Data: 2002-08-28 10:50:37
Temat: Re: Czosnek marynowany cd,2
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisała:
> powiedz mi jeszcze te przepisy sa sprawdzone?
Jesli pytasz o mnie, to ja nie robilam jeszcze takiego czosnku,
ale takie proporcje octu i wody powtarzaja sie rowniez i w innych
przepisach.
Oto kolejny przepis Jacka Zalewskiego z archiwum grupy:
Czosnek marynowany
Zagotować po ćwierć litra wody i octu owocowego (winnego), 2 łyżeczki
cukru, 2 goździki i 10 ziarenek ziela angielskiego. Do wrzątku dodać 25 dag
obranych ząbków czosnku i gotować 3-4 minuty. Przełożyć do słoików,
zamknąć, a przed dodaniem można na wierzch nalać nieco oleju sojowego,
słonecznikowego lub podobnego.
A teraz przepisy na czosnek, o ktorych wspominala Jola L-L
(byc moze ona cos przetestowala, bo kiedys miala taki zamiar):
CZOSNEK W ZALEWIE ZIOLOWEJ
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326
300g mlodego czosnku, 1 l osolonego wrzatku, 3-4 duze galazki kopru,
3 lyzki czabru, 1/4(?) bialego wina, 1/8l octu, lyzka soli, lyzeczka cukru,
1/8l oliwy z oliwek.
Czosnek obrac, oplukac, wlozyc do osolonego wrzatku i zagotowac.
Nastepnie odcedzic, przelac zimna woda i osaczyc. Ziola oplukac,
osuszyc, wlozyc razem z czosnkiem do wyparzonego sloja.
Zagotowac wino z octem, sola i cukrem. Gotowac, mieszajac do
rozpuszczenia soli i cukru. Wlac zalewe do sloja do wysokosci
3cm ponizej krawedzi. Nastepnie ostroznie dodac oliwe.
Gdy zalewa ostygnie sloj zamknac. Przechowywac w chłodnym miejscu.
I jeszcze jeden przepis na czosnek od Joli L-L (Domowe przewory
-dodatek Przyjaciolki - 1999r)
CZOSNEK WYBORNY
10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dag cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy
galazka swiezego estragonu
Wino polaczyc z octem, wrzucic sol, cukier, przyprawy, zagotowac
i dodac drobno posiekane listki estragonu. Obrac zabki czosnku i wrzucac
stopniowo do wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od ponownego zawrzenia.
Przelac czosnek z wywarem do sloika, odstawic na 12 godz.
Na drugi dzien ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac 5 min.
Ostudzic, odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w sloiczkach, zalac marynata,
na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac, odstawic w chlodne miejsce.
Pozdrawiam
Lilla
|