| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-02 16:28:48
Temat: Cukry proste nienaukowoCzy moglby ktos wyjasnic ale banalnie:
1. Co to sa cukry proste?
2.Czy sa w owocach ?
3.Jakie sa inne cukry ?-jesli sa to ktore powinno sie unikac albo
zdecydowanie uzywac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-05-03 11:22:23
Temat: Re: Cukry proste nienaukowoBanalnie Hehe! Cukry proste to takie, z ktorych skladaja sie cukry zlozone.
Cukrow prostych nie da sie juz rozlozyc na prostsze, to tak jak pierwiastek
i substancja chemiczna. Wystarczy zapamietac 2 najwazniejsze heksozy:
glukoze i fruktoze (ktora wystepuje w owocach np winogronka). Cukry zlozone
skladaja sie z cukrow prostych i mamy dwucukry (najwazniejsza sacharoza),
wielocukry np: dekstryny, skrobia, celuloza, chityna (2 ostatnich czlowiek
nie trawi, ale blonnik (celuloza) ulatwia trawienie).
Banalnie wystarczy ;)
--
Norbert Kruk
Slupsk
n...@s...pl
www.elw.prv.pl
www.astronomik.prv.pl
#GG 3226283
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-05-04 08:50:30
Temat: Re: Cukry proste nienaukowo
"Norbert Kruk" <n...@s...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:aatrue$cjb$1@news.tpi.pl...
> Banalnie Hehe! Cukry proste to takie, z ktorych skladaja sie cukry
zlozone.
> Cukrow prostych nie da sie juz rozlozyc na prostsze, to tak jak
pierwiastek
> i substancja chemiczna. Wystarczy zapamietac 2 najwazniejsze heksozy:
> glukoze i fruktoze (ktora wystepuje w owocach np winogronka). Cukry
zlozone
> skladaja sie z cukrow prostych i mamy dwucukry (najwazniejsza sacharoza),
> wielocukry np: dekstryny, skrobia, celuloza, chityna (2 ostatnich czlowiek
> nie trawi, ale blonnik (celuloza) ulatwia trawienie).
> Banalnie wystarczy ;)
>
dziekuje - myslalem ze to bardziej zrozumie ale niestety prosze o dalsza
podpowiedz :)
Jakich cokrow nie powieniej jesc diabetyk ponoc wlasnie cokrow prostych
jesli tak to owocow sokow tychze tez nie?
Jest tzw. slodzik to z czego sie go pozyskuje i jaki tenze jest cokrem? i
czy podstawa kazdego cukru jest roslina np,burak,trzcina?
Ponawiam pytanie ktorez to cokry powinno sie uzywac a ktore nie?
pozdrawiam i prosze dalej o banalne odpowiedzi:)
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-05-04 20:37:52
Temat: Re: Cukry proste nienaukowoSzukaj na www.google.com mozna nawet http://wiem.onet.pl ale tam bedzie za
banalnie...
A najlepiej to wybrac sie do lekarza/dietetyka , prawda ??
--
Norbert Kruk
Slupsk
n...@s...pl
www.elw.prv.pl
www.astronomik.prv.pl
#GG 3226283
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-05-05 15:54:41
Temat: Re: Cukry proste nienaukowoPalaton wrote:
> Jest tzw. slodzik to z czego sie go pozyskuje i jaki tenze jest cokrem?
Z tego, co wiem, to słodziki robi się albo z asparaginianu, albo z sacharyny.
Pierwszy jest szkodliwy dla osób z fenyloketonurią (ci, co mają fenyloketonurię,
to 1) wiedzą że ją mają 2) wiedzą, czego unikać). Substancje te oszukują zmysł
smaku, ale nie są cukrami.
> i czy podstawa kazdego cukru jest roslina np,burak,trzcina?
Podstawą cukru jest pierścień węglowy ;-) Zadaj lepiej pytanie, to udzielę
lepszej odpowiedzi.
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-05-06 23:12:07
Temat: Re: Cukry proste nienaukowo
"Lech Trzeciak" <l...@i...gov.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3CD555C0.1155A004@iimcb.gov.pl...
> Palaton wrote:
>
> > Jest tzw. slodzik to z czego sie go pozyskuje i jaki tenze jest cokrem?
>
> Z tego, co wiem, to s?odziki robi si? albo z asparaginianu, albo z
sacharyny.
> Pierwszy jest szkodliwy dla osób z fenyloketonuri? (ci, co maj?
fenyloketonuri?,
> to 1) wiedz? ?e j? maj? 2) wiedz?, czego unikaae). Substancje te oszukuj?
zmys?
> smaku, ale nie s? cukrami.
>
>
> > i czy podstawa kazdego cukru jest roslina np,burak,trzcina?
>
> Podstaw? cukru jest pier?cie? w?glowy ;-) Zadaj lepiej pytanie, to udziel?
> lepszej odpowiedzi.
Witam
No to juz cos wiec slodzik nie jest cukrem.
Sprobuje dakladniej zapytac:
1.Nie umie zakojarzyc biochemi i stad pytanie w naglowku "nienaukowo" co w
sensie strickte chodzi mi czy sa cukry dobre czy tylko i wylacznie
zle?-abstarachujac jak sie one rozkladaja
2.Dlaczego cukier powoduje cukrzyce jesli pochodzi od roslin co z zalozenia
moim zdaniem eliminuje rosliny jako pochodne do roznych prodoktow z ktorych
sie je wytwarza tzn. czy inne rosliny nie powoduja niebezpiecznych chorob?
3.Czy mam unikac slodzika tez dlatego ze on oszukuje zmysly smaku?
Parafrazujac czy jest cos takiego jak ze slodzikiem ze mozna wziasc tabletke
i myslec ze wypilo sie jakas dawke np.alkoholu i byc nawalonym jak stodola
bo oszukalo to moj zmysl hmm? Jaki?:)
Moze troche pofilozofowalem ale tym razem pytam niebanalnie:)
Pozdrawiam
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |