Data: 2002-08-28 10:04:55
Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisała:
> Ja tez zrobilam jak myslalm ze bedzie dobrze :) a w necie nie znalazlam.. i
> tez czekam moze ktos robil :)
Marynata do czosnku musi być dużo mocniejsza:
http://www.gdynia.ids.pl/~wroclawska/warzywa.html#cz
osnek
Czosnek marynowany
1 kg czosnku
1 szklanka octu
1 szklanka wody
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego estragonu
niewielki kawałek cynamonu
sól i cukier do smaku
Czosnek obrać, ząbki oczyścić, umyć, przelać wrzątkiem, osączyć na sicie,
a kiedy ostygnie, ułożyć w przygotowanych słoikach.
Przyprawy włożyć do zimnej wody, zagotować, dodać ocet, sól i cukier,
jeszcze raz zagotować, ostudzić. Zimną marynatą zalać czosnek, zakręcić
słoiki i pasteryzować 15- 20 min.
I drugi przepis na czosnek marynowany:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=130
30 dag czosnku, po 3/4 szklanki octu winnego i wody, 2 łyżeczki cukru,
kilka ziaren ziela angielskiego, po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy,
2 łyżki oleju.
Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami,
włożyć czosnek i gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości ząbków).
Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę
oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 min.
Pozdrawiam
Lilla
|