Strona główna Grupy pl.sci.psychologia Czarnuszka!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czarnuszka!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2022-06-11 22:20:04

Temat: Czarnuszka!!!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jako że od dłuższego czasu hobbystycznie, a obecnie z konieczności na
pełnym etacie czarownicy-zielarki, ,,siedzę" w ziołach po uszy (odkryłam u
siebie wokoło domu istną aptekę Pana Boga! - OMG, mam tu prawie pełny
zestaw kluczowych ziół!), chcę się tutaj podzielić wiedzą o ziółku, którego
niestety u siebie nie uświadczę, ale można je łatwo kupić.
??????
CZARNUSZKA!!!

,,Czarnuszka i olej z czarnuszki. Jeden z najsilniejszych naturalnych leków.

Autor Magdalena Olszewska ostatnia aktualizacja: 05/11/2018 / 70 komentarzy
czarnuszka, czyli Nigella Sativa posiada zdrowotne właściwości
Czarnuszka siewna (z łac. Nigella sativa) inaczej zwana jako czarnuszka
ogrodowa lub czarny kmin to jedna z najzdrowszych roślin rosnących na
naszej planecie.

Skuteczniejsza niż antybiotyk, potrafi zabić nawet bardzo opornego na
metycylinę gronkowca złocistego, czy uzdrowić ciało zatrute bronią
chemiczną. Ale to tylko namiastka właściwości tych małych, czarnych
ziarenek.

Jaką moc kryje w sobie czarnuszka? Czy jest to cudowne zioło na wszystkie
dolegliwości?

Czarnuszka jest jedną z roślin o najsilniejszych właściwościach
leczniczych. Zdaniem wielu ekspertów czarnuszka to panaceum na wiele
chorób, nawet tak paskudnych jak rak, alergia, nadciśnienie czy trudno
wyleczalne zmiany skórne. Czarnuszka posiada właściwości lecznicze, które
można byłoby porównać do super-leku, gdyby taki istniał...

Dzisiejszy post jest o potędze natury zamkniętej w maleńkich czarnych
ziarenkach. O super-przyprawie jaką jest czarnuszka siewna. O ziarenkach
tak niezwykłych, że wykonano i opublikowano setki badań na całym świecie na
temat jej zdrowotnych właściwości.

czarnuszka siewna, Nigella Sativa, czarny kmin to nazwy czarnych ziarenek o
niezwykłej mocy leczniczej

Czarnuszka naturalny lek stosowany i doceniany od tysięcy lat

Tak, niesamowite właściwości lecznicze czarnuszki to żadne nowe odkrycie.

Czarnuszka znana już od około 3300 lat. Potwierdza ten fakt znaleziona w
grobowcu faraona Tutanchamona buteleczka z olejem z czarnuszki. Kleopatra
używała czarnuszki w celach kosmetycznych. Hipokrates korzystał z
czarnuszki w celu pozbycia się dolegliwości trawiennych. Od stuleci
stosowana w celu wzmocnienia układu odpornościowego, oczyszczenia
organizmu, w bólach głowy, bólach zębów, astmie i wspieraniu długiego życia
w zdrowiu.

Co sprawia, że czarnuszka posiada tak ogromną moc leczniczą?

Wpisując do PubMed hasło ,,Nigella sativa" pojawia się ponad 1 tys.
artykułów i badań naukowych. Co sprawia, że małe czarne ziarenka są
przedmiotem tak licznych dyskusji i badań?

Czarnuszka zawiera ponad 100 czynnych składników chemicznych takich jak
tymochinon (30-48%), p-cymen (7-15%), karwakrol (6-12%) oraz inne takie jak
limonen, karwon.

Jest bogatym źródłem kwasów omega 6, 9 i 3, niezbędnych dla silnego układu
immunologicznego. W skład czarnuszki wchodzą też alkaloidy i antyoksydanty.

Czarnuszka zawiera też wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, selen, witaminy
A, B, B2, C, niacynę oraz sterole. To prawdziwa skarbnica cennych
składników odżywczych.

Według recenzji wydanej przez magazyn Medycyny Tropikalnej Azji i Pacyfiku
na temat Nigella Sativa i jej leczniczych właściwości, nasiona czarnuszki
siewnej były szeroko stosowane w leczeniu bardzo wielu schorzeń, a co
najważniejsze z bardzo dobrym skutkiem. Wyniki badań są na tyle obiecujące,
że czarnuszkę okrzyknięto cudownym ziołem.

Lekarstwo na każdą znaną chorobę, z wyjątkiem śmierci?

Większość artykułów, jakie można znaleźć na temat nasion czarnuszki i oleju
z czarnuszki cytuje słowa proroka mówiące że czarnuszka leczy wszystko
oprócz śmierci. Czy tak rzeczywiście jest? Tego nie wiem. Wiem jednak, że
może być stosowana w przypadku wielu problemów zdrowotnych tak jak np.:

astma, katar sienny
wysokie ciśnienie krwi
wysoki poziom cholesterolu
problemy z trawieniem
osłabienie odporności, grypa, ból gardła, zapalenie oskrzeli, kaszel
egzema, stany zapalne skóry, łuszczyca
Hashimoto
cukrzyca
epilepsja (zmniejsza ilość napadów padaczkowych u dzieci)
zespół metaboliczny
reumatoidalne zapalenie stawów
niepłodność (zwiększa ilość plemników)
rak
wirusowe zapalenie wątroby typu C
niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)
Czarnuszka to również naturalny środek przeciwbakteryjny, przeciwrobaczy,
przeciwbólowy i przeciwzapalny. Stosowana jest od stuleci do odmłodzenia
ciała, pięknej skóry i szczupłej sylwetki.

Lista jest naprawdę długa i imponująca... i z pewnością nie jest kompletna.
Nie znam lekarstwa z aptecznej półki o tak długiej liście zastosowań.
Najważniejsze jest to, że to produkt w pełni naturalny, bez długiej listy
skutków ubocznych. A w dodatku nasiona czarnuszki kosztują kilka złotych i
są dostępne w nawet w zwykłych sklepach spożywczych.

Czarnuszka stosowana jest w takich przypadłościach jak: astma, katar
sienny, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, problemy z
trawieniem, osłabienie odporności, grypa, ból gardła, zapalenie oskrzeli,
kaszel, egzema, stany zapalne skóry, łuszczyca, Hashimoto, cukrzyca,
epilepsja (zmniejsza ilość napadów padaczkowych u dzieci), zespół
metaboliczny, reumatoidalne zapalenie stawów, niepłodność (zwiększa ilość
plemników), rak, wirusowe zapalenie wątroby typu C, niealkoholowa
stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)

10 potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych czarnuszki

Skutecznie wzmacnia odporność

Czarnuszka to jeden z najlepszych wspomagaczy odporności. Stymuluje komórki
odpornościowe i wpływa na wzrost interferonu. Chroni komórki przed wpływem
niszczących wirusów i zwiększa poziom przeciwciał. Czarnuszka posiada silne
właściwości antybiotyczne, antyoksydacyjne i antyhistaminowe. Reguluje zbyt
silną lub zbyt słabą reakcję układu odpornościowego na zagrożenia z
zewnątrz, dlatego polecana jest w szczególności u osób z alergią i częstymi
infekcjami.

