Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czosnek marynowany cd,2

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czosnek marynowany cd,2

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-27 20:15:11

Temat: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Stanislaw" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czyzby nikt nie znal sposobu na marynate do czosnku w sloiki na zime??
Brak informacji zmusily mnie do eksperymentu.I tak podziele sie z Wami jak
to zrobilem.
Do sloiczka po przecierze pomidorowym wlozylem obrane zabki czosnku z dwoch
glowek.Marynate zrobilem z :Szklana wody 3 lyzeczki octu, lyzeczka
cukru,szczypta soli,zamieszalem i do garnuszka na maly gaz.Do tego wlozylem
dwa listki laurowe,szczypte piepszu ,pol lyzeczki cury,oraz jedna papryczkie
ostra konserwowa pokrojona w mala kostkie.Calosc doprowadzilem do wrzenia i
dolalem dwie lyzeczki oliwy z oliwek.Marynate prawie caly czas
mieszalem.Jeszcze goraca zalalem sloik z czosnkiem i zamknolem.Nie
pasteryzowalem.
Jak myslicie ? Co z tego wyjdzie? Marynate probowalem-miala niezly ostry
smak.
Kiedy otworzyc sloik i sprobowac?

Pozdrawiam
Stanislaw z Gdanska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-28 08:35:43

Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Saman_tha" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Czyzby nikt nie znal sposobu na marynate do czosnku w sloiki na zime??

Ja tez zrobilam jak myslalm ze bedzie dobrze :) a w necie nie znalazlam.. i
tez czekam moze ktos robil :)


> Brak informacji zmusily mnie do eksperymentu.I tak podziele sie z Wami jak
> to zrobilem.
> Do sloiczka po przecierze pomidorowym wlozylem obrane zabki czosnku z
dwoch
> glowek.

ja tez (tylko 1 sloik na probe)

>Marynate zrobilem z :Szklana wody 3 lyzeczki octu, lyzeczka
> cukru,szczypta soli,zamieszalem i do garnuszka na maly gaz.

ja zrobilam 1 do 7 :( kurcze chyba za slaba...


>Do tego wlozylem
> dwa listki laurowe,szczypte piepszu ,pol lyzeczki cury,oraz jedna
papryczkie
> ostra konserwowa pokrojona w mala kostkie.Calosc doprowadzilem do wrzenia
i
> dolalem dwie lyzeczki oliwy z oliwek.Marynate prawie caly czas
> mieszalem.


ja listka ani papryki nie dawalam tylko pieprz, sol i cukier oraz oliwe z
oliwek (tez 2 lyzeczki)
ale jeszcze dodalam majeranek bo wczesniej poszlam sobie do sklepu i
poogladalam taki gotowy .. i tam wlasnie plywal majeranek :)

Jeszcze goraca zalalem sloik z czosnkiem i zamknolem.Nie
> pasteryzowalem.

ja pasteryzowalam ...

> Jak myslicie ? Co z tego wyjdzie? Marynate probowalem-miala niezly ostry
> smak.

na pewno wyjdzie .. a co do smaku..
to chyba zalezy od naszego gustu..
wiesz ja zrobilam czosnek przy okazji papryki a papryke robie wlasnie w
takich slabych praoporcjach (7 do 1) bo taka lubie
a czosnek.. nie wiem..
moze ktos podzieli sie z nami swoimi doswiadczeniami
przy okazji.. nie znalazlam tez nigdzie marynaty do papryki chili
moze ktos ma?

> Kiedy otworzyc sloik i sprobowac?
>

mysle ze w kazdej chwili mozna :)


--
Saman_tha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-28 09:35:50

Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

a szukaliscie w archiwum? - bo rok temu podawalam..


Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-28 10:04:55

Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisała:
> Ja tez zrobilam jak myslalm ze bedzie dobrze :) a w necie nie znalazlam.. i
> tez czekam moze ktos robil :)

Marynata do czosnku musi być dużo mocniejsza:

http://www.gdynia.ids.pl/~wroclawska/warzywa.html#cz
osnek
Czosnek marynowany

1 kg czosnku
1 szklanka octu
1 szklanka wody
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego estragonu
niewielki kawałek cynamonu
sól i cukier do smaku

Czosnek obrać, ząbki oczyścić, umyć, przelać wrzątkiem, osączyć na sicie,
a kiedy ostygnie, ułożyć w przygotowanych słoikach.
Przyprawy włożyć do zimnej wody, zagotować, dodać ocet, sól i cukier,
jeszcze raz zagotować, ostudzić. Zimną marynatą zalać czosnek, zakręcić
słoiki i pasteryzować 15- 20 min.

I drugi przepis na czosnek marynowany:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=130

30 dag czosnku, po 3/4 szklanki octu winnego i wody, 2 łyżeczki cukru,
kilka ziaren ziela angielskiego, po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy,
2 łyżki oleju.

Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami,
włożyć czosnek i gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości ząbków).
Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę
oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 min.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-28 10:13:06

Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Saman_tha" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Lillo!

wielkie dzieki

powiedz mi jeszcze te przepisy sa sprawdzone?


--
Saman_tha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-28 10:13:48

Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Saman_tha" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Jolu!

ja szukalam
i nie znalazlam

:(

--
Saman_tha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-28 10:50:37

Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisała:
> powiedz mi jeszcze te przepisy sa sprawdzone?

Jesli pytasz o mnie, to ja nie robilam jeszcze takiego czosnku,
ale takie proporcje octu i wody powtarzaja sie rowniez i w innych
przepisach.
Oto kolejny przepis Jacka Zalewskiego z archiwum grupy:

Czosnek marynowany

Zagotować po ćwierć litra wody i octu owocowego (winnego), 2 łyżeczki
cukru, 2 goździki i 10 ziarenek ziela angielskiego. Do wrzątku dodać 25 dag
obranych ząbków czosnku i gotować 3-4 minuty. Przełożyć do słoików,
zamknąć, a przed dodaniem można na wierzch nalać nieco oleju sojowego,
słonecznikowego lub podobnego.

A teraz przepisy na czosnek, o ktorych wspominala Jola L-L
(byc moze ona cos przetestowala, bo kiedys miala taki zamiar):

CZOSNEK W ZALEWIE ZIOLOWEJ
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326

300g mlodego czosnku, 1 l osolonego wrzatku, 3-4 duze galazki kopru,
3 lyzki czabru, 1/4(?) bialego wina, 1/8l octu, lyzka soli, lyzeczka cukru,
1/8l oliwy z oliwek.

Czosnek obrac, oplukac, wlozyc do osolonego wrzatku i zagotowac.
Nastepnie odcedzic, przelac zimna woda i osaczyc. Ziola oplukac,
osuszyc, wlozyc razem z czosnkiem do wyparzonego sloja.
Zagotowac wino z octem, sola i cukrem. Gotowac, mieszajac do
rozpuszczenia soli i cukru. Wlac zalewe do sloja do wysokosci
3cm ponizej krawedzi. Nastepnie ostroznie dodac oliwe.
Gdy zalewa ostygnie sloj zamknac. Przechowywac w chłodnym miejscu.

I jeszcze jeden przepis na czosnek od Joli L-L (Domowe przewory
-dodatek Przyjaciolki - 1999r)

CZOSNEK WYBORNY

10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dag cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy
galazka swiezego estragonu

Wino polaczyc z octem, wrzucic sol, cukier, przyprawy, zagotowac
i dodac drobno posiekane listki estragonu. Obrac zabki czosnku i wrzucac
stopniowo do wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od ponownego zawrzenia.
Przelac czosnek z wywarem do sloika, odstawic na 12 godz.
Na drugi dzien ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac 5 min.
Ostudzic, odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w sloiczkach, zalac marynata,
na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac, odstawic w chlodne miejsce.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

krem do tortu
oto ja - Nik
Juz wrocilam!
Patelnie "cygańskie"
Zapiekanka z kapusty (P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »