Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie o slowka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie o slowka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-01 17:37:16

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> Co nieprawda:)) To kup mi prawdziwy cukier waniliowy.
O ile pamiętam, to produkty Dr. Oetkera są w dwóch wersjach: wanilinowej
i waniliowej. Ten sztuczny jest bodajże w białych torebeczkach.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-01 18:53:11

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> E, nieprawda. W Polsce z tych rzeczy można dostać esencję waniliową
> (aromat)
>> w płynie (ops, przepraszam, wanilinową), ale też po prostu wanilię w
> laskach
>> (np. Kotanyi).

> Co nieprawda:)) To kup mi prawdziwy cukier waniliowy. Pomijam Kotanyi
> "cukier z prawdziwa wanilia" bo on nie jest aromatyzowany tylko pylek ze
> srodka wanilii jest w tym cukrze, co niestety niekorzystnie wplywa na kolor
> wiekszosci jasnych rzeczy, do ktorych mozna toto dodac.

Ja (a raczej mój ojciec) robię to tak, że laski wanilii trzymam w słoiczku z
cukrem pudrem. Świetnie przesiąka aromatem.
--
Antek Goldstein
(goldi _at_ students.mimuw.edu.pl)
,---------------------------------------------------
--. ___/___
| 'We want you as allies'. | ======< 102 >
| 'That can never be, for we will not serve you.' | /o-o-o-d-o-o-b-o-\
`---------------------------------------------------
--' \8oooooooooooo8/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 19:03:10

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja (a raczej mój ojciec) robię to tak, że laski wanilii trzymam w słoiczku
z
> cukrem pudrem. Świetnie przesiąka aromatem.
> --
> Antek Goldstein

I to jest swietny sposob. Ale kupic sie takiego nie da.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 19:04:04

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> O ile pamiętam, to produkty Dr. Oetkera są w dwóch wersjach: wanilinowej
> i waniliowej. Ten sztuczny jest bodajże w białych torebeczkach.

Moze po drugiej stronie Odry szanowny Dr. tak sprzedaje, u nas nie.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 19:13:31

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> Ja (a raczej mój ojciec) robię to tak, że laski wanilii trzymam w słoiczku
>> z
>> cukrem pudrem. Świetnie przesiąka aromatem.

> I to jest swietny sposob. Ale kupic sie takiego nie da.

Co fakt, to fakt... Może by zacząć produkować? ;-)
--
Antek Goldstein
(goldi _at_ students.mimuw.edu.pl)
,---------------------------------------------------
--. ___/___
| 'YOU WEAR CLOTHES. NOT RIGHT!' | ======< 102 >
| | /o-o-o-d-o-o-b-o-\
`---------------------------------------------------
--' \8oooooooooooo8/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 22:16:04

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Co fakt, to fakt... Może by zacząć produkować? ;-)
> --
Odkrece teraz w druga strone : kto kupi? :))) 95% nawet nie zauwaza, ze na
cukrze nie jest napisane waniliowy :))))

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-01 22:21:33

Temat: Cukier waniliowy, wanilia, ekstrakt
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

U nas w domu, a pozniej i u mnie, zawsze jest "czynny" cukier waniliowy:
dobrze zamykany sloik, pare lasek wanili, zasypane cukrem. Moje laski wanili
sa tak stare, ze nie pamietam, jak dlugo je mam, a ciagle sa mocne i ciagle
cukier waniliowy z nich jest. Nie uzywam go tak, jak sie uzywa tego z
malutkich torebek, tylko uzywam go zamiast zwyklego cukru w przepisach, np.
do bezow, czy ciasta kruchego, czy biszkoptu. Takie ciasto ma zawsze
delikatniejszy smak. Gdy w przepisie jest wymieniona wanilia, uzywam
dodatkowo ekstraktu. Wlasny ekstrakt tez mozna zrobic przez zanurzenie lasek
wanili w spirytusie w szczelnym sloiku czy butelce. Trzeba potrzasac
codziennie, i po dwu tygodniach powinno byc gotowe.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-02 08:40:29

Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>> i waniliowej. Ten sztuczny jest bodajże w białych torebeczkach.
> Moze po drugiej stronie Odry szanowny Dr. tak sprzedaje, u nas nie.
Myślałam, że u nas (u nas == w Polsce) też. Tutaj jest, czego chcieć,
cukier waniliowy, wanilinowy, esencja waniliowa, laski wanilii...
Takoż i cukier trzcinowy aromatyzowany wanilią, z kwiatem pomarańczy,
z korą cynamonową, itd.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dziczyzna?
co zrobic z zającem???
Debiutant w barze :)))
Ruszt, grill itd....
Przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »