| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-03 06:07:54
Temat: Czeska basztaCzeska baszta., smalec do piwa czyli doznania z niedalekich Moraw
Poludniowych...
Majac chwile zasluzonego urlopu wybralismy sie z przyjaciolmi na Morawy,
pod Brno. I nie przedluzajac zajadalismy sie wszystkim co tradycyjne, od
topinki po utopience...
Ale nie wszystko bylo takie kolorowe... Czeska baszta - potrawa niby
narodowa, zaraz obok Morawskiej Baszty. To potrawa ktora mnie
obezwladnila... Na talerzu o srednicy30 cm podano nam 3 knedle
ziemniaczane, kilbaske (2dag) i szpinak... Nic zaskakujacego dla osoby,
ktora tego nie zobaczyla... Szpinak zajmowal cały talerz na glebokosc
1cm. 3 knedle byly umieszczone na srodku talerza a wewnatrzutworzonego
przez nie trojkata stała smazona kielbasa... Jak ktos lubi szpinak z
czosnkiem polecam, jeśli nie omijac...
Wizualnie super, smakowo... Morawska baszta rozni sie tym ze zamiast
szpinaku jest podsmazana cebula.
No to by bylo na tym. Musialem sie wyzalic... choc jedzenie jest tam
przerazajaco tanie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |