Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Agnieszka Slota <a...@e...kernel.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zapiekanka z kapusty (P)
Date: Tue, 27 Aug 2002 19:03:44 +0000 (UTC)
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <akgieg$p1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ep09.kernel.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1030475024 801 212.87.11.162 (27 Aug 2002 19:03:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Aug 2002 19:03:44 +0000 (UTC)
User-Agent: tin/1.5.12-20020427 ("Sugar") (UNIX) (Linux/2.2.21 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122480
Ukryj nagłówki
Witam
W ramach kolacji :) wertowalam "Wielka Ksiege Dobrej
Kuchni" autorstwa Barbary Rias-Bucher.
Natrafilam tamze na dosc ciekawy przepis, jakiego chyba
nie bylo na p.r.kuchnia, zapiekane kulki z kapusty wloskiej:
Skladniki na 4 porcje :
300 g mozzarelli
1 peczek natki
1/8 l slodkiej smietanki
sol, bialy pieprz, pieprz kajenski, tarta galka muszkatolowa
1 sredniej wielkosci glowka kapusty wloskej
2 lyzki tartej bulki z pelnego ziarna
1 lyzka masla
Mozzarelle odsaczyc.
Natke umyc, drobno pokroic, wymieszac ze smietanka, sola, pieprzami
i galka muszkatolowa.
Zagotowac duzo wody.
Odrzucic z kapusty zwiedle, brzydkie zewnetrzne liscie, pozostale
rozdzielic, umyc, sciac na plasko zgrubienia.
Liscie kapusty blanszowac porcjami we wrzacej wodzie ok 3 minut,
az bedzie miekka, wyjmowac lyzka cedzakowa, odsaczyc, troche wystudzic.
Liscie kapusty formowac w kulki za pomoca dwoch lyzek lub rekami i ukladac
obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Kulki zalac smietanka (z dodatkami).
Mozzarelle pokroic w kostke i wlozyc na kapuste.
Posypac bulka i wiorkami masla.
Wstawic do zimnego piekarnika i zapiekac w temp. 200 C okolo 30 minut.
Podawac z ziemniakami lub pieczenia miesna, albo traktowac jako
samodzielne danie.
Nie testowalam przepisu, ale realizacja powyzszego algorytmu
moze dac pozytywny efekt niezaleznie od stopnia zaawansowania
w sztuce kuchennej.. No i danie ma te zalete, ze jest tanie.
Pozdrawiam
AS
|