Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-on
line.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Palaton" <p...@g...de>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Cukry proste nienaukowo
Date: Sat, 4 May 2002 10:50:30 +0200
Organization: T-Online
Lines: 30
Message-ID: <ab07eo$clk$00$1@news.t-online.com>
References: <aarphv$743$06$1@news.t-online.com> <aatrue$cjb$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1020502296 00 12980 6YPTb0vbSkaEbr 020504 08:51:36
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:70786
Ukryj nagłówki
"Norbert Kruk" <n...@s...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:aatrue$cjb$1@news.tpi.pl...
> Banalnie Hehe! Cukry proste to takie, z ktorych skladaja sie cukry
zlozone.
> Cukrow prostych nie da sie juz rozlozyc na prostsze, to tak jak
pierwiastek
> i substancja chemiczna. Wystarczy zapamietac 2 najwazniejsze heksozy:
> glukoze i fruktoze (ktora wystepuje w owocach np winogronka). Cukry
zlozone
> skladaja sie z cukrow prostych i mamy dwucukry (najwazniejsza sacharoza),
> wielocukry np: dekstryny, skrobia, celuloza, chityna (2 ostatnich czlowiek
> nie trawi, ale blonnik (celuloza) ulatwia trawienie).
> Banalnie wystarczy ;)
>
dziekuje - myslalem ze to bardziej zrozumie ale niestety prosze o dalsza
podpowiedz :)
Jakich cokrow nie powieniej jesc diabetyk ponoc wlasnie cokrow prostych
jesli tak to owocow sokow tychze tez nie?
Jest tzw. slodzik to z czego sie go pozyskuje i jaki tenze jest cokrem? i
czy podstawa kazdego cukru jest roslina np,burak,trzcina?
Ponawiam pytanie ktorez to cokry powinno sie uzywac a ktore nie?
pozdrawiam i prosze dalej o banalne odpowiedzi:)
Krzysztof
|