Data: 2002-05-04 08:50:30
Temat: Re: Cukry proste nienaukowo
Od: "Palaton" <p...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Norbert Kruk" <n...@s...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:aatrue$cjb$1@news.tpi.pl...
> Banalnie Hehe! Cukry proste to takie, z ktorych skladaja sie cukry
zlozone.
> Cukrow prostych nie da sie juz rozlozyc na prostsze, to tak jak
pierwiastek
> i substancja chemiczna. Wystarczy zapamietac 2 najwazniejsze heksozy:
> glukoze i fruktoze (ktora wystepuje w owocach np winogronka). Cukry
zlozone
> skladaja sie z cukrow prostych i mamy dwucukry (najwazniejsza sacharoza),
> wielocukry np: dekstryny, skrobia, celuloza, chityna (2 ostatnich czlowiek
> nie trawi, ale blonnik (celuloza) ulatwia trawienie).
> Banalnie wystarczy ;)
>
dziekuje - myslalem ze to bardziej zrozumie ale niestety prosze o dalsza
podpowiedz :)
Jakich cokrow nie powieniej jesc diabetyk ponoc wlasnie cokrow prostych
jesli tak to owocow sokow tychze tez nie?
Jest tzw. slodzik to z czego sie go pozyskuje i jaki tenze jest cokrem? i
czy podstawa kazdego cukru jest roslina np,burak,trzcina?
Ponawiam pytanie ktorez to cokry powinno sie uzywac a ktore nie?
pozdrawiam i prosze dalej o banalne odpowiedzi:)
Krzysztof
|