| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-01 17:37:16
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciastoPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> Co nieprawda:)) To kup mi prawdziwy cukier waniliowy.
O ile pamiętam, to produkty Dr. Oetkera są w dwóch wersjach: wanilinowej
i waniliowej. Ten sztuczny jest bodajże w białych torebeczkach.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-01 18:53:11
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciastoPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> E, nieprawda. W Polsce z tych rzeczy można dostać esencję waniliową
> (aromat)
>> w płynie (ops, przepraszam, wanilinową), ale też po prostu wanilię w
> laskach
>> (np. Kotanyi).
> Co nieprawda:)) To kup mi prawdziwy cukier waniliowy. Pomijam Kotanyi
> "cukier z prawdziwa wanilia" bo on nie jest aromatyzowany tylko pylek ze
> srodka wanilii jest w tym cukrze, co niestety niekorzystnie wplywa na kolor
> wiekszosci jasnych rzeczy, do ktorych mozna toto dodac.
Ja (a raczej mój ojciec) robię to tak, że laski wanilii trzymam w słoiczku z
cukrem pudrem. Świetnie przesiąka aromatem.
--
Antek Goldstein
(goldi _at_ students.mimuw.edu.pl)
,---------------------------------------------------
--. ___/___
| 'We want you as allies'. | ======< 102 >
| 'That can never be, for we will not serve you.' | /o-o-o-d-o-o-b-o-\
`---------------------------------------------------
--' \8oooooooooooo8/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 19:03:10
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto> Ja (a raczej mój ojciec) robię to tak, że laski wanilii trzymam w słoiczku
z
> cukrem pudrem. Świetnie przesiąka aromatem.
> --
> Antek Goldstein
I to jest swietny sposob. Ale kupic sie takiego nie da.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 19:04:04
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto> O ile pamiętam, to produkty Dr. Oetkera są w dwóch wersjach: wanilinowej
> i waniliowej. Ten sztuczny jest bodajże w białych torebeczkach.
Moze po drugiej stronie Odry szanowny Dr. tak sprzedaje, u nas nie.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 19:13:31
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciastoPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> Ja (a raczej mój ojciec) robię to tak, że laski wanilii trzymam w słoiczku
>> z
>> cukrem pudrem. Świetnie przesiąka aromatem.
> I to jest swietny sposob. Ale kupic sie takiego nie da.
Co fakt, to fakt... Może by zacząć produkować? ;-)
--
Antek Goldstein
(goldi _at_ students.mimuw.edu.pl)
,---------------------------------------------------
--. ___/___
| 'YOU WEAR CLOTHES. NOT RIGHT!' | ======< 102 >
| | /o-o-o-d-o-o-b-o-\
`---------------------------------------------------
--' \8oooooooooooo8/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 22:16:04
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciasto> Co fakt, to fakt... Może by zacząć produkować? ;-)
> --
Odkrece teraz w druga strone : kto kupi? :))) 95% nawet nie zauwaza, ze na
cukrze nie jest napisane waniliowy :))))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 22:21:33
Temat: Cukier waniliowy, wanilia, ekstraktU nas w domu, a pozniej i u mnie, zawsze jest "czynny" cukier waniliowy:
dobrze zamykany sloik, pare lasek wanili, zasypane cukrem. Moje laski wanili
sa tak stare, ze nie pamietam, jak dlugo je mam, a ciagle sa mocne i ciagle
cukier waniliowy z nich jest. Nie uzywam go tak, jak sie uzywa tego z
malutkich torebek, tylko uzywam go zamiast zwyklego cukru w przepisach, np.
do bezow, czy ciasta kruchego, czy biszkoptu. Takie ciasto ma zawsze
delikatniejszy smak. Gdy w przepisie jest wymieniona wanilia, uzywam
dodatkowo ekstraktu. Wlasny ekstrakt tez mozna zrobic przez zanurzenie lasek
wanili w spirytusie w szczelnym sloiku czy butelce. Trzeba potrzasac
codziennie, i po dwu tygodniach powinno byc gotowe.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 08:40:29
Temat: Re: Pytanie o slowka/Przepis na kruche ciastoPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
>> i waniliowej. Ten sztuczny jest bodajże w białych torebeczkach.
> Moze po drugiej stronie Odry szanowny Dr. tak sprzedaje, u nas nie.
Myślałam, że u nas (u nas == w Polsce) też. Tutaj jest, czego chcieć,
cukier waniliowy, wanilinowy, esencja waniliowa, laski wanilii...
Takoż i cukier trzcinowy aromatyzowany wanilią, z kwiatem pomarańczy,
z korą cynamonową, itd.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |