Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zapiekanka z kapusty (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zapiekanka z kapusty (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-27 19:03:44

Temat: Zapiekanka z kapusty (P)
Od: Agnieszka Slota <a...@e...kernel.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

W ramach kolacji :) wertowalam "Wielka Ksiege Dobrej
Kuchni" autorstwa Barbary Rias-Bucher.
Natrafilam tamze na dosc ciekawy przepis, jakiego chyba
nie bylo na p.r.kuchnia, zapiekane kulki z kapusty wloskiej:

Skladniki na 4 porcje :
300 g mozzarelli
1 peczek natki
1/8 l slodkiej smietanki
sol, bialy pieprz, pieprz kajenski, tarta galka muszkatolowa
1 sredniej wielkosci glowka kapusty wloskej
2 lyzki tartej bulki z pelnego ziarna
1 lyzka masla

Mozzarelle odsaczyc.
Natke umyc, drobno pokroic, wymieszac ze smietanka, sola, pieprzami
i galka muszkatolowa.
Zagotowac duzo wody.
Odrzucic z kapusty zwiedle, brzydkie zewnetrzne liscie, pozostale
rozdzielic, umyc, sciac na plasko zgrubienia.
Liscie kapusty blanszowac porcjami we wrzacej wodzie ok 3 minut,
az bedzie miekka, wyjmowac lyzka cedzakowa, odsaczyc, troche wystudzic.
Liscie kapusty formowac w kulki za pomoca dwoch lyzek lub rekami i ukladac
obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Kulki zalac smietanka (z dodatkami).
Mozzarelle pokroic w kostke i wlozyc na kapuste.
Posypac bulka i wiorkami masla.
Wstawic do zimnego piekarnika i zapiekac w temp. 200 C okolo 30 minut.

Podawac z ziemniakami lub pieczenia miesna, albo traktowac jako
samodzielne danie.
Nie testowalam przepisu, ale realizacja powyzszego algorytmu
moze dac pozytywny efekt niezaleznie od stopnia zaawansowania
w sztuce kuchennej.. No i danie ma te zalete, ze jest tanie.


Pozdrawiam
AS

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-28 06:05:18

Temat: Re: Zapiekanka z kapusty (P)
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Liscie kapusty formowac w kulki za pomoca dwoch lyzek lub rekami i ukladac
> obok siebie w naczyniu do zapiekania.


Tak sobie mysle, ze moze latwiej byloby po prostu wziąc do tego dania
brukselke, smak nieco podobny do kapusty wloskiej a ile mniej roboty, prawde
mowiac nie wyobrazam sobie tych recznie robionych kulek;-)
Jak ktos zrobi niech da znac.

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

moje ulubione z papryka
Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
książka z mniammniama
salatka z porow(P)
Ziemniaki pieczone w piekarniku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »