
Pewnikiem esencja waniliowa w płynie, we Francji też coś takiego jest,
extrait de vanille się nazywa.
> znalazlem w Bon Appetit ciekawy sernik i zamierzam wyprobowac
Przepis, przepis! :-)
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-31 14:30:11
Temat: Re: Pytanie o slowkaPrzemyslaw Koziarski wrote:
> Mam pytanie do przyjaciol zza oceanu :
>
> - co to sa shortbread cookies
Gotowe ciasteczka, recepte znajdziesz:
http://topsecretrecipes.com/recipes/shortbrd.htm
>
> - czy vanilla extract to cos jak cukier waniliowy
W wiekszosci przyadkow to sztuczny erzac w plynie o zapachu wanili
(zwykle przezroczysty ale nie tylko), ale moze byc i naturalny i kolor
jego jest kolorem wanili. Naturalne extrakty w duzych ilosciach (1 litr)
kupuje sie w Meksyku jak i Haiti.
>
>
> znalazlem w Bon Appetit ciekawy sernik i zamierzam wyprobowac
>
> --
> Przemyslaw Koziarski
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-31 14:56:31
Temat: Re: Pytanie o slowka> > znalazlem w Bon Appetit ciekawy sernik i zamierzam wyprobowac
> Przepis, przepis! :-)
>
> Anetek
Alez z przyjemnoscia :))
PISTACHIO BRITTLE CHEESECAKE
Crust
- 5 1/2 ounce package shortbread cookies
- 1/2 cup natural unsalted pistachios (gdzie ja takie dostane )
- 1/4 cupu sugar
- 1/4 cup chilled unsalted butter, diced
Filling and topping
- 3 8-ounce packages cream cheese, room temperature
- 1 1/4 cups sugar
- 1 teaspoon ground cardamon
- 4 large eggs (room temperature)
- 2 1/4 cups sour cream
- 1/2 cup pear nectar
- 2 tablespoons all pourpose flour
- 2 teaspoons vanilla extract
5 ounces good quality white chocolate, finely chopped
for crust : preheat oven to 350 F. Blend shortbread, nuts and sugar in
processor until nuts are finelly ground. Add butter; process until moist
clumps form. Press onto bottom 0f 9-inch diameter springform pan with 2
3/4-inch-high sides. Wrap outside of pan with foil. Bake crust until golden,
about 15 minutes. cool crust
for filling and topping : beat cream cheese, sugar and cardamon in large
bowl until smooth. Beat in egs 1 at a time. Add 1 cup sour cream, pear
nectar, flour and vanilla and beat until blended. Pour filling over crust.
Bake cheesekace until puffed at edges and softly set in center, about 65
minutes. Transfer cheesekace to rack; let cool 10 minutes.
Meanwhile stir white chocolate in top of double boiler set over barely
simmering water until smooth. Cool chocolate to lukewarm; whisk in remaining
1 1/4 cups sour cream.
Spread topping over warm filling. Refrigerate cake uncovered overnight. Cut
around pan sides; relase pan sides, place cake on platter.
Smacznego. ja tez jutro bede probowal.
BTW tu jest tez przepis na "Frozen white chocolate and raspberry mousse
torte" :)))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-31 15:38:33
Temat: Re: Pytanie o slowkaPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> Alez z przyjemnoscia :))
[mniam]
Cream cheese, czyli serek śmietankowy? Hmmm... może Brillat-Savarin się
nada. Ciastka się znajdą, niesolone orzeszki pistacjowe takoż.
> Smacznego. ja tez jutro bede probowal.
Ja dopiero w weekend, niestety :-(
> BTW tu jest tez przepis na "Frozen white chocolate and raspberry mousse
> torte" :)))
To ja się ponownie ładnie uśmiecham :-)
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-31 18:23:23
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Slavek wrote:
> Przemyslaw Koziarski wrote:
>
> > Mam pytanie do przyjaciol zza oceanu :
> >
> > - co to sa shortbread cookies
>
Shortbread cookies to kruche ciasteczka. Shortbread to kruche ciasto.
Doslownie oznacza "krotki" chleb, czyli szybkie ciasto.
KRUCHE ciasteczka.
14 dkg masla
16 dkg maki
14 dkg cukru
3 zoltka (surowe lub gotowane, przetarte przez sito)
Wszystko razem posiekac nozem, szybko zarobic-zebrac i uformowac w walek,
zawinac go w plastic i schlodzic w lodowce przez 30 minut lub zamrazalniku
przez 10 minut. Pociac na cienkie, pol cm plasterki, upiec przez 12 minut w
160CC/320F. Ciasteczka powinny byc blade, zaledwie brzegi zaczna zmieniac
kolor. Wystudzic na blasze przez 3 minuty, przelozyc na kratki do
ostudzenia. To samo ciasto mozna uzywac na spod tart czy mazurkow.
>
> > - czy vanilla extract to cos jak cukier waniliowy
Vanilla extract to wyciag z lasek wanilii bazowany na alkoholu lub
glicerynie roslinnej. Dobry ekstract jest robiony z prawdziwej wanilii,
tanie ekstracty sa robione z innej rosliny, podobnie smakujacej. Wanillia
to straczki pewnego gatunku orchidei.
W polskich przepisach zamieniam paczke cukru waniliowego na 1 lyzeczke
ekstraktu (i v/v).
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-31 18:53:44
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto> Vanilla extract to wyciag z lasek wanilii bazowany na alkoholu lub
> glicerynie roslinnej. Dobry ekstract jest robiony z prawdziwej wanilii,
> tanie ekstracty sa robione z innej rosliny, podobnie smakujacej. Wanillia
> to straczki pewnego gatunku orchidei.
Sprzedawane w Polsce cukry, jezeli sa aromatyzywane naturalnie nazywaja sie
waniliowe, natomiast te sztucznie (a jest ich wiekszosc) - wanilinowe.
Bardzo podobnie to wyglada w pismie, wiec nikt nie zwraca uwagi ;)
Dowiedzialem sie w kazdym razie, ze moge ekstrakt zmienic cukrem, bo tylko
cukier w Polsce dostane.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 04:56:24
Temat: Re: Pytanie o slowka
Przemyslaw Koziarski wrote:
> Mam pytanie do przyjaciol zza oceanu :
>
> - co to sa shortbread cookies
> - czy vanilla extract to cos jak cukier waniliowy
>
> znalazlem w Bon Appetit ciekawy sernik i zamierzam wyprobowac
>
> --
> Przemyslaw Koziarski
Vanilla extrakt to ciemny plyn pachnacy wanilia, otrzymuje sie przez
moczenie lasek wanilli w spirytusie. Tanszy vanilla extract otrzymywany
jest syntetycznie.
Shorbread cookies to tluste ciastka...masz tu przepis na jedne:
SCOTCH SHORTBREAD
1 szklanka shortening ( tluszcz, rodzaju smalcu, ale pochodzenia
roslinnego.Kiedys bylo cos takiego w Polsce, nazywalo sie CERES)
2/3 szklanki brazowego cukru
2 2/3 szklanki maki
jajko, mleko
zmiksowac tluszcz z cukrem i z maka. Ostudzic w lodowce. Zrobic z ciasta
walek grubosci ok 1 cm. pokroic na plasterki, posmarowac je rozmaconym
jajkiem z mlekiem. Powinno wyjsc ok 60 ciasteczek. Piec w srednio
nagrzanym ( 325 F , czyli ok 150 C ) piekarniku ok. 30 min.
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 16:12:07
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciastoPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wstukal(a) pracowicie:
> Sprzedawane w Polsce cukry, jezeli sa aromatyzywane naturalnie nazywaja sie
> waniliowe, natomiast te sztucznie (a jest ich wiekszosc) - wanilinowe.
> Bardzo podobnie to wyglada w pismie, wiec nikt nie zwraca uwagi ;)
> Dowiedzialem sie w kazdym razie, ze moge ekstrakt zmienic cukrem, bo tylko
> cukier w Polsce dostane.
E, nieprawda. W Polsce z tych rzeczy można dostać esencję waniliową (aromat)
w płynie (ops, przepraszam, wanilinową), ale też po prostu wanilię w laskach
(np. Kotanyi).
--
Antek Goldstein
(goldi _at_ students.mimuw.edu.pl)
,---------------------------------------------------
--. ___/___
| Nie wierzę informacjom nie zdementowanym. | ======< 102 >
| | /o-o-o-d-o-o-b-o-\
`-----------------------------(Książę Gorczakow)------' \8oooooooooooo8/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 17:04:03
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto> E, nieprawda. W Polsce z tych rzeczy można dostać esencję waniliową
(aromat)
> w płynie (ops, przepraszam, wanilinową), ale też po prostu wanilię w
laskach
> (np. Kotanyi).
Co nieprawda:)) To kup mi prawdziwy cukier waniliowy. Pomijam Kotanyi
"cukier z prawdziwa wanilia" bo on nie jest aromatyzowany tylko pylek ze
srodka wanilii jest w tym cukrze, co niestety niekorzystnie wplywa na kolor
wiekszosci jasnych rzeczy, do ktorych mozna toto dodac. A aromat jest
wlasnie tez niestety wanilinowy, poza tym ma on chyba inny stopien
kondensacji niz esencja. Magdalena pisala, ze uzywa zastepczo 1 lyzeczke
esencji zamiast 1 paczki cukru wan. Nie ryzykowalbym w miejsce 1 paczki
cukru wan. dodania 1 lyzeczki aromatu :))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |