« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-01 06:46:34
Temat: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?Witam!
Mam pytanko : czy wino domowej roboty pite lub dodane do potrawy moze
podziałać przeczyszczająco?
W niedzielę wyprawialiśmy chrzciny naszego synka w domu. Wszystkie
gorące potrawy były przygotowane przez nas na świeżo i przed podaniem
dobrze zagrzane. Do jednej (duszona wołowina) dodane było wino naszej
roboty -cała szklanka, (nie wszyscy to jedli)poza tym goście pili je do
obiadu ( nie wszyscy). Zimne przekąski typu wędliny, sałatki były
przygotowane w sobotę i przez cały czas w lodówce.
Nasze winko ma około 2 lat, zrobione jest z ciemnych winogron z
dodatkiem rodzynek, jest klarowne , ma piękny kolor i doskonały smak.
Wcześniej też robiliśmy tą potrawę i piliśmy sporo wina i nie było
żadnych problemów. Jedyną zmianą było to ze na chrzciny otworzyliśmy
nowy 5 litrowy baniaczek.
Na drugi dzień parę osób przeczyściło. Okazało się ze nie ma potrawy
którą jedli wszyscy, jedynie wino w potrawie lub pite. Dlatego
pomyślałam ze to może wywołało taki efekt.
Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie dajcie znać.
Pozdrawiam
Asia
Ps. Goście czują się już bardzo dobrze, imprezę wspominają na wesoło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-01 09:38:12
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?Użytkownik "aw" <k...@w...net> napisał w wiadomości
news:f16nnt$lng$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Na drugi dzień parę osób przeczyściło. Okazało się ze nie ma potrawy
> którą jedli wszyscy, jedynie wino w potrawie lub pite. Dlatego
> pomyślałam ze to może wywołało taki efekt.
> Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie dajcie znać.
wino raczej wykluczylbym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-01 10:07:55
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?zastanawiałbym się,
jeśli wino było mocno słodkie i mało alkoholowe + ten zapewne plastikowy baniak
oraz temp. przechowywania w granicach 20 st.
Czemu nie, coś się tam mogło zalęgnąć i niekoniecznie zaraz zepsuć wino,
--
pozdrawiam,
Romer
http://food.technology.w.interia.pl
| wino raczej wykluczylbym
|
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-01 10:12:45
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?> wino raczej wykluczylbym
Ja raczej też, bo skoro wcześniej piliści i wszystko było w
porządku więc niby czemu nagle teraz...
Chociaż piłam kiedyś u znajomych "wino", które zwyczajnie
jeszcze do końca chyba nie sfermentowało i wywoływało
sensacje żołądkowe... Ale to chyba nie w tym przypadku skoro
ma już dwa lata, chyba że zrobił się ocet winny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-01 18:06:43
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?aw <k...@w...net> napisał(a):
> Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie dajcie znać.
Mam... Ale to był wermut /czerwony ciociosan/, więc zadziałał jak herbatka
ziołowa...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-02 15:38:26
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?Romer pisze:
> zastanawiałbym się,
> jeśli wino było mocno słodkie i mało alkoholowe + ten zapewne plastikowy baniak
> oraz temp. przechowywania w granicach 20 st.
> Czemu nie, coś się tam mogło zalęgnąć i niekoniecznie zaraz zepsuć wino,
Dzięki za odpowiedź!
Wino przechowujemy w szklanych dobrze zamkniętych balonach (- wcześniej
użyłam złej nazwy) ale niestety w temperaturze pokojowej. Ma niezłą moc
i rewelacyjnie pasuje do grzańca z pomarańczami i oczywiście bez żadnych
dodatków.
Trudno nam odgadnąć co tak podziałało ale wszyscy mają się dobrze
łącznie ze mną a że jestem karmiącą mamą to się przestraszyłam
podwójnie ze względu na gości i mojego synka.
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-02 15:44:12
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?
"aw" <k...@w...net> wrote in message
news:f1ab92$bpu$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Romer pisze:
> > zastanawiałbym się,
> > jeśli wino było mocno słodkie i mało alkoholowe + ten zapewne plastikowy
baniak
> > oraz temp. przechowywania w granicach 20 st.
> > Czemu nie, coś się tam mogło zalęgnąć i niekoniecznie zaraz zepsuć wino,
> Dzięki za odpowiedź!
>
> Wino przechowujemy w szklanych dobrze zamkniętych balonach (- wcześniej
> użyłam złej nazwy) ale niestety w temperaturze pokojowej. Ma niezłą moc
> i rewelacyjnie pasuje do grzańca z pomarańczami i oczywiście bez żadnych
> dodatków.
> Trudno nam odgadnąć co tak podziałało ale wszyscy mają się dobrze
> łącznie ze mną a że jestem karmiącą mamą to się przestraszyłam
> podwójnie ze względu na gości i mojego synka.
>
> Pozdrawiam
> Asia
Czy było ściągane znad osadu? Umarłe drożdże podlegają procesom biologicznym
fizycznym i chemicznym - które mogą spowodowac zepsucie się wina. Jeżeli
jeszcze jest trzeba sprawdzić organoleptyczne, jeżeli nie ma zmian -
ściągnąć, zasiarkować i znowu po osadzeniu się kolejnego osadu znowu
ściągnąć. Następnie mozna dolać spirytusu rektyfkowanego, który będzie
konserwantem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-04 07:22:55
Temat: Re: Czy wino domowe w potrawie lub pite może wywołać przeczyszczenie?
Użytkownik "aw" <k...@w...net> napisał w wiadomości
>
> Na drugi dzień parę osób przeczyściło.
Zbawienne!
I za darmo w ramach poczęstunku.
>
> Ps. Goście czują się już bardzo dobrze, imprezę wspominają na wesoło.
Jak to ciocia Zosia nie zdążyła...
kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |