Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-12-29 18:28:40

Temat: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "Thomas - ACN" <t...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

jwt

Opowidzcie o dziwnych niespotykanych w Polsce (lub rzadko sptykanych)
owocach. Kiedys wylapywalem je, ale teraz jakby ich ubylo, nie ma ich
nigdzie :(

Thx
Thomas

PS. Szczesliwego Szampanskiego Milennium 2001


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-12-29 20:50:34

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

to ze strony www.puszkkka.vege.pl

wiele tych owocow mozna kupic w duzych supermarketach np. w hicie

Rodzaj owocu
Opis i Zastosowanie

Awocado
To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w
tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać
zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być
nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w temperaturze
pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo,
witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz
roślinny. Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku
przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić
sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary.

Banan milk
Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma ścisły
miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.

Belimbing
Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę.
Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość
odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i jelit źródło energii.

Durian
Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po
malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We wnętrzu,
podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ. Przyrządzany
jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.

Figa
Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim. Do
najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA.
Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę A i
sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje się
z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z łupiną. Dodaje do potraw z
ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również do produkcji dżemów.

Granat
Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego. Z soku
wyrabia się syrop - granadinę i galaretki.

Gwajawa pospolita
Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo dużej
zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na
surowo.

Jabłko cukrowe
Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce
Południowej.

Jack fruit
Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do
brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany
zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały
spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po
zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.

Karambola
Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji. Ma
kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma kształt
gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do produkcji
galaretek, dżemów i soków.

Kiwano
Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma
delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek owocowych
i napojów.

Kumkwat
Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o
słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na
surowo ze skórką. Sprzedawany świeży, w syropie i konserwowany.

Kwiat banana
Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście
służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w których
potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich
wykorzystuje się także kwiaty banana.

Langsat
Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie
Malajskim. Biały miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma
słodko-kwaskowaty smak i przyjemny aromat.

Liczi
Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką. Spożywany na
surowo i smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw. orzech liczi.

Limona
Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o
intensywniejszym aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany w
krajach tropikalnych. Używany do przetworów, dodawany do lodów i sorbetów,
jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.

Longan
Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i
kwaskowatym orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są na
surowo. Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do
sałatek owocowych.

Mango
Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i
soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik
pikantnych pikli i chutneyów. Zniedojrzałego mango można przygotować
jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie
owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej
pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.

Mangostan właściwy
Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się
cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na
dżemy, galaretki i kompoty.

Marakuja
Zwana też męczennicą jadalną. Pochodzi z Brazylii. Ma wodnisty miąższ z dużą
ilością pestek. Uprawiana w Ameryce Środkowej i w krajach
poludniowo-wschodniej Azji. Liczy ponad 300 odmian. Używana głównie do
wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo.

Melon
Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji. Wyróżnia się kilka
odmian. siatkowaty ma żółtawozielony miąższ, zimowy ma miąższ żółtawy, a
odmiany kantalupa - pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny. Hoduje się
także melony miniaturowe. Spożywane są na surowo, ochłodzone. Często do
wydrążonego z nasion melona dodaje się małe lub pokrojowe w kostkę owoce,
ocukrzone i skropione alkoholem, które przed podaniem wkłada się na 2-3
godziny do lodówki. Kostki melona można marynować w occie. Z zielonego
melona przyrządza się konfitury, używane do ozdabiania ciast.

Miechunka jadalna
Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii i Azji. Wielkości
czereśni, zielone lub czerwone w sztywnej, podobnej do papieru powłoce. Mają
kwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Używane do sałatek, tortów i kompotów.
Sprzedawane w puszkach.

Nashi
Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej
gruszki i kształt jabłka.

Papaja
Owoc tropikalnego drzewa podobnego do palmy. Pochodzi z Meksyku i z
zachodnioindyjskich wysp, gdzie ludność tubylcza nazywa go paw-paw. Ma smak
podobny do melona. Jest owocem cennym i ma wszechstronne zastosowanie.
Czerwona jest smaczniejsza niż żółta. Zawiera wiele witamin. Spożywany na
surowo, najlepszy z sokiem cytrynowym lub z limony. Można dusić. Zielone,
niedojrzałe owoce przygotowuje się tak, jak warzywa. Składnik sałatek
egzotycznych. Dodawany do przetworów i pikli. Sprzedawany w puszkach, w
postaci soku lub kandyzowany. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania,
można je przyrządzać tak samo jak warzywa dyniowate.

Persymona
Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią. Pochodzi z
Azji. Ma miąższ twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na surowo lub
suszony i kandyzowany, używany na galaretki i dżemy.

Plantan
Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do przetworów,
zup, potraw duszonych i do smażenia.

Pomelo
Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu.
Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej formy
grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.

Rambutan
Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji. Twarda
skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek.

Salak
Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty, twardy
miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak i
aromat przypominający truskawki.

Tamarillo
Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o smaku
przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do sałatek
i zup.


na podstawie książek:
."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Marka Łebkowskiego (Prószyński i S-ka)
."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Isy Fuchs (Polskie Wydawnictwo
Ekonomiczne)
."Kuchnia wegetariańska świata" autorstwa Angeliki Ilies (MUZA S.A.)
przygotowała Kropka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-30 21:32:09

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "Thomas - ACN" <t...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a4cf8c7@news.vogel.pl...
> to ze strony www.puszkkka.vege.pl

Stronka nie istnieje, albo zle podana, ale dziekuje :)
i Pozdrawiam,

Jeszcze raz dla wszystkich smakoszow i kuchmistrzow, aby nastepne Tysiac lat
i nast wiek byly rownie owocne w smakolyki oraz jeszcze b. owocne kulinarne
wyczyny
dla wszystkich vszem&vobec

Sylvestrove Pozdro,
Thomas

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-30 22:06:15

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

http://puszkkka.spinacz.pl/

sprubuj tak


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-12-31 18:02:56

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "Jacuo" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a4e5bfb$1@news.vogel.pl...

Jesli chodzi o dziwne owoce - to w Wietnamie w delcie Mekongu popularne i
smaczne sa tzw. dragons fuit - biale z czarnym kropkami. Podobno duzo sie
eksportuje do Japonii, gdzie uchodza za symbol szczescia w biznesie ...


--
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-07 10:32:29

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk> szukaj wiadomości tego autora

nizej wymieniony durian widzialam i wachalam wlasnorecznie (!) w
Tajlandii... duze, szare, pekate, z duzymi miekkimi a la kolce
rogami, wisi na drzewie i nieziemsko smierdzi - aromatyczny
bukiet gnijacego mieska, dojrzalych skarpet, przechodzonego
plesniowego serka, zaniedbanego smietnika w parne lato... bylam o
metr od tego , albo i poltora, chwycilo za gadlo, oj chwycilo....
Robia z tego takze lody....
Owoc ma zakaz wstepu do hoteli i samolotow, podejrzani sa
obwachiwani

Krysia


>to ze strony www.puszkkka.vege.pl
>
>wiele tych owocow mozna kupic w duzych supermarketach np. w hicie
>
>Rodzaj owocu
>Opis i Zastosowanie
>
>Awocado
>To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w
>tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go używać
>zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być
>nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w temperaturze
>pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo,
>witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz
>roślinny. Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku
>przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić
>sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary.
>
>Banan milk
>Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma ścisły
>miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.
>
>Belimbing
>Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę.
>Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość
>odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i jelit źródło energii.
>
>Durian
>Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po
>malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We wnętrzu,
>podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ. Przyrządzany
>jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.
>
>Figa
>Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim. Do
>najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA.
>Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę A i
>sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje się
>z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z łupiną. Dodaje do potraw z
>ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również do produkcji dżemów.
>
>Granat
>Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego. Z soku
>wyrabia się syrop - granadinę i galaretki.
>
>Gwajawa pospolita
>Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo dużej
>zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na
>surowo.
>
>Jabłko cukrowe
>Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce
>Południowej.
>
>Jack fruit
>Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do
>brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany
>zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały
>spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po
>zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.
>
>Karambola
>Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji. Ma
>kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma kształt
>gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do produkcji
>galaretek, dżemów i soków.
>
>Kiwano
>Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma
>delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek owocowych
>i napojów.
>
>Kumkwat
>Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o
>słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na
>surowo ze skórką. Sprzedawany świeży, w syropie i konserwowany.
>
>Kwiat banana
>Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście
>służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w których
>potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich
>wykorzystuje się także kwiaty banana.
>
>Langsat
>Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie
>Malajskim. Biały miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma
>słodko-kwaskowaty smak i przyjemny aromat.
>
>Liczi
>Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką. Spożywany na
>surowo i smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw. orzech liczi.
>
>Limona
>Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o
>intensywniejszym aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany w
>krajach tropikalnych. Używany do przetworów, dodawany do lodów i sorbetów,
>jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.
>
>Longan
>Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i
>kwaskowatym orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są na
>surowo. Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do
>sałatek owocowych.
>
>Mango
>Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i
>soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik
>pikantnych pikli i chutneyów. Zniedojrzałego mango można przygotować
>jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie
>owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej
>pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.
>
>Mangostan właściwy
>Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się
>cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na
>dżemy, galaretki i kompoty.
>
>Marakuja
>Zwana też męczennicą jadalną. Pochodzi z Brazylii. Ma wodnisty miąższ z dużą
>ilością pestek. Uprawiana w Ameryce Środkowej i w krajach
>poludniowo-wschodniej Azji. Liczy ponad 300 odmian. Używana głównie do
>wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo.
>
>Melon
>Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji. Wyróżnia się kilka
>odmian. siatkowaty ma żółtawozielony miąższ, zimowy ma miąższ żółtawy, a
>odmiany kantalupa - pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny. Hoduje się
>także melony miniaturowe. Spożywane są na surowo, ochłodzone. Często do
>wydrążonego z nasion melona dodaje się małe lub pokrojowe w kostkę owoce,
>ocukrzone i skropione alkoholem, które przed podaniem wkłada się na 2-3
>godziny do lodówki. Kostki melona można marynować w occie. Z zielonego
>melona przyrządza się konfitury, używane do ozdabiania ciast.
>
>Miechunka jadalna
>Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii i Azji. Wielkości
>czereśni, zielone lub czerwone w sztywnej, podobnej do papieru powłoce. Mają
>kwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Używane do sałatek, tortów i kompotów.
>Sprzedawane w puszkach.
>
>Nashi
>Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej
>gruszki i kształt jabłka.
>
>Papaja
>Owoc tropikalnego drzewa podobnego do palmy. Pochodzi z Meksyku i z
>zachodnioindyjskich wysp, gdzie ludność tubylcza nazywa go paw-paw. Ma smak
>podobny do melona. Jest owocem cennym i ma wszechstronne zastosowanie.
>Czerwona jest smaczniejsza niż żółta. Zawiera wiele witamin. Spożywany na
>surowo, najlepszy z sokiem cytrynowym lub z limony. Można dusić. Zielone,
>niedojrzałe owoce przygotowuje się tak, jak warzywa. Składnik sałatek
>egzotycznych. Dodawany do przetworów i pikli. Sprzedawany w puszkach, w
>postaci soku lub kandyzowany. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania,
>można je przyrządzać tak samo jak warzywa dyniowate.
>
>Persymona
>Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią. Pochodzi z
>Azji. Ma miąższ twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na surowo lub
>suszony i kandyzowany, używany na galaretki i dżemy.
>
>Plantan
>Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do przetworów,
>zup, potraw duszonych i do smażenia.
>
>Pomelo
>Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu.
>Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej formy
>grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.
>
>Rambutan
>Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji. Twarda
>skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek.
>
>Salak
>Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty, twardy
>miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak i
>aromat przypominający truskawki.
>
>Tamarillo
>Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o smaku
>przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do sałatek
>i zup.
>
>
>na podstawie książek:
>."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Marka Łebkowskiego (Prószyński i S-ka)
>."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Isy Fuchs (Polskie Wydawnictwo
>Ekonomiczne)
>."Kuchnia wegetariańska świata" autorstwa Angeliki Ilies (MUZA S.A.)
>przygotowała Kropka
>
>

K.T. - starannie opakowana


-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-07 11:45:36

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

to tak naturalnie smierdzi? moze wachalas zepsuty owoc? a jak smakuje?



Uzytkownik "Krysia Thompson" <k...@f...unn.ac.uk> napisal w
wiadomosci news:3vcg5to5v9nca96u47b8fr0f0dg904ijcg@4ax.com...
> nizej wymieniony durian widzialam i wachalam wlasnorecznie (!) w
> Tajlandii... duze, szare, pekate, z duzymi miekkimi a la kolce
> rogami, wisi na drzewie i nieziemsko smierdzi - aromatyczny
> bukiet gnijacego mieska, dojrzalych skarpet, przechodzonego
> plesniowego serka, zaniedbanego smietnika w parne lato... bylam o
> metr od tego , albo i poltora, chwycilo za gadlo, oj chwycilo....
> Robia z tego takze lody....
> Owoc ma zakaz wstepu do hoteli i samolotow, podejrzani sa
> obwachiwani
>
> Krysia
>
>
> >to ze strony www.puszkkka.vege.pl
> >
> >wiele tych owocow mozna kupic w duzych supermarketach np. w hicie
> >
> >Rodzaj owocu
> >Opis i Zastosowanie
> >
> >Awocado
> >To mieszanka owocu z warzywem. Ma zieloną lub czarną skórkę i bogaty w
> >tłuszcz miąższ. Dzięki temu, że smak awokado jest neutralny, można go
używać
> >zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Dojrzały owoc powinien być
> >nieco miękki. Twardy, niedojrzały dojrzeje, jeśli położymy go w
temperaturze
> >pokojowej. Jest bardzo odżywczy i zawiera białko, potas, wapń, żelazo,
> >witaminy (C, z grupy B, E oraz prowitaminę A) i lekkostrawny tłuszcz
> >roślinny. Jadalny jest świeży, kremowozielonkawy miąższ, który w smaku
> >przypomina orzechy. Owoc po przekrojeniu i wycięciu pestki należy skropić
> >sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza zmienia kolor na szary.
> >
> >Banan milk
> >Banan azjatycki, mały (nie większy niż kciuk dorosłego człowieka). Ma
ścisły
> >miąższ pozwalający na smażenie. Bardzo dojrzały można jeść na surowo.
> >
> >Belimbing
> >Odmiana karamboli. Małe owoce, kwaśne, smakiem przypominające cytrynę.
> >Spożywa się na surowo, do sałatek i przetworów. daktyl Ma dużą wartość
> >odżywczą i jest ceniony jako nieobciążające żołądka i jelit źródło
energii.
> >
> >Durian
> >Pochodzi z Indonezji. Uprawiany w krajach południowo-wschodniej Azji. Po
> >malajsku "duro", znaczy róg. Rogami pokryta jest łupina owocu. We
wnętrzu,
> >podzielonym na wiele części, znajduje się jasnokremowy miąższ.
Przyrządzany
> >jak jarzyna, dodawany do zup i sałatek.
> >
> >Figa
> >Owoc figowca, drzewa uprawianego w pasie tropikalnym i śródziemnomorskim.
Do
> >najlepszych odmian należy figa smyrneńska z Turcji i black mission z USA.
> >Figa działa pobudzająco na trawienie i jest bogata w cukier, prowitaminę
A i
> >sole mineralne. Spożywa się suszone i świeże. W surowych miąższ wyjmuje
się
> >z łupiny łyżeczką, suszone można zjadać wraz z łupiną. Dodaje do potraw z
> >ryżu, do ciast i wyrobów cukierniczych. Używana również do produkcji
dżemów.
> >
> >Granat
> >Owoc granatu właściwego , uprawiany na obszarze Morza Śródziemnego. Z
soku
> >wyrabia się syrop - granadinę i galaretki.
> >
> >Gwajawa pospolita
> >Owoc drzewa guayava, pochodzącego z Peru. Ma soczysty miąższ o bardzo
dużej
> >zawartości witaminy C. Używany na kompoty i sok, spożywany również na
> >surowo.
> >
> >Jabłko cukrowe
> >Bardzo słodki owoc z rodziny flaszowcowatych. Występuje w Azji i Ameryce
> >Południowej.
> >
> >Jack fruit
> >Duży owoc drzewa rosnącego w południowo-wschodniej Azji. Ma podobny do
> >brzoskwini zapach oraz słodki smak. Z powodu swoich rozmiarów sprzedawany
> >zwykle w kawałkach. Niedojrzały owoc gotowany jest jak warzywo. Dojrzały
> >spożywa się na surowo jako przekąskę lub dodatek do innych owoców. Po
> >zmiksowaniu z lodem i cukrem przyrządza się z niego napój.
> >
> >Karambola
> >Zwana też star fruit, oskomianem pospolitym. Pochodzi z wysp Indonezji.
Ma
> >kruchy, soczysty miąższ i cierpki smak. W przekroju poprzecznym ma
kształt
> >gwiazdy. Pokrojony na plastry spożywany jest na surowo. Używany do
produkcji
> >galaretek, dżemów i soków.
> >
> >Kiwano
> >Rogaty, mały melon rosnący w krajach tropikalnych Azji i Afryki. Ma
> >delikatny smak. Spożywany na surowo, smażony, dodawany do sałatek
owocowych
> >i napojów.
> >
> >Kumkwat
> >Mały, pochodzący z Chin owoc jest rodzajem miniaturowej pomarańczy o
> >słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywa się go na
> >surowo ze skórką. Sprzedawany świeży, w syropie i konserwowany.
> >
> >Kwiat banana
> >Jadalne są nie tylko owoce, lecz także kwiat oraz liście banana. Liście
> >służą do zawijania potraw i do wyrobu jednorazowych "kokilek", w których
> >potrawy są gotowane na parze lub zapiekane. W kuchniach azjatyckich
> >wykorzystuje się także kwiaty banana.
> >
> >Langsat
> >Pokryty twardą, niejadalną skórka owoc drzewa rosnącego na Połwyspie
> >Malajskim. Biały miąższ składa się z kilku segmentów. Jest jędrny, ma
> >słodko-kwaskowaty smak i przyjemny aromat.
> >
> >Liczi
> >Owoc pochodzący z południowych Chin, zwany też chińską śliwką. Spożywany
na
> >surowo i smażony w cukrze. Po wysuszeniu spożywany jako tzw. orzech
liczi.
> >
> >Limona
> >Mały, najczęściej zielony owoc podobny w smaku do cytryny, ale o
> >intensywniejszym aromacie. Pochodzi z Archipelagu Malajskiego, uprawiany
w
> >krajach tropikalnych. Używany do przetworów, dodawany do lodów i
sorbetów,
> >jest także składnikiem sosów i dań kuchni orientalnych.
> >
> >Longan
> >Pochodzi z Indii i Chin. Ma małe owoce o brązowej, zdrewniałej skórce i
> >kwaskowatym orzeźwiającym miąższu. W smaku podobne do liczi. Spożywane są
na
> >surowo. Konserwowane w syropie, niekiedy smażone w cukrze, dodawane do
> >sałatek owocowych.
> >
> >Mango
> >Pochodzi z Indii. Rozróżnia się ponad 1000 odmian. Ma miąższ słodki i
> >soczysty. Spożywany na surowo, w sałatkach, kompotach i dżemach. Składnik
> >pikantnych pikli i chutneyów. Zniedojrzałego mango można przygotować
> >jarzynę. W sprzedaży świeży, w puszkach, suszony i kandyzowany. Podawanie
> >owocu mango: po przekrojeniu mango na pół i usunięciu mocno przyrośniętej
> >pestki, należy naciąć miąższ w kratkę i wypchnąć go do góry.
> >
> >Mangostan właściwy
> >Pochodzi z Indonezji. Pod twardą łuską ma 6-7 łatwo oddzielających się
> >cząstek. W smaku delikatny i słodki. Spożywany na surowo. Przetwarzany na
> >dżemy, galaretki i kompoty.
> >
> >Marakuja
> >Zwana też męczennicą jadalną. Pochodzi z Brazylii. Ma wodnisty miąższ z
dużą
> >ilością pestek. Uprawiana w Ameryce Środkowej i w krajach
> >poludniowo-wschodniej Azji. Liczy ponad 300 odmian. Używana głównie do
> >wyrobu soków i lodów. Spożywana również na surowo.
> >
> >Melon
> >Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji. Wyróżnia się
kilka
> >odmian. siatkowaty ma żółtawozielony miąższ, zimowy ma miąższ żółtawy, a
> >odmiany kantalupa - pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny. Hoduje się
> >także melony miniaturowe. Spożywane są na surowo, ochłodzone. Często do
> >wydrążonego z nasion melona dodaje się małe lub pokrojowe w kostkę owoce,
> >ocukrzone i skropione alkoholem, które przed podaniem wkłada się na 2-3
> >godziny do lodówki. Kostki melona można marynować w occie. Z zielonego
> >melona przyrządza się konfitury, używane do ozdabiania ciast.
> >
> >Miechunka jadalna
> >Owoce rosnące w Afryce, Ameryce Południowej, Australii i Azji. Wielkości
> >czereśni, zielone lub czerwone w sztywnej, podobnej do papieru powłoce.
Mają
> >kwaskowaty smak i aromatyczny zapach. Używane do sałatek, tortów i
kompotów.
> >Sprzedawane w puszkach.
> >
> >Nashi
> >Zwana też gruszką japońską. Owoc występujący w Azji. Ma smak kwaskowatej
> >gruszki i kształt jabłka.
> >
> >Papaja
> >Owoc tropikalnego drzewa podobnego do palmy. Pochodzi z Meksyku i z
> >zachodnioindyjskich wysp, gdzie ludność tubylcza nazywa go paw-paw. Ma
smak
> >podobny do melona. Jest owocem cennym i ma wszechstronne zastosowanie.
> >Czerwona jest smaczniejsza niż żółta. Zawiera wiele witamin. Spożywany na
> >surowo, najlepszy z sokiem cytrynowym lub z limony. Można dusić. Zielone,
> >niedojrzałe owoce przygotowuje się tak, jak warzywa. Składnik sałatek
> >egzotycznych. Dodawany do przetworów i pikli. Sprzedawany w puszkach, w
> >postaci soku lub kandyzowany. Niedojrzałe owoce nadają się do gotowania,
> >można je przyrządzać tak samo jak warzywa dyniowate.
> >
> >Persymona
> >Owoc kaki, zwany także jabłkiem orientu lun hurmą wschodnią. Pochodzi z
> >Azji. Ma miąższ twardy, mączysty lub galaretowaty. Spożywany na surowo
lub
> >suszony i kandyzowany, używany na galaretki i dżemy.
> >
> >Plantan
> >Banan skrobiowy. Nie wolno go spożywać na surowo, za to można do
przetworów,
> >zup, potraw duszonych i do smażenia.
> >
> >Pomelo
> >Największy owoc z rodziny cytrusów, o grubej skórce i włóknistym miąższu.
> >Jest to współcześnie wyhodowana odmiana owocu pompela - pierwotnej formy
> >grejpfruta. Spożywane na surowo, do sałatek, a także do wyrobu marmolady.
> >
> >Rambutan
> >Owoc z rodziny liczi. Pochodzi z Półwyspu Malajskiego i z Indonezji.
Twarda
> >skórka pokryta cienkimi włoskami. Po obraniu dodawany do sałatek.
> >
> >Salak
> >Owoc drzewa z rodziny palmowatych, rosnącego w Indonezji. Jasnożółty,
twardy
> >miąższ składa się z kilku segmentów. Ma delikatny, lekko kwaskowaty smak
i
> >aromat przypominający truskawki.
> >
> >Tamarillo
> >Tropikalny owoc wielkości jajka z czerwonobrązową skórką i miąższem o
smaku
> >przypominającym pomidory. Spożywany na surowo z cukrem. Dodawany do
sałatek
> >i zup.
> >
> >
> >na podstawie książek:
> >."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Marka Łebkowskiego (Prószyński i S-ka)
> >."Kuchnia wegetariańska" autorstwa Isy Fuchs (Polskie Wydawnictwo
> >Ekonomiczne)
> >."Kuchnia wegetariańska świata" autorstwa Angeliki Ilies (MUZA S.A.)
> >przygotowała Kropka
> >
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-07 12:44:15

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

rena wystukała w wiadomości <3...@n...vogel.pl>:

> Uzytkownik "Krysia Thompson" <k...@f...unn.ac.uk> napisal w
> wiadomosci news:3vcg5to5v9nca96u47b8fr0f0dg904ijcg@4ax.com...

>> nizej wymieniony durian widzialam i wachalam wlasnorecznie (!) w
>> Tajlandii... duze, szare, pekate, z duzymi miekkimi a la kolce
>> rogami, wisi na drzewie i nieziemsko smierdzi - aromatyczny
>> bukiet gnijacego mieska, dojrzalych skarpet, przechodzonego
>> plesniowego serka, zaniedbanego smietnika w parne lato... bylam o
>> metr od tego , albo i poltora, chwycilo za gadlo, oj chwycilo....
>> Robia z tego takze lody....

> to tak naturalnie smierdzi? moze wachalas zepsuty owoc? a jak smakuje?

O ile pamiętam Pieniązka, to jak najbardziej naturalny aromat. Co do smaku
trzeba się pytać odważnych ;)

Jo'Asia

--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Niełatwo jest rozebrać zdanie z gramatyki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-08 08:08:10

Temat: Re: Czy znacie jakies dziwne owoce, czy jedliscie je?
Od: Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk> szukaj wiadomości tego autora

nie naleze do odwaznych...

aromat byl jak najbardziej naturalny i nie z przechodzonego
owocu. Ludzie (tambylczy) zapewniali, ze lody sa bardzo
smaczne...

co do aromatow, no coz....dla nas zapaszek odgrzewjacego sie
bigosiku to zapowiesc raju, dla innych - no , taki durian!

Krysia
>
>>> nizej wymieniony durian widzialam i wachalam wlasnorecznie (!) w
>>> Tajlandii... duze, szare, pekate, z duzymi miekkimi a la kolce
>>> rogami, wisi na drzewie i nieziemsko smierdzi - aromatyczny
>>> bukiet gnijacego mieska, dojrzalych skarpet, przechodzonego
>>> plesniowego serka, zaniedbanego smietnika w parne lato... bylam o
>>> metr od tego , albo i poltora, chwycilo za gadlo, oj chwycilo....
>>> Robia z tego takze lody....
>
>> to tak naturalnie smierdzi? moze wachalas zepsuty owoc? a jak smakuje?
>
>O ile pami?tam Pieni?zka, to jak najbardziej naturalny aromat. Co do smaku
>trzeba si? pyta? odwa?nych ;)
>
>Jo'Asia

K.T. - starannie opakowana


-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ginger ale
bylo pikantna fasolka jest kopanie lezacego
!prosze o adresy stron z przepisami kulinarnymi!
paluszki krabowe
Jak ugryźć Mango?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »