| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-01 11:09:34
Temat: Czili Con Carne?Witam
Jak to jest w koncu? Czy to jest mieso z fasola, czy fasola z miesem, jak twierdza
niektorzy. I dlaczego w takim razie nazywa sie Czili...
Moze przepis na toto po prostu nie istnieje?
Pozdrawiam
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-01 11:49:58
Temat: Re: Czili Con Carne?DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
9uae1q$9ac$...@n...lublin.pl...
Witam
Jak to jest w koncu? Czy to jest mieso z fasola, czy fasola z miesem, jak
twierdza niektorzy. I dlaczego w takim razie nazywa sie Czili...
Moze przepis na toto po prostu nie istnieje?
Pozdrawiam
Grzegorz
1. Trzeba (oprocz miesa i fasoli) rowniez cumin (kmin rzymski)
2. Nie pisz w HTML na nawsgroups
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 12:11:17
Temat: Odp: Czili Con Carne?Ewcia?
Bardzo serdecznie przepraszam za tego HTMLA.
I co ten Kmin da temu miesu z fasola alias fasoli z miesem? (wiatry ;)
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 12:28:57
Temat: Odp: Czili Con Carne?Ewa?
No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 12:30:46
Temat: Re: Czili Con Carne?DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
9uahlh$cq7$...@n...lublin.pl...
ciach
> I co ten Kmin da temu miesu z fasola alias fasoli z miesem? (wiatry ;)
Smak chili, kochanie, smak chili...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 14:47:01
Temat: Re: Odp: Czili Con Carne?On Sat, 1 Dec 2001 13:28:57 +0100, "DeGen" <d...@h...com>
wrote:
>Ewa?
>No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
>Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
>
>Grzegorz
>
bo wtedy nie bedzie chile con carne, a carne san chile...czyli
wyjdzie wolowina po bolonsku z cuminem i czerowna fasola
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 16:46:29
Temat: Re: Czili Con Carne?DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
9uaiml$e0m$...@n...lublin.pl...
> Ewa?
> No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
> Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
>
Jezeli nie chcesz ryzykowac, to zrob chili con carne bez fasoli. Ale, jak
slusznie zauwazyla towarzyszka Krystyna, to tez wtedy nie bedzie chili con
carne, tylko mieso na ostro.
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 18:53:57
Temat: Re: Czili Con Carne?Chili con carne to temat tak szeroki jak bigos. W Teksasie co roku
odbywaja sie wielkie konkursy na najlepsze chili con carne, ktore tam
zawsze jest bez fasoli. W Meksyku, skad pochodzi to danie, robi sie
tysiac roznych odmian, na polnocy najpopularniejsza jest fasola z
miesem, chili, kolendra i cuminem. Chili con carne moze byc z wolowiny
jak w Teksasie, lub z wieprzowiny.
> > No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
> > Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
Po pierwsze, tzw. wiatry sa spowodowane enzymem zawartym w fasoli, ktory
latwo jest usunac, po drugie chili jest nieodzownym skladnikiem
smakowym. To tak, jak pytac: a po co te grzyby w bigosie?
> Jezeli nie chcesz ryzykowac, to zrob chili con carne bez fasoli. Ale, jak
> slusznie zauwazyla towarzyszka Krystyna, to tez wtedy nie bedzie chili con
> carne, tylko mieso na ostro.
Jak najbardziej bedzie to chili con carne, jak sama nazwa wskazuje
(chili z miesem).
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 19:29:48
Temat: Re: Czili Con Carne?On Sat, 1 Dec 2001 12:49:58 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>1. Trzeba (oprocz miesa i fasoli) rowniez cumin (kmin rzymski)
ja dodaje tez pol lyzeczki startego cynamonu. pyyyycha!
pozdrowienia,
kamila
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 19:36:34
Temat: Re: Czili Con Carne?
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:9uafi4$q8i$1@news.onet.pl...
> DeGen <d...@h...com> a écrit dans le message :
> 9uae1q$9ac$...@n...lublin.pl...
> Witam
> Jak to jest w koncu? Czy to jest mieso z fasola, czy fasola z miesem, jak
> twierdza niektorzy. I dlaczego w takim razie nazywa sie Czili...
> Moze przepis na toto po prostu nie istnieje?
> Pozdrawiam
> Grzegorz
>
Ty się nie słuchaj bab i se ten kumin odpuść. Z tą potrawą to jak z polskim
bigosem, każdy robi po swojemu. Podam ci teraz przepis, który dostałem od
kolesia, co parę lat mieszkał w Teksasie. Wołowinę, cebulę, pomidory i
paprykę pokroić jak na gulasz obsmażyć na smalcu, przyprawić do smaku solą,
pieprzem i sproszkowaną papryką chili, dusić do miękkości. Osobno ugotować
fasolę, tyle ile było mięsa. Gdy wszystko miękkie,połączyć, podlać czerwonym
winem, jeszcze trochę poddusić i jeść. Najlepiej z chlebkiem.
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |