| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-19 12:45:59
Temat: Re: Czy macie slabosc do...[...]
> No to jest akurat proste. Ale zdrowa wg tej definicji to niekoniecznie
> ekologiczna.
Wracamy do punktu wyjścia: "potrawy sporządzone naturalnie" czyli z
produktów wytworzonych w miarę możliwości "biodynamicznie", w zatrutym
środowisku.
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-19 12:50:03
Temat: Re: Czy macie slabosc do...> Zgadzam sie, i nie chce rozpetywac dyskusji, [...]
???
Z tezami się zgadzam - sam je stosuję - ale z powyższym, nie. ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 13:43:41
Temat: Re: Czy macie slabosc do...
Waldemar Krzok <5...@t...de> wrote in message
news:3BA7A3E9.3AAA1EC8@t-online.de...
> > > droższe od tych masowych. Definicja "zdrowej żywności" też nie jest
> > > niestety taka prosta.
Zgadzam sie, i nie chce rozpetywac dyskusji, na ktora tu i nie ma miejsca
(bo kazy argument zeby mial wage, powinien byc poparty porzadnym naukowym
zrodlem itd), a poza tym, to i nie ta tematyka u nas, i bardzo dobrze. Mam
kilka zasad swoich wlasnych, ktorych staram sie trzymac, choc nie zawsze mi
to wychodzi - a mianowicie:
- jesc nisko w lancuchu przetwarzania produktow - np wole jogurt naturalny
do ktorego wkroje owoce, niz jogurt owocowy, czy przetworzony serek topiony
- jesc produkty najblizej ich stanu naturalnego - zjesc owoc zamiast soku
owocowego
- nie uzywac produktow, z ktorych cos na sile odjeto lub dodano - np biala
witaminowana maka
- minimalizowac czas pomiedzy przetworzeniem a zjedzeniem - jak nie mam
czasu na gotowanie, to wole bulke z avocado utuptanym na mase z musztarda i
plasterkiem pomidora, niz mrozony obiad.
tyle z grubsza ideal. Tym niemniej wazniejsi sa dla mnie ludzie niz idealy
(do pewnego stopnia) i wole zjesc pizze z Pizza Hut w milym towarzystwie niz
salatke 'Swieto Wiosny' sama. Staram sie tych zasad przestrzegac, ale nie na
tyle, by sparalizowalo to moja swobode zycia i bycia istota, ktora je, aby
zyc, a nie odwrotnie. Moje cialo, to wehikul na te podroz ziemska, i wole
nim czasem przejechac przez bezdroza uszkadzajac byc moze podwozie, niz
trzymac go w garazu wypolerowany z zerem na liczniku, az z tym zerem powioza
go na zlomowisko i dopiero wtedy bedzie mi zal, ze nie mialam na nic czasu
zajeta tym chuchaniemi glaskaniem. Ciesze sie, ze w tej grupie jest miejsce
dla kazdego wesolego wariata - bardzo was za to kocham.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 19:33:46
Temat: Re: Czy macie slabosc do...Użytkownik "Anna Sheridan"
ciah!
sama bym tego lepiej nie ujela
dzieki Aniu :)))))
Castle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 18:35:46
Temat: Re: Czy macie slabosc do...Castle wrote:
> Dzis zapiekanka z ziemniakow z mozarella,[...]
szczegoly poprosze ;-)
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 21:48:58
Temat: Re: Czy macie slabosc do...Kamila Perczak <c...@m...pl> wrote:
>
> 2. przecier pomidorowy,
Przecier pomidorowy uwielbiam od dziecinstwa jako znany w rodzinie
pomidorowy nalogowiec. Przecier sluzy mi do wyjadania lyzka z puszki.
Zwasze mam pod reka kilka puszek. Innych zastosowan kulinarnych ma on
niewiele, tylko jako namiastka pomidorow w chwilach krytycznych.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 22:26:06
Temat: Re: Czy macie slabosc do...
>Przecier pomidorowy uwielbiam od dziecinstwa jako znany w rodzinie
>pomidorowy nalogowiec. Przecier sluzy mi do wyjadania lyzka z puszki.
>Zwasze mam pod reka kilka puszek. Innych zastosowan kulinarnych ma on
>niewiele, tylko jako namiastka pomidorow w chwilach krytycznych.
>
>Wladyslaw
No, Wladyslaw, ustaw sie do kolejki do Cafe, moze jeszcze Ci sie
cos przypomni :)
Krysia
P.S. A swoja droga wspominam grzanki z dlugiej bulki posmarowanej
przecierem, z wiorkami parmezanu przywiezionego z Wloch w
1970roku - przez reszte lata po powrocie grzanki krolowaly (bo
parmezanu byl niezly kawal...)
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 23:07:31
Temat: Re: Czy macie slabosc do...Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f1yn7a.r97ipnyq3bizN%w...@t...com.pl...
> Przecier pomidorowy uwielbiam od dziecinstwa jako znany w rodzinie
> pomidorowy nalogowiec. Przecier sluzy mi do wyjadania lyzka z puszki.
> Zwasze mam pod reka kilka puszek. Innych zastosowan kulinarnych ma on
> niewiele, tylko jako namiastka pomidorow w chwilach krytycznych.
>
...ja tez, ale sole przed spozyciem (nawet jezeli przecier slony...)
ps. o "chanterelles" chyle czola. Moj Ukochany P'tit Robert powiedzal to
samo co Ty.
... ale "girolles" sprzedaja tu grube i zolte, a "chanterelles" szare
cherlaki...
pa !
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 07:24:08
Temat: Re: Czy macie slabosc do...
>... ale "girolles" sprzedaja tu grube i zolte, a "chanterelles" szare
>cherlaki...
>
>pa !
a unas jest cos co wyglada jak mocno przerosniete kurki, nie
takie twarde, jest srebrno szare i wolaja na to oyster mushrooms
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 07:27:18
Temat: Re: Czy macie slabosc do...----- Original Message -----
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, October 27, 2001 10:48 PM
Subject: Re: Czy macie slabosc do...
> Przecier pomidorowy uwielbiam od dziecinstwa jako znany w rodzinie
> pomidorowy nalogowiec. Przecier sluzy mi do wyjadania lyzka z puszki.
> Zwasze mam pod reka kilka puszek. Innych zastosowan kulinarnych ma on
> niewiele, tylko jako namiastka pomidorow w chwilach krytycznych.
>
> Wladyslaw
Ja cie rozumiem Wladyslawie - ja tez pozna jesienia ze smutkiem jak
Michnikowski spiewam "adios pomidory" ;-) W domu robimy sok pomidorowy na
zime - bo ja go uwielbiam z odrobinka pieprzu i tabasco i przecier
oczywiscie - z tych najlepszych poznoletnich pomidorow "bycze serca" -
gesty, ciemnoczerowny (ale nie taki,jak koncentrat w puszkach - o
konsystencji sosu). I jak mnie zima najdzie chetka na dobry sos pomidorowy
do spaghetti to siegam wlasnie po przecier - bo pomidory z supermarketu nie
nadaja sie do niczego a z puszki nie lubie, bo smakuje puszka.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |