Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czili Con Carne?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czili Con Carne?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-01 11:09:34

Temat: Czili Con Carne?
Od: "DeGen" <d...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Jak to jest w koncu? Czy to jest mieso z fasola, czy fasola z miesem, jak twierdza
niektorzy. I dlaczego w takim razie nazywa sie Czili...
Moze przepis na toto po prostu nie istnieje?
Pozdrawiam
Grzegorz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-01 11:49:58

Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
9uae1q$9ac$...@n...lublin.pl...
Witam
Jak to jest w koncu? Czy to jest mieso z fasola, czy fasola z miesem, jak
twierdza niektorzy. I dlaczego w takim razie nazywa sie Czili...
Moze przepis na toto po prostu nie istnieje?
Pozdrawiam
Grzegorz



1. Trzeba (oprocz miesa i fasoli) rowniez cumin (kmin rzymski)
2. Nie pisz w HTML na nawsgroups

Ewcia

--
Niesz !



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 12:11:17

Temat: Odp: Czili Con Carne?
Od: "DeGen" <d...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Ewcia?
Bardzo serdecznie przepraszam za tego HTMLA.
I co ten Kmin da temu miesu z fasola alias fasoli z miesem? (wiatry ;)
Grzegorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 12:28:57

Temat: Odp: Czili Con Carne?
Od: "DeGen" <d...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Ewa?
No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?

Grzegorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 12:30:46

Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
9uahlh$cq7$...@n...lublin.pl...

ciach
> I co ten Kmin da temu miesu z fasola alias fasoli z miesem? (wiatry ;)


Smak chili, kochanie, smak chili...

Ewcia

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 14:47:01

Temat: Re: Odp: Czili Con Carne?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 1 Dec 2001 13:28:57 +0100, "DeGen" <d...@h...com>
wrote:

>Ewa?
>No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
>Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
>
>Grzegorz
>
bo wtedy nie bedzie chile con carne, a carne san chile...czyli
wyjdzie wolowina po bolonsku z cuminem i czerowna fasola
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 16:46:29

Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
9uaiml$e0m$...@n...lublin.pl...
> Ewa?
> No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
> Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
>

Jezeli nie chcesz ryzykowac, to zrob chili con carne bez fasoli. Ale, jak
slusznie zauwazyla towarzyszka Krystyna, to tez wtedy nie bedzie chili con
carne, tylko mieso na ostro.

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 18:53:57

Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Chili con carne to temat tak szeroki jak bigos. W Teksasie co roku
odbywaja sie wielkie konkursy na najlepsze chili con carne, ktore tam
zawsze jest bez fasoli. W Meksyku, skad pochodzi to danie, robi sie
tysiac roznych odmian, na polnocy najpopularniejsza jest fasola z
miesem, chili, kolendra i cuminem. Chili con carne moze byc z wolowiny
jak w Teksasie, lub z wieprzowiny.

> > No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
> > Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?

Po pierwsze, tzw. wiatry sa spowodowane enzymem zawartym w fasoli, ktory
latwo jest usunac, po drugie chili jest nieodzownym skladnikiem
smakowym. To tak, jak pytac: a po co te grzyby w bigosie?

> Jezeli nie chcesz ryzykowac, to zrob chili con carne bez fasoli. Ale, jak
> slusznie zauwazyla towarzyszka Krystyna, to tez wtedy nie bedzie chili con
> carne, tylko mieso na ostro.


Jak najbardziej bedzie to chili con carne, jak sama nazwa wskazuje
(chili z miesem).

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 19:29:48

Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 1 Dec 2001 12:49:58 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:

>1. Trzeba (oprocz miesa i fasoli) rowniez cumin (kmin rzymski)

ja dodaje tez pol lyzeczki startego cynamonu. pyyyycha!

pozdrowienia,
kamila

/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 19:36:34

Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:9uafi4$q8i$1@news.onet.pl...
> DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
> 9uae1q$9ac$...@n...lublin.pl...
> Witam
> Jak to jest w koncu? Czy to jest mieso z fasola, czy fasola z miesem, jak
> twierdza niektorzy. I dlaczego w takim razie nazywa sie Czili...
> Moze przepis na toto po prostu nie istnieje?
> Pozdrawiam
> Grzegorz
>
Ty się nie słuchaj bab i se ten kumin odpuść. Z tą potrawą to jak z polskim
bigosem, każdy robi po swojemu. Podam ci teraz przepis, który dostałem od
kolesia, co parę lat mieszkał w Teksasie. Wołowinę, cebulę, pomidory i
paprykę pokroić jak na gulasz obsmażyć na smalcu, przyprawić do smaku solą,
pieprzem i sproszkowaną papryką chili, dusić do miękkości. Osobno ugotować
fasolę, tyle ile było mięsa. Gdy wszystko miękkie,połączyć, podlać czerwonym
winem, jeszcze trochę poddusić i jeść. Najlepiej z chlebkiem.

--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ 14539957




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szukam przepisów z kuchni afrykańskiej
Czy Wam tez nic nie dziala?
one night in Bangkok
aha chyba ze on dziekuje teraz
co jest grane z tym adamem i wloskimi daniami?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »