| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-14 09:56:57
Temat: Re: Czym czuc´ tanie sery ples´niowSabinka <s...@w...pl> wrote:
>
> Tez sie nad tym zastanawialam, czasami tak daje po nosie ze gwiazdy
> sie pokazuja. Turek tylko raz tak mi pachnial.
> Przy okazji moze ktos powie, co ma wspolnego camembert z Biedronki z
> camembertem? Czy cokolwiek poza wygladem?
Turek to camembert. Nazwa camembert, ngdy nie zostala zarejestrowana i
zgodnie z wyrokiem sadowym z 1926 roku nie moze byc przedmiotem
"appelation d'origine". W zwiazku z tym nazwa ta moze sie odnosic do
kazdego sera tego typu niezaleznie gdzie produkowanego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-14 09:56:59
Temat: Re: Czym czuc´ tanie sery ples´niowGrzegorz Janoszka <G...@p...onet.pl-----USUN-TO> wrote:
> Mam pytanie odnos´nie tanich serów ples´niowych, takich np. brie za 4z?
> ma?e opakowanie. Wszystkie mi s´mierdza˛ amoniakiem albo chlorowodorem,
> nie moge˛ zjes´c´ i wyrzucam :(
> Taki... "zapach" jest normalny? Aha - tylko skórka tak pachnie, jak
> sie˛ ja˛ odkroi, to serek jest OK...
Podejrzewam, ze jezeli ser plesniowy pachnie amoniakiem lub
chlorowodorem, to znaczy, ze dotknal go proces gnilny. Nie zalezy to
oczywiscie od jego ceny, lecz od warunkow produkcji lub pakowania lub
przechowywania.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 10:17:53
Temat: Re: Czym czuć tanie sery ple?niowe?
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości news:7l2novoal352lc7l18forpsqllrmj1r8du@4ax.com...
Znaczy, uznalem, ze ser, ktory ma przebarwiona
> 'skorke' plesniowa oraz jest bardzo lejacy w srodku jest wlasnie nie
> pierwszej swiezosci.
taki ser jest po prostu barrrrrrdzo dojrzaly :)
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 10:30:06
Temat: Re: Czym czuć tanie sery ple?niowe?
Martka wrote:
>>'skorke' plesniowa oraz jest bardzo lejacy w srodku jest wlasnie nie
>>pierwszej swiezosci.
>
>
> taki ser jest po prostu barrrrrrdzo dojrzaly :)
i taki osobiscie najbardziej lubie (ale oczywiscie nie jak smierdzi
amoniakiem)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 11:23:21
Temat: Re: Czym czuć tanie sery pleśniowe?
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" napisal ...
> Mam pytanie odnośnie tanich serów pleśniowych, takich np. brie za 4zł
> małe opakowanie. Wszystkie mi śmierdzą amoniakiem albo chlorowodorem,
> nie mogę zjeść i wyrzucam :(
> Taki... "zapach" jest normalny? Aha - tylko skórka tak pachnie, jak
> się ją odkroi, to serek jest OK...
normalny nie jest, to IMO efekt zlego przechowywania i pewnie takze niskiej
jakosci,
warunkow produkcji...
ja spotkalem sie kilka razy z takimi objawami w serach typu turka, valbon,
sekret mnicha,
kupowanymi w hipermarketach.
nigdy ich nie jadlem - kilka razy, jezeli mialem akurat po drodze do sklepu,
reklamowalem
(dla zasady), i zawsze dostawalem pieniadze z powrotem bez szemrania.
teraz staram sie kupowac takie ktore mozna rozwinac nie niszczac opakowania
i sprawdzam
jeszcze w sklepie.
mac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 17:13:01
Temat: Re: Czym czuć tanie sery ple?niowe?Użytkownik Marcin E. Hamerla napisał:
> Ja bym tego zapachu nie wiazal z cena. Kilkakrotnie sie z nim
> spotkalem i wystepowal w przypadku serow ostrzejszych i takich nie
> pierwszej swiezosci. Znaczy, uznalem, ze ser, ktory ma przebarwiona
> 'skorke' plesniowa oraz jest bardzo lejacy w srodku jest wlasnie nie
> pierwszej swiezosci.
>
Często kupuję Valbon i trzymam się zasady kupowania go w sklepie gdziue
"dobrze schodzi". Tam jestem pewna, że kupię świeży bez żadnych
zapachów. Kiedyś kupiłam w małym sklepiku pod domem i chyba długo leżał,
bo pleśń już nie bła elastyczna i capił amoniakiem na kilometr.
Eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 00:23:15
Temat: Re: Czym czuć tanie sery pleśniowe?On Mon, 13 Oct 2003 20:46:21 +0200, "Dorota***" <d...@o...pl> wrote:
>
>> Mam pytanie odnośnie tanich serów pleśniowych