| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-09 19:29:30
Temat: Curry leaves
Curry leaves - to ma jakąś polską nazwę, odpowiednik/zamiennik?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-10 09:02:49
Temat: Re: Curry leavesKonrad Kosmowski <k...@k...net> napisał(a):
> Curry leaves - to ma jakąś polską nazwę, odpowiednik/zamiennik?
Nazwę udało mi się znaleźć: http://szort.pl/murraya-koenigii
a zamiennika nie szukałam ;-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-10 18:13:34
Temat: Re: Curry leaves
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:20070309202930.1cee0522@localhost.localdomain..
.
>
> Curry leaves - to ma jakąś polską nazwę, odpowiednik/zamiennik?
To są zwykłe liscie przyprawy curry, pachną jak żółte curry.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-10 18:17:24
Temat: Re: Curry leaves** cherokee wrote:
>> Curry leaves - to ma jakąś polską nazwę, odpowiednik/zamiennik?
> To są zwykłe liscie przyprawy curry,
To na przyprawach rosną liście? :) BTW miałaś chyba na myśli curry
powder? No OK, czasami w tym są curry leafs - no ale co jakbym np.
samemu chciał sobie taki powder zrobić to skąd wziąć te liście?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-10 18:21:13
Temat: Re: Curry leaves
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:20070310191724.62e0d8ed@localhost.localdomain..
.
> To na przyprawach rosną liście? :)
NO chodziło mi o to, że sie z nich curry produkuje:)
> No OK, czasami w tym są curry leafs - no ale co jakbym np.
> samemu chciał sobie taki powder zrobić to skąd wziąć te liście?
W Polsce to nie wiem, w UK sa w marketach.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-10 18:22:39
Temat: Re: Curry leaves** cherokee wrote:
>> To na przyprawach rosną liście? :)
> NO chodziło mi o to, że sie z nich curry produkuje:)
No super ale przecież nie wydłubię ich z przyprawy. ;)
>> No OK, czasami w tym są curry leafs - no ale co jakbym np.
>> samemu chciał sobie taki powder zrobić to skąd wziąć te liście?
> W Polsce to nie wiem, w UK sa w marketach.
No właśnie jeszcze nie widziałem. :\
BTW fajna strona:
http://www.sailusfood.com/
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-10 18:23:16
Temat: Re: Curry leavesKonrad Kosmowski wrote:
> ** cherokee wrote:
>
>
>>>Curry leaves - to ma jakąś polską nazwę, odpowiednik/zamiennik?
>
>
>>To są zwykłe liscie przyprawy curry,
>
>
> To na przyprawach rosną liście? :) BTW miałaś chyba na myśli curry
> powder? No OK, czasami w tym są curry leafs - no ale co jakbym np.
> samemu chciał sobie taki powder zrobić to skąd wziąć te liście?
>
w Polsce mozesz kupic listki curry tylko w wersji suszonej, np. bywaly w
sklepie "kuchnie swiata" czy "jedzenie swiata", czy jakos tak, w
warszawskiej arkadii.
swieze liscie curry dodaje sie jako skladnik wrecz obowiazkowy do
rozmaitych potraw typu curry, zwlaszcza na poludniu Indii. zle sie
przechowuja, po ususzeniu traca wiekszosc aromatu.
zamiennika jako takiego niet.
pozdrawiam
edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-10 18:26:02
Temat: Re: Curry leaves** Edyta Jaczewska wrote:
>> To na przyprawach rosną liście? :) BTW miałaś chyba na myśli curry
>> powder? No OK, czasami w tym są curry leafs - no ale co jakbym np.
>> samemu chciał sobie taki powder zrobić to skąd wziąć te liście?
> w Polsce mozesz kupic listki curry tylko w wersji suszonej, np.
> bywaly w sklepie "kuchnie swiata" czy "jedzenie swiata", czy jakos
> tak, w warszawskiej arkadii.
Acha.
> swieze liscie curry dodaje sie jako skladnik wrecz obowiazkowy do
> rozmaitych potraw typu curry,
No właśnie to zauważyłem niestety. :\ Przywiozłem sobie kilka książek
kucharskich ale z kilkudziesięciu przepisów mogę zrobić raptem kilka bo
większości składników brakuje. A polski ryż to można sobie... ;\
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-10 18:35:44
Temat: Re: Curry leaves>>swieze liscie curry dodaje sie jako skladnik wrecz obowiazkowy do
>>rozmaitych potraw typu curry,
>
>
> No właśnie to zauważyłem niestety. :\ Przywiozłem sobie kilka książek
> kucharskich ale z kilkudziesięciu przepisów mogę zrobić raptem kilka bo
> większości składników brakuje. A polski ryż to można sobie... ;\
>
nie jest tak zle. jak sie poszuka, to i dobry ryz basmati sie znajdzie,
i jasminowy sie znajdzie. w DC w co lepszych sklepach, np. w
minieuropie, jest juz w czym w ryzu wybierac. albo - no nie wiem - w
Samirze, czy w takim sklepiku na tylach hali mirowskiej, przy
restauracji... czy na poznanskiej, niedaleko koszykowej. duzo mozna
kupic online.
wydaje mi sie, za najciezej to faktycznie z tymi curry leaves, ale w
zasadzie wszystko inne powinno dac sie juz zdobyc. jakich skladnikow do
kuchni indyjskiej Ci brakuje, poza liscmi? btw, jesli cala reszte masz i
tylko liscie sobie darujesz, to wiesz, moze nie bedzie az tak
tragicznie. zakladam, ze to tak, jakbys rosolku, ewentualnie, pietruszka
nie posypal ;)
pozdrawiam
edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-10 21:33:33
Temat: Re: Curry leaves
Użytkownik "cherokee" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
>
> W Polsce to nie wiem, w UK sa w marketach.
>
na markietach!
atocidopieropradne
W La Scali było fi donc
a w UK na markietach sama wysokość.
i te ośmiorniczki w SDH w Wołowie z okazji lotu "Mirka" w kosmos.
jakiejsiśjaja
jaś_dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |