Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czosnek marynowany cd,2
Date: Wed, 28 Aug 2002 12:04:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <aki7co$66g$1@news2.tpi.pl>
References: <akgo46$jh2$1@news.tpi.pl> <aki1sl$kmi$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1030529240 6352 195.117.192.121 (28 Aug 2002 10:07:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Aug 2002 10:07:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122562
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisała:
> Ja tez zrobilam jak myslalm ze bedzie dobrze :) a w necie nie znalazlam.. i
> tez czekam moze ktos robil :)
Marynata do czosnku musi być dużo mocniejsza:
http://www.gdynia.ids.pl/~wroclawska/warzywa.html#cz
osnek
Czosnek marynowany
1 kg czosnku
1 szklanka octu
1 szklanka wody
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego estragonu
niewielki kawałek cynamonu
sól i cukier do smaku
Czosnek obrać, ząbki oczyścić, umyć, przelać wrzątkiem, osączyć na sicie,
a kiedy ostygnie, ułożyć w przygotowanych słoikach.
Przyprawy włożyć do zimnej wody, zagotować, dodać ocet, sól i cukier,
jeszcze raz zagotować, ostudzić. Zimną marynatą zalać czosnek, zakręcić
słoiki i pasteryzować 15- 20 min.
I drugi przepis na czosnek marynowany:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=130
30 dag czosnku, po 3/4 szklanki octu winnego i wody, 2 łyżeczki cukru,
kilka ziaren ziela angielskiego, po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy,
2 łyżki oleju.
Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami,
włożyć czosnek i gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości ząbków).
Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę
oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 min.
Pozdrawiam
Lilla
|