W 2 badaniach przeprowadzonych w I.I.M.E.R. na Florydzie, grupie
wolontariuszy podawano 1 gram czarnuszki 2 razy dziennie. Po 4 tygodniach
badań stwierdzono 72% wzrost limfocytów T, które odpowiadają za odporność.
W tym samym czasie wzrosła też aktywność komórek NK, które działają jak
armia żołnierzy broniąca organizm przed atakiem różnych patogenów.

Znam osobiście przypadki, w których znaczne zwiększenie komórek NK
spowodowało zniknięcie uporczywej sezonowej alergii, której nie można było
wyleczyć żadnymi lekami.

2. Olej z czarnuszki działa silniej niż antybiotyk

Słowo ,,bakteria" na niewielu osobach robi tak mocne wrażenie jak rak czy
zawał serca. Okazuje się , że odporność bakterii na antybiotyki to duży i
szybko rosnący problem. Naukowcy obawiają się, że już wkrótce medycyna
będzie bezradna wobec najgroźniejszych bakterii. W ciągu roku z powodu
chorób, wywołanych przez patogeny odporne na leki, umiera około 700 tys.
osób. Szacuje się, że liczba ta do 2050 r. może wzrosnąć do 10 milionów
chorych rocznie.

A gdyby tak sięgnąć po olej z czarnuszki, który ma udowodnione naukowo
silne działanie antybakteryjne. Skuteczność czarnuszki w tym zakresie
potwierdziło jedno z przeprowadzonych badań. Okazało się, że spośród 144
zbadanych szczepów bakterii (w większości odpornych na antybiotyki) olej z
czarnuszki okazał się skuteczny w przypadku aż 97 szczepów! To bardzo
obiecujący wynik! Tym bardziej, że w przeciwieństwie do antybiotyków nie
powoduje skutków ubocznych. Olej z czarnuszki tuż obok oleju z oregano to
jeden z najsilniejszych antybakteryjnych naturalnych pokarmów na naszej
planecie.

W jednym przeprowadzonych badań przez Uniwersytet Dhaka porównano
antybakteryjne właściwości oleju z czarnuszki z 5 antybiotykami (nalidixic
acid, gentamicin, cotrimoxazole, ampicillin, tetracycline). Olej z
czarnuszki był znacznie skuteczniejszy w walce z bakteriami, nawet
wykazującymi dużą odporność na działanie antybiotyków - V. cholera, E.
coli.

3. Czarnuszka posiada silne właściwości przeciwgrzybicze

Problemy grzybiczne stają się zmorą coraz większej ilości osób. Olej z
nasion Nigella Sativia może stanowić skuteczne rozwiązanie dla osób
walczących z różnymi rodzajami grzybiczymi, drożdżakami czy pleśniami. W
opublikowanym badaniu przez Egipski Magazyn Biochemii i Biologii
Molekularnej naukowcy przetestowali aktywne związki zawarte w czarnuszce
przeciwko 30. patogenom. Wyniki badania były zaskakujące. W przypadku
każdego testowanego patogenu, aktywne związki zawarte w czarnuszce wykazały
w 100% właściwości blokujące intruzy.

Ekstrakt etanolowy z czarnuszki zawiera również silne właściwości przeciw
grzybom Candida.

4. Wspiera leczenie raka trzustki, płuc i glejaka

Istnieje wiele badań wskazujących skuteczność czarnuszki przy leczeniu
różnego rodzaju nowotworów. Zawarty w czarnuszce tymochinon okazuje się
skuteczny w zabijaniu komórek rakowych nie naruszając zdrowych komórek.

Przykładem może być rak trzustki. W przypadku terapii konwencjonalnej raka
trzustki 5 lat i więcej przeżywa zaledwie 5% osób chorujących na ten
nowotwór. Czy czarnuszka może być skuteczna w leczeniu raka trzustki?

Naukowcy z Kimmel Cancer at Jefferson w Filadelfii odkryli, że tymochinon
zawarty w ekstrakcie z oleju czarnuszki blokuje rozwój komórek rakowych
trzustki i dodatkowo je niszczy z niewiarygodnym wskaźnikiem aż w 80%!
Potrafi też zredukować ilość komórek raka płuc niemal w 90%!

Inne badanie również wykazało pozytywny wpływ tymochinonu w leczeniu raka
piersi, a jeszcze inne badanie w leczeniu glejaka (niezwykle trudnego do
wyleczenia raka mózgu).

5. Czarnuszka cofa skutki niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
(NAFLD)

Stłuszczenie wątroby dotyka coraz więcej osób i nie zawsze związane jest z
nadużywaniem alkoholu. Przyczyną tzw. niealkoholowego stłuszczenia wątroby
(z ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) może być otyłość, cukrzyca
typu II czy też zażywanie leków, w tym leków przeciwbólowych. To groźna
choroba i podstępna, ponieważ długo nie daje o sobie znać. Szacuje się, że
może na nią cierpieć nawet 6 mln Polaków.

Jest jednak na nią sposób i stworzyła ją natura. To małe czarne ziarenka
czarnuszki. Potwierdziło to badanie opublikowane w 2017r w Journal of
Medical College Abbottabad Ayub w Pakistanie.

Wszystkie osoby biorące udział w badaniu cierpiały na stłuszczenie wątroby
i podzielono je na 2 grupy. Pierwsza grupa otrzymywała dwa razy dziennie
kapsułkę zawierającą 1g zmielonych nasion czarnuszki, a druga placebo.

Jakie były wyniki po 12 tygodniach?

U osób leczonych czarnuszką odnotowano znaczny spadek masy ciała i
obniżenie BMI, a co najważniejsze odnotowano znaczący spadek poziomu
aminotransferazy (a to właśnie podwyższony poziom aminotransferazy może
oznaczać zapalenie lub uszkodzenie wątroby).

Warto więc sięgać po czarnuszkę, szczególnie w początkowej fazie
stłuszczeniowej choroby wątroby. Tym bardziej że jest tania, dostępna bez
recepty i pomaga na wiele innych dolegliwości. Bardzo skuteczne działanie
na regenerację i ochronę wątroby posiada również ostropest plamisty.

czarnuszka właściwości lecznicze i przeciwskazania

6. Czarnuszka wspiera walkę z cukrzycą typu II

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce regulują metabolizm,
wspomagają usuwanie toksyn, równoważą poziom insuliny i regulują
cholesterol. Jak donosi jedno z przeprowadzonych badań, 2 gramy czarnuszki
dziennie redukują uwalnianie glukozy, podnoszą funkcjonowanie komórek beta,
które odpowiadają za wydzielanie insuliny i amyliny oraz zmniejszają ilość
hemoglobiny glikowanej. To pozwala utrzymać cukrzycę pod kontrolą.

7. Zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Bogata w nienasycone kwasy omega 6, 9 i 3 oraz fitosterole, czarnuszka dba
o elastyczność naczyń krwionośnych, obniżając twardnienie naczyń
włosowatych co chroni przed zakrzepami. Czarnuszka obniża ciśnienie
wewnątrz arterii i poziom cholesterolu przez co zapobiega formowaniu się
bardzo niebezpiecznych blaszek miażdżycowych. To nie wszystko. Właściwości
czarnuszki są tak silne, że zapobiega ona również tworzeniu się stanów
zapalnych w całym systemie krwionośnym.

Przyjmowanie ekstraktu z ziarenek czarnuszki 2 razy dziennie znacząco
obniżyło ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem już po 2
miesiącach, jak wykazało jedno z przeprowadzonych badań. Dodatkowo
zauważono znaczne obniżenie złego cholesterolu (LDL).

8. Olej z czarnuszki i nasiona czarnuszki na astmę i choroby alergiczne

W bardzo wielu krajach azjatyckich czarnuszkę stosuje się w leczeniu astmy
i zapalenia oskrzeli. Od lat czarnuszka stosowana jest przy leczeniu
różnego rodzaju alergii.

W 2003 r naukowcy z Uniwersytetu Humboldt w Berlinie badali efekt
czarnuszki na grupie 152 osób z chorobami alergicznymi (alergiczny nieżyt
nosa, atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa). Badanym podawano olej z
Nigella Sativa w ilości 40 do 80 mg dziennie na kilogram masy ciała.
Wszystkie 4 badane grupy odczuły znaczną poprawę, a badanie dowiodło
skuteczność oleju z czarnuszki w leczeniu chorób alergicznych.

Irańskie badanie opublikowane w 2007 roku przeprowadzone na grupie 29
astmatycznych pacjentów również potwierdziło skuteczność ekstraktu z
czarnuszki. Osoby stosujące czarnuszkę już po 3 miesiącach badania
potwierdziły znaczną poprawę, czego nie potwierdziła grupa, która nie
stosowała wyciągu z czarnych ziarenek. Co ważne pierwsza grupa zmniejszyła
również ilość przyjmowanych leków na astmę, co nie nastąpiło w grupie nie
stosującej czarnuszki.

9. Wzmacnia słabe włosy i chroni skórę przed starzeniem

Niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy, flawonoidy. Olejek z
czarnuszki zawiera wszystko co niezbędne to odżywienia skóry, włosów i
paznokci. Nawilża, chroni komórki przed starzeniem się, redukuje stany
zapalne. Niektóre badania dowodzą, że olej z czarnuszki może być bardzo
dobrym środkiem zapobiegające powstawaniu blizn.

10. Na ból głowy i zatoki

2 lata temu dostałam czarnuszkę, która jest trochę inna niż ta jadalna.
Wygląda tak samo, ale pachnie inaczej. Dodatkowo ma malutkie kryształki,
które przypominają kryształy mentolu.

Posiada niesamowicie intensywny zapach, który momentalnie odblokowuje
zatkany nos i łagodzi ból głowy. Wystarczą 2-3 wdechy do każdej dziurki w
nosie, aby poczuć potężny, mentolowy zapach, który czuć w samym czubku
głowy.

Została przywieziona z Maroko, gdzie powszechnie stosuje się ją na bóle
głowy i problemy z zatokami. Niestety nigdzie indziej nie mogłam jej już
znaleźć (ani w Turcji, ani w Egipcie). Po 2 latach w szczelnie zamkniętym
pudełku, nadal posiada swój silny aromat.

Może ktoś z Was wie, gdzie można (poza Maroko) kupić czarnuszkę o silnym,
przeszywającym zapachu mentolu?

czarnuszka przepisy

Czarnuszka - jak ją jeść? Przepisy na czarnuszkę.

Bardzo lubię chleb z nasionami czarnuszki i jest to jeden ze sposobów na
jej przemycenie. Całe lub zmielone ziarenka możesz dodawać podczas
pieczenia chleba (jako posypkę na wierzch oraz do ciasta), do zup, sałatek
czy kanapek.

Ze względu na swój pikantny smak nasiona czarnuszki mogą nawet zastąpić
zwykły pieprz, wystarczy je zemleć w młynku. Ja lubię posypywać nimi np.
plasterki pomidora.

Innym, dobrym sposobem na przemycenie zmielonych nasion czarnuszki jest
przygotowanie mikstury z dodatkiem miodu.

Z nasion czarnuszki można przygotować również napar.

Jak zaparzać czarnuszkę? To proste. Tak jak zwykłą herbatę. 1 łyżkę
zmielonych ziarenek czarnuszki zalej wrzącą wodą i zaparzaj ok. 20 minut.
Gotowy napar z czarnuszki odcedź i gotowe. Można oczywiście delikatnie
osłodzić miodem gdy napar ostygnie (moim zdaniem ostudzony napar z
czarnuszki smakuje lepiej, jest delikatniejszy w smaku).

Napar z nasion czarnuszki można stosować zewnętrznie do przemywania
zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów. Tego sposobu na sobie
nie próbowałam. Jeśli masz swoje własne doświadczenia w stosowaniu naparu z
czarnuszki na skórę lub włosy podziel się nimi.

tłoczony na zimno olej z czarnuszki. Jaki olej z czarnuszki wybrać?

Jak stosować olej z czarnuszki? Olej z czarnuszki na wypadające włosy i
egzemę

Olej z czarnuszki jest najbardziej skoncentrowaną formą czarnuszki. 1
łyżeczka oleju z czarnuszki odpowiada mniej więcej ok. 2,5 łyżeczki całych
nasion czarnuszki. Podobnie jak nasiona posiada dosyć intensywny, pikantny
smak, chociaż w niewielkich ilościach w sałatce lub z odrobiną miodu
naprawdę można polubisz jego smak. Jeśli nie lubisz przyjmować płynnych
suplementów, możesz również znaleźć kapsułki z olejem czarnuszkowym.

Ze względu na antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości olej z nasion
czarnuszki może być stosowany miejscowo na skórę. Należy go jednak
rozcieńczyć innym olejem np. oleju kokosowym lub migdałowym. W takiej
postaci może okazać się pomocny przy dolegliwościach skórnych jak trądzik
czy egzema. Zdaniem niektórych to skuteczny sposób również na łuszczycę i
trądzik różowaty.

Olej z nasion czarnuszki można też dodać do szamponu czy kremów do ciała.
Dodając odrobinę oleju z czarnuszki do olejku, który stosujesz do masażu,
by cieszyć się rozgrzewającym masażem. Aby poprawić kondycję włosów i skóry
głowy dodaj kilka kropli olejku z czarnuszki do szamponu czy odżywki do
włosów.

Innym sposobem na wzmocnienie włosów jest wmasowanie oleju z czarnuszki
(rozcieńczonego w oliwie z oliwek) w skórę głowy i zostawienie na ok.
godzinę po czym zmycie dokładnie szamponem.

Zdaniem niektórych olej z czarnuszka nie tylko wzmacnia włosy, ale też
spowalnia ich siwienie.

jak przygotować napar z mielonych ziaren czarnuszki?

Jak stosować czarnuszkę? Ile wynosi dzienna zalecana dawka?

Jeśli zamierzasz jeść nasiona czarnuszki raczej nie musisz martwić się o
ich przedawkowanie. To produkt uznawany za bezpieczny, tym bardziej że nie
dasz rady zjeść czarnuszki w dużych ilościach :)

Ile czarnuszki trzeba jeść by skorzystać z jej właściwości leczniczych? Nie
znalazłam czegoś takiego jak zalecana dzienna dawka nasion czy oleju z
czarnuszki. Ale natknęłam się na następujący sposób dawkowania czarnuszki,
który był zastosowany w badaniach. I tak w przypadku

astmy stosowano 2 gramy zmielonych nasion czarnuszki codziennie przez 12
tygodni
cukrzycy stosowano 1 gram dwa razy dziennie przez okres do 12 miesięcy
wysokiego ciśnienia krwi stosowano 0,5 - 2 gramów dziennie przez okres do
12 tygodni. Stosowany był również olej z nasion czarnuszki w ilości
100-200 mg dwa razy dziennie przez 8 tygodni.
problemów z płodnością u mężczyzn stosowano olej z czarnuszki w ilości 2,5
ml dwa razy dziennie przez 2 miesiące.
Czy są jakieś przeciwskazania do spożywania czarnuszki?

Czy jedzenie czarnuszki może powodować jakieś skutki uboczne? Mimo, że to
produkt w pełni naturalny, może się zdarzyć , że u niektórych osób może
spowodować pojawienie się reakcji alergicznej. Dotyczy to zarówno
spożywania czarnuszki (możliwe objawy reakcji alergicznej to rozstrój
żołądka, wymioty lub zaparcia) jak też wsmarowywania jej w skórę w postaci
oleju (wysypka alergiczna).

Czy można jeść czarnuszkę w ciąży? Dodawanie niewielkich ilości nasion
czarnuszki np. do sałatki czy pieczywa uznawane jest za bezpieczne. Jednak
zażywanie czarnuszki/ oleju z czarnuszki w większych dawkach (leczniczych)
nie jest zalecane (czarnuszka może spowodować skurcze macicy u kobiet w
ciąży). Czarnuszka nie jest polecana podczas karmienia piersią.

Warto również zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków np. na
cukrzycę czy wysokie ciśnienie (czarnuszka może obniżyć poziom cukru we
krwi jak też obniżyć ciśnienie krwi).

Jaki olej z czarnuszki wybrać?

Bardzo ważną rzeczą jest, aby olej z czarnuszki był tłoczony na zimno, bez
żadnych dodatków. Nierozcieńczony. Ekologiczny. Taki olejek najlepiej
trzymać w lodówce w ciemnej buteleczce. Kupując olej z czarnuszki lub jej
nasiona możesz natknąć się na etykiecie na nazwę Nigella sativa, Black seed
czy Czarny kmin (nie mylić z kminkiem:)).

Czarnuszka to potężna w działaniu przyprawa i chociaż naturalna, jak ze
wszystkim należy zachować umiar w jej spożywaniu. Efekt i tak będzie
zauważalny. Ja dodawania ziaren do chleba i posypywania nimi sałatki
wykorzystuję 1-2 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie. Taka dawka jest dla
mnie i dla moich kubków smakowych optymalna:)

A Ty w jakiej formie spożywasz te małe, czarne ziarenka i z jakim efektem?"


PS. Z uwagi na to, że nie jestem w stanie zweryfikować prawdziwości oleju z
czarnuszki oferowanego w handlu, robię go sobie sama - jako wyciąg ze
zmielonych ziaren macerowanych w oliwie. Zażywanie/używanie takiego wyciągu
- podwojna dawka w stosunku do czystego oleju z czarnuszki.
Sposob wykonania: zdezynfekowaną w 90 st przez 20 minut w piekarniku i
następnie zmieloną w maszynce lub blenderze czarnuszkę zalać (z zapasem) w
słoiku oliwą, wymieszać, zakręcić słoik i schować do ciemnej szafki
kuchennej (bez szyb) na 3-4 tygodnie. Nie do lodówki!
Codziennie mieszać. Po upływie ww. czasu przefiltrować przez złożoną w
kilkoro i zawieszoną nad naczyniem gazę (najlepiej przez noc, bez światła
dziennego), aż przestanie kapać, zlać do butelki z ciemnego szkła lub
trzymać w lodówce. Zmielone pozostałości zjadać po płaskiej łyżce dziennie
(na kanapkach z pomidorem, w koktajlach, dodawac do potraw typu pizza,
sałatki, zupy, twarożek, wzbogacać ciasto chlebowe itd.).
Można też zjadać same - chlast i po krzyku (zaczynając od małych ilości,
sprawdzając czy czarnuszka nie uczuli, podobnie z oliwą czarnuszkową).


--
XL
Polish Lvov forever!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2022-06-12 00:39:43

Temat: Re: Czarnuszka!!!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

XL <i...@g...pl> wrote:
> Jako że od dłuższego czasu hobbystycznie, a obecnie z konieczności na
> pełnym etacie czarownicy-zielarki, ,,siedzę" w ziołach po uszy (odkryłam u
> siebie wokoło domu istną aptekę Pana Boga! - OMG, mam tu prawie pełny
> zestaw kluczowych ziół!), chcę się tutaj podzielić wiedzą o ziółku, którego
> niestety u siebie nie uświadczę, ale można je łatwo kupić.
> ??????
> CZARNUSZKA!!!
>
> ,,Czarnuszka i olej z czarnuszki. Jeden z najsilniejszych naturalnych leków.
>
> Autor Magdalena Olszewska ostatnia aktualizacja: 05/11/2018 / 70 komentarzy
> czarnuszka, czyli Nigella Sativa posiada zdrowotne właściwości
> Czarnuszka siewna (z łac. Nigella sativa) inaczej zwana jako czarnuszka
> ogrodowa lub czarny kmin to jedna z najzdrowszych roślin rosnących na
> naszej planecie.
>
> Skuteczniejsza niż antybiotyk, potrafi zabić nawet bardzo opornego na
> metycylinę gronkowca złocistego, czy uzdrowić ciało zatrute bronią
> chemiczną. Ale to tylko namiastka właściwości tych małych, czarnych
> ziarenek.
>
> Jaką moc kryje w sobie czarnuszka? Czy jest to cudowne zioło na wszystkie
> dolegliwości?
>
> Czarnuszka jest jedną z roślin o najsilniejszych właściwościach
> leczniczych. Zdaniem wielu ekspertów czarnuszka to panaceum na wiele
> chorób, nawet tak paskudnych jak rak, alergia, nadciśnienie czy trudno
> wyleczalne zmiany skórne. Czarnuszka posiada właściwości lecznicze, które
> można byłoby porównać do super-leku, gdyby taki istniał...
>
> Dzisiejszy post jest o potędze natury zamkniętej w maleńkich czarnych
> ziarenkach. O super-przyprawie jaką jest czarnuszka siewna. O ziarenkach
> tak niezwykłych, że wykonano i opublikowano setki badań na całym świecie na
> temat jej zdrowotnych właściwości.
>
> czarnuszka siewna, Nigella Sativa, czarny kmin to nazwy czarnych ziarenek o
> niezwykłej mocy leczniczej
>
> Czarnuszka naturalny lek stosowany i doceniany od tysięcy lat
>
> Tak, niesamowite właściwości lecznicze czarnuszki to żadne nowe odkrycie.
>
> Czarnuszka znana już od około 3300 lat. Potwierdza ten fakt znaleziona w
> grobowcu faraona Tutanchamona buteleczka z olejem z czarnuszki. Kleopatra
> używała czarnuszki w celach kosmetycznych. Hipokrates korzystał z
> czarnuszki w celu pozbycia się dolegliwości trawiennych. Od stuleci
> stosowana w celu wzmocnienia układu odpornościowego, oczyszczenia
> organizmu, w bólach głowy, bólach zębów, astmie i wspieraniu długiego życia
> w zdrowiu.
>
> Co sprawia, że czarnuszka posiada tak ogromną moc leczniczą?
>
> Wpisując do PubMed hasło ,,Nigella sativa" pojawia się ponad 1 tys.
> artykułów i badań naukowych. Co sprawia, że małe czarne ziarenka są
> przedmiotem tak licznych dyskusji i badań?
>
> Czarnuszka zawiera ponad 100 czynnych składników chemicznych takich jak
> tymochinon (30-48%), p-cymen (7-15%), karwakrol (6-12%) oraz inne takie jak
> limonen, karwon.
>
> Jest bogatym źródłem kwasów omega 6, 9 i 3, niezbędnych dla silnego układu
> immunologicznego. W skład czarnuszki wchodzą też alkaloidy i antyoksydanty.
>
> Czarnuszka zawiera też wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, selen, witaminy
> A, B, B2, C, niacynę oraz sterole. To prawdziwa skarbnica cennych
> składników odżywczych.
>
> Według recenzji wydanej przez magazyn Medycyny Tropikalnej Azji i Pacyfiku
> na temat Nigella Sativa i jej leczniczych właściwości, nasiona czarnuszki
> siewnej były szeroko stosowane w leczeniu bardzo wielu schorzeń, a co
> najważniejsze z bardzo dobrym skutkiem. Wyniki badań są na tyle obiecujące,
> że czarnuszkę okrzyknięto cudownym ziołem.
>
> Lekarstwo na każdą znaną chorobę, z wyjątkiem śmierci?
>
> Większość artykułów, jakie można znaleźć na temat nasion czarnuszki i oleju
> z czarnuszki cytuje słowa proroka mówiące że czarnuszka leczy wszystko
> oprócz śmierci. Czy tak rzeczywiście jest? Tego nie wiem. Wiem jednak, że
> może być stosowana w przypadku wielu problemów zdrowotnych tak jak np.:
>
> astma, katar sienny
> wysokie ciśnienie krwi
> wysoki poziom cholesterolu
> problemy z trawieniem
> osłabienie odporności, grypa, ból gardła, zapalenie oskrzeli, kaszel
> egzema, stany zapalne skóry, łuszczyca
> Hashimoto
> cukrzyca
> epilepsja (zmniejsza ilość napadów padaczkowych u dzieci)
> zespół metaboliczny
> reumatoidalne zapalenie stawów
> niepłodność (zwiększa ilość plemników)
> rak
> wirusowe zapalenie wątroby typu C
> niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)
> Czarnuszka to również naturalny środek przeciwbakteryjny, przeciwrobaczy,
> przeciwbólowy i przeciwzapalny. Stosowana jest od stuleci do odmłodzenia
> ciała, pięknej skóry i szczupłej sylwetki.
>
> Lista jest naprawdę długa i imponująca... i z pewnością nie jest kompletna.
> Nie znam lekarstwa z aptecznej półki o tak długiej liście zastosowań.
> Najważniejsze jest to, że to produkt w pełni naturalny, bez długiej listy
> skutków ubocznych. A w dodatku nasiona czarnuszki kosztują kilka złotych i
> są dostępne w nawet w zwykłych sklepach spożywczych.
>
> Czarnuszka stosowana jest w takich przypadłościach jak: astma, katar
> sienny, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, problemy z
> trawieniem, osłabienie odporności, grypa, ból gardła, zapalenie oskrzeli,
> kaszel, egzema, stany zapalne skóry, łuszczyca, Hashimoto, cukrzyca,
> epilepsja (zmniejsza ilość napadów padaczkowych u dzieci), zespół
> metaboliczny, reumatoidalne zapalenie stawów, niepłodność (zwiększa ilość
> plemników), rak, wirusowe zapalenie wątroby typu C, niealkoholowa
> stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)
>
> 10 potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych czarnuszki
>
> Skutecznie wzmacnia odporność
>
> Czarnuszka to jeden z najlepszych wspomagaczy odporności. Stymuluje komórki
> odpornościowe i wpływa na wzrost interferonu. Chroni komórki przed wpływem
> niszczących wirusów i zwiększa poziom przeciwciał. Czarnuszka posiada silne
> właściwości antybiotyczne, antyoksydacyjne i antyhistaminowe. Reguluje zbyt
> silną lub zbyt słabą reakcję układu odpornościowego na zagrożenia z
> zewnątrz, dlatego polecana jest w szczególności u osób z alergią i częstymi
> infekcjami.
>
> W 2 badaniach przeprowadzonych w I.I.M.E.R. na Florydzie, grupie
> wolontariuszy podawano 1 gram czarnuszki 2 razy dziennie. Po 4 tygodniach
> badań stwierdzono 72% wzrost limfocytów T, które odpowiadają za odporność.
> W tym samym czasie wzrosła też aktywność komórek NK, które działają jak
> armia żołnierzy broniąca organizm przed atakiem różnych patogenów.
>
> Znam osobiście przypadki, w których znaczne zwiększenie komórek NK
> spowodowało zniknięcie uporczywej sezonowej alergii, której nie można było
> wyleczyć żadnymi lekami.
>
> 2. Olej z czarnuszki działa silniej niż antybiotyk
>
> Słowo ,,bakteria" na niewielu osobach robi tak mocne wrażenie jak rak czy
> zawał serca. Okazuje się , że odporność bakterii na antybiotyki to duży i
> szybko rosnący problem. Naukowcy obawiają się, że już wkrótce medycyna
> będzie bezradna wobec najgroźniejszych bakterii. W ciągu roku z powodu
> chorób, wywołanych przez patogeny odporne na leki, umiera około 700 tys.
> osób. Szacuje się, że liczba ta do 2050 r. może wzrosnąć do 10 milionów
> chorych rocznie.
>
> A gdyby tak sięgnąć po olej z czarnuszki, który ma udowodnione naukowo
> silne działanie antybakteryjne. Skuteczność czarnuszki w tym zakresie
> potwierdziło jedno z przeprowadzonych badań. Okazało się, że spośród 144
> zbadanych szczepów bakterii (w większości odpornych na antybiotyki) olej z
> czarnuszki okazał się skuteczny w przypadku aż 97 szczepów! To bardzo
> obiecujący wynik! Tym bardziej, że w przeciwieństwie do antybiotyków nie
> powoduje skutków ubocznych. Olej z czarnuszki tuż obok oleju z oregano to
> jeden z najsilniejszych antybakteryjnych naturalnych pokarmów na naszej
> planecie.
>
> W jednym przeprowadzonych badań przez Uniwersytet Dhaka porównano
> antybakteryjne właściwości oleju z czarnuszki z 5 antybiotykami (nalidixic
> acid, gentamicin, cotrimoxazole, ampicillin, tetracycline). Olej z
> czarnuszki był znacznie skuteczniejszy w walce z bakteriami, nawet
> wykazującymi dużą odporność na działanie antybiotyków - V. cholera, E.
> coli.
>
> 3. Czarnuszka posiada silne właściwości przeciwgrzybicze
>
> Problemy grzybiczne stają się zmorą coraz większej ilości osób. Olej z
> nasion Nigella Sativia może stanowić skuteczne rozwiązanie dla osób
> walczących z różnymi rodzajami grzybiczymi, drożdżakami czy pleśniami. W
> opublikowanym badaniu przez Egipski Magazyn Biochemii i Biologii
> Molekularnej naukowcy przetestowali aktywne związki zawarte w czarnuszce
> przeciwko 30. patogenom. Wyniki badania były zaskakujące. W przypadku
> każdego testowanego patogenu, aktywne związki zawarte w czarnuszce wykazały
> w 100% właściwości blokujące intruzy.
>
> Ekstrakt etanolowy z czarnuszki zawiera również silne właściwości przeciw
> grzybom Candida.
>
> 4. Wspiera leczenie raka trzustki, płuc i glejaka
>
> Istnieje wiele badań wskazujących skuteczność czarnuszki przy leczeniu
> różnego rodzaju nowotworów. Zawarty w czarnuszce tymochinon okazuje się
> skuteczny w zabijaniu komórek rakowych nie naruszając zdrowych komórek.
>
> Przykładem może być rak trzustki. W przypadku terapii konwencjonalnej raka
> trzustki 5 lat i więcej przeżywa zaledwie 5% osób chorujących na ten
> nowotwór. Czy czarnuszka może być skuteczna w leczeniu raka trzustki?
>
> Naukowcy z Kimmel Cancer at Jefferson w Filadelfii odkryli, że tymochinon
> zawarty w ekstrakcie z oleju czarnuszki blokuje rozwój komórek rakowych
> trzustki i dodatkowo je niszczy z niewiarygodnym wskaźnikiem aż w 80%!
> Potrafi też zredukować ilość komórek raka płuc niemal w 90%!
>
> Inne badanie również wykazało pozytywny wpływ tymochinonu w leczeniu raka
> piersi, a jeszcze inne badanie w leczeniu glejaka (niezwykle trudnego do
> wyleczenia raka mózgu).
>
> 5. Czarnuszka cofa skutki niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
> (NAFLD)
>
> Stłuszczenie wątroby dotyka coraz więcej osób i nie zawsze związane jest z
> nadużywaniem alkoholu. Przyczyną tzw. niealkoholowego stłuszczenia wątroby
> (z ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) może być otyłość, cukrzyca
> typu II czy też zażywanie leków, w tym leków przeciwbólowych. To groźna
> choroba i podstępna, ponieważ długo nie daje o sobie znać. Szacuje się, że
> może na nią cierpieć nawet 6 mln Polaków.
>
> Jest jednak na nią sposób i stworzyła ją natura. To małe czarne ziarenka
> czarnuszki. Potwierdziło to badanie opublikowane w 2017r w Journal of
> Medical College Abbottabad Ayub w Pakistanie.
>
> Wszystkie osoby biorące udział w badaniu cierpiały na stłuszczenie wątroby
> i podzielono je na 2 grupy. Pierwsza grupa otrzymywała dwa razy dziennie
> kapsułkę zawierającą 1g zmielonych nasion czarnuszki, a druga placebo.
>
> Jakie były wyniki po 12 tygodniach?
>
> U osób leczonych czarnuszką odnotowano znaczny spadek masy ciała i
> obniżenie BMI, a co najważniejsze odnotowano znaczący spadek poziomu
> aminotransferazy (a to właśnie podwyższony poziom aminotransferazy może
> oznaczać zapalenie lub uszkodzenie wątroby).
>
> Warto więc sięgać po czarnuszkę, szczególnie w początkowej fazie
> stłuszczeniowej choroby wątroby. Tym bardziej że jest tania, dostępna bez
> recepty i pomaga na wiele innych dolegliwości. Bardzo skuteczne działanie
> na regenerację i ochronę wątroby posiada również ostropest plamisty.
>
> czarnuszka właściwości lecznicze i przeciwskazania
>
> 6. Czarnuszka wspiera walkę z cukrzycą typu II
>
> Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce regulują metabolizm,
> wspomagają usuwanie toksyn, równoważą poziom insuliny i regulują
> cholesterol. Jak donosi jedno z przeprowadzonych badań, 2 gramy czarnuszki
> dziennie redukują uwalnianie glukozy, podnoszą funkcjonowanie komórek beta,
> które odpowiadają za wydzielanie insuliny i amyliny oraz zmniejszają ilość
> hemoglobiny glikowanej. To pozwala utrzymać cukrzycę pod kontrolą.
>
> 7. Zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu
>
> Bogata w nienasycone kwasy omega 6, 9 i 3 oraz fitosterole, czarnuszka dba
> o elastyczność naczyń krwionośnych, obniżając twardnienie naczyń
> włosowatych co chroni przed zakrzepami. Czarnuszka obniża ciśnienie
> wewnątrz arterii i poziom cholesterolu przez co zapobiega formowaniu się
> bardzo niebezpiecznych blaszek miażdżycowych. To nie wszystko. Właściwości
> czarnuszki są tak silne, że zapobiega ona również tworzeniu się stanów
> zapalnych w całym systemie krwionośnym.
>
> Przyjmowanie ekstraktu z ziarenek czarnuszki 2 razy dziennie znacząco
> obniżyło ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem już po 2
> miesiącach, jak wykazało jedno z przeprowadzonych badań. Dodatkowo
> zauważono znaczne obniżenie złego cholesterolu (LDL).
>
> 8. Olej z czarnuszki i nasiona czarnuszki na astmę i choroby alergiczne
>
> W bardzo wielu krajach azjatyckich czarnuszkę stosuje się w leczeniu astmy
> i zapalenia oskrzeli. Od lat czarnuszka stosowana jest przy leczeniu
> różnego rodzaju alergii.
>
> W 2003 r naukowcy z Uniwersytetu Humboldt w Berlinie badali efekt
> czarnuszki na grupie 152 osób z chorobami alergicznymi (alergiczny nieżyt
> nosa, atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa). Badanym podawano olej z
> Nigella Sativa w ilości 40 do 80 mg dziennie na kilogram masy ciała.
> Wszystkie 4 badane grupy odczuły znaczną poprawę, a badanie dowiodło
> skuteczność oleju z czarnuszki w leczeniu chorób alergicznych.
>
> Irańskie badanie opublikowane w 2007 roku przeprowadzone na grupie 29
> astmatycznych pacjentów również potwierdziło skuteczność ekstraktu z
> czarnuszki. Osoby stosujące czarnuszkę już po 3 miesiącach badania
> potwierdziły znaczną poprawę, czego nie potwierdziła grupa, która nie
> stosowała wyciągu z czarnych ziarenek. Co ważne pierwsza grupa zmniejszyła
> również ilość przyjmowanych leków na astmę, co nie nastąpiło w grupie nie
> stosującej czarnuszki.
>
> 9. Wzmacnia słabe włosy i chroni skórę przed starzeniem
>
> Niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy, flawonoidy. Olejek z
> czarnuszki zawiera wszystko co niezbędne to odżywienia skóry, włosów i
> paznokci. Nawilża, chroni komórki przed starzeniem się, redukuje stany
> zapalne. Niektóre badania dowodzą, że olej z czarnuszki może być bardzo
> dobrym środkiem zapobiegające powstawaniu blizn.
>
> 10. Na ból głowy i zatoki
>
> 2 lata temu dostałam czarnuszkę, która jest trochę inna niż ta jadalna.
> Wygląda tak samo, ale pachnie inaczej. Dodatkowo ma malutkie kryształki,
> które przypominają kryształy mentolu.
>
> Posiada niesamowicie intensywny zapach, który momentalnie odblokowuje
> zatkany nos i łagodzi ból głowy. Wystarczą 2-3 wdechy do każdej dziurki w
> nosie, aby poczuć potężny, mentolowy zapach, który czuć w samym czubku
> głowy.
>
> Została przywieziona z Maroko, gdzie powszechnie stosuje się ją na bóle
> głowy i problemy z zatokami. Niestety nigdzie indziej nie mogłam jej już
> znaleźć (ani w Turcji, ani w Egipcie). Po 2 latach w szczelnie zamkniętym
> pudełku, nadal posiada swój silny aromat.
>
> Może ktoś z Was wie, gdzie można (poza Maroko) kupić czarnuszkę o silnym,
> przeszywającym zapachu mentolu?
>
> czarnuszka przepisy
>
> Czarnuszka - jak ją jeść? Przepisy na czarnuszkę.
>
> Bardzo lubię chleb z nasionami czarnuszki i jest to jeden ze sposobów na
> jej przemycenie. Całe lub zmielone ziarenka możesz dodawać podczas
> pieczenia chleba (jako posypkę na wierzch oraz do ciasta), do zup, sałatek
> czy kanapek.
>
> Ze względu na swój pikantny smak nasiona czarnuszki mogą nawet zastąpić
> zwykły pieprz, wystarczy je zemleć w młynku. Ja lubię posypywać nimi np.
> plasterki pomidora.
>
> Innym, dobrym sposobem na przemycenie zmielonych nasion czarnuszki jest
> przygotowanie mikstury z dodatkiem miodu.
>
> Z nasion czarnuszki można przygotować również napar.
>
> Jak zaparzać czarnuszkę? To proste. Tak jak zwykłą herbatę. 1 łyżkę
> zmielonych ziarenek czarnuszki zalej wrzącą wodą i zaparzaj ok. 20 minut.
> Gotowy napar z czarnuszki odcedź i gotowe. Można oczywiście delikatnie
> osłodzić miodem gdy napar ostygnie (moim zdaniem ostudzony napar z
> czarnuszki smakuje lepiej, jest delikatniejszy w smaku).
>
> Napar z nasion czarnuszki można stosować zewnętrznie do przemywania
> zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów. Tego sposobu na sobie
> nie próbowałam. Jeśli masz swoje własne doświadczenia w stosowaniu naparu z
> czarnuszki na skórę lub włosy podziel się nimi.
>
> tłoczony na zimno olej z czarnuszki. Jaki olej z czarnuszki wybrać?
>
> Jak stosować olej z czarnuszki? Olej z czarnuszki na wypadające włosy i
> egzemę
>
> Olej z czarnuszki jest najbardziej skoncentrowaną formą czarnuszki. 1
> łyżeczka oleju z czarnuszki odpowiada mniej więcej ok. 2,5 łyżeczki całych
> nasion czarnuszki. Podobnie jak nasiona posiada dosyć intensywny, pikantny
> smak, chociaż w niewielkich ilościach w sałatce lub z odrobiną miodu
> naprawdę można polubisz jego smak. Jeśli nie lubisz przyjmować płynnych
> suplementów, możesz również znaleźć kapsułki z olejem czarnuszkowym.
>
> Ze względu na antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości olej z nasion
> czarnuszki może być stosowany miejscowo na skórę. Należy go jednak
> rozcieńczyć innym olejem np. oleju kokosowym lub migdałowym. W takiej
> postaci może okazać się pomocny przy dolegliwościach skórnych jak trądzik
> czy egzema. Zdaniem niektórych to skuteczny sposób również na łuszczycę i
> trądzik różowaty.
>
> Olej z nasion czarnuszki można też dodać do szamponu czy kremów do ciała.
> Dodając odrobinę oleju z czarnuszki do olejku, który stosujesz do masażu,
> by cieszyć się rozgrzewającym masażem. Aby poprawić kondycję włosów i skóry
> głowy dodaj kilka kropli olejku z czarnuszki do szamponu czy odżywki do
> włosów.
>
> Innym sposobem na wzmocnienie włosów jest wmasowanie oleju z czarnuszki
> (rozcieńczonego w oliwie z oliwek) w skórę głowy i zostawienie na ok.
> godzinę po czym zmycie dokładnie szamponem.
>
> Zdaniem niektórych olej z czarnuszka nie tylko wzmacnia włosy, ale też
> spowalnia ich siwienie.
>
> jak przygotować napar z mielonych ziaren czarnuszki?
>
> Jak stosować czarnuszkę? Ile wynosi dzienna zalecana dawka?
>
> Jeśli zamierzasz jeść nasiona czarnuszki raczej nie musisz martwić się o
> ich przedawkowanie. To produkt uznawany za bezpieczny, tym bardziej że nie
> dasz rady zjeść czarnuszki w dużych ilościach :)
>
> Ile czarnuszki trzeba jeść by skorzystać z jej właściwości leczniczych? Nie
> znalazłam czegoś takiego jak zalecana dzienna dawka nasion czy oleju z
> czarnuszki. Ale natknęłam się na następujący sposób dawkowania czarnuszki,
> który był zastosowany w badaniach. I tak w przypadku
>
> astmy stosowano 2 gramy zmielonych nasion czarnuszki codziennie przez 12
> tygodni
> cukrzycy stosowano 1 gram dwa razy dziennie przez okres do 12 miesięcy
> wysokiego ciśnienia krwi stosowano 0,5 - 2 gramów dziennie przez okres do
> 12 tygodni. Stosowany był również olej z nasion czarnuszki w ilości
> 100-200 mg dwa razy dziennie przez 8 tygodni.
> problemów z płodnością u mężczyzn stosowano olej z czarnuszki w ilości 2,5
> ml dwa razy dziennie przez 2 miesiące.
> Czy są jakieś przeciwskazania do spożywania czarnuszki?
>
> Czy jedzenie czarnuszki może powodować jakieś skutki uboczne? Mimo, że to
> produkt w pełni naturalny, może się zdarzyć , że u niektórych osób może
> spowodować pojawienie się reakcji alergicznej. Dotyczy to zarówno
> spożywania czarnuszki (możliwe objawy reakcji alergicznej to rozstrój
> żołądka, wymioty lub zaparcia) jak też wsmarowywania jej w skórę w postaci
> oleju (wysypka alergiczna).
>
> Czy można jeść czarnuszkę w ciąży? Dodawanie niewielkich ilości nasion
> czarnuszki np. do sałatki czy pieczywa uznawane jest za bezpieczne. Jednak
> zażywanie czarnuszki/ oleju z czarnuszki w większych dawkach (leczniczych)
> nie jest zalecane (czarnuszka może spowodować skurcze macicy u kobiet w
> ciąży). Czarnuszka nie jest polecana podczas karmienia piersią.
>
> Warto również zachować ostrożność w przypadku przyjmowania leków np. na
> cukrzycę czy wysokie ciśnienie (czarnuszka może obniżyć poziom cukru we
> krwi jak też obniżyć ciśnienie krwi).
>
> Jaki olej z czarnuszki wybrać?
>
> Bardzo ważną rzeczą jest, aby olej z czarnuszki był tłoczony na zimno, bez
> żadnych dodatków. Nierozcieńczony. Ekologiczny. Taki olejek najlepiej
> trzymać w lodówce w ciemnej buteleczce. Kupując olej z czarnuszki lub jej
> nasiona możesz natknąć się na etykiecie na nazwę Nigella sativa, Black seed
> czy Czarny kmin (nie mylić z kminkiem:)).
>
> Czarnuszka to potężna w działaniu przyprawa i chociaż naturalna, jak ze
> wszystkim należy zachować umiar w jej spożywaniu. Efekt i tak będzie
> zauważalny. Ja dodawania ziaren do chleba i posypywania nimi sałatki
> wykorzystuję 1-2 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie. Taka dawka jest dla
> mnie i dla moich kubków smakowych optymalna:)
>
> A Ty w jakiej formie spożywasz te małe, czarne ziarenka i z jakim efektem?"

https://surojadek.com/czarnuszka-i-jej-wlasciwosci-l
ecznicze/


>
>
> PS. Z uwagi na to, że nie jestem w stanie zweryfikować prawdziwości oleju z
> czarnuszki oferowanego w handlu, robię go sobie sama - jako wyciąg ze
> zmielonych ziaren macerowanych w oliwie. Zażywanie/używanie takiego wyciągu
> - podwojna dawka w stosunku do czystego oleju z czarnuszki.
> Sposob wykonania: zdezynfekowaną w 90 st przez 20 minut w piekarniku i
> następnie zmieloną w maszynce lub blenderze czarnuszkę zalać (z zapasem) w
> słoiku oliwą, wymieszać, zakręcić słoik i schować do ciemnej szafki
> kuchennej (bez szyb) na 3-4 tygodnie. Nie do lodówki!
> Codziennie mieszać. Po upływie ww. czasu przefiltrować przez złożoną w
> kilkoro i zawieszoną nad naczyniem gazę (najlepiej przez noc, bez światła
> dziennego), aż przestanie kapać, zlać do butelki z ciemnego szkła lub
> trzymać w lodówce. Zmielone pozostałości zjadać po płaskiej łyżce dziennie
> (na kanapkach z pomidorem, w koktajlach, dodawac do potraw typu pizza,
> sałatki, zupy, twarożek, wzbogacać ciasto chlebowe itd.).
> Można też zjadać same - chlast i po krzyku (zaczynając od małych ilości,
> sprawdzając czy czarnuszka nie uczuli, podobnie z oliwą czarnuszkową).
>
>


J.w.

--
XL
Polish Lvov forever!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rejsik
Ursula: ,,Ani jedno euro dla Polski".
Bielszy odcień... czerni ?
Jewro-pa.
Rozwalenie kocio-psie.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
O tym jak w WB/UK rząd nieudolnie walczy z otyłością u dzieci
Trump jak stereotypowy "twój stary". Obsługa iPhone'a go przerasta
Wspierajmy Trzaskowskiego!
I co? Jest wojna w Europie, prawda?

zobacz wszyskie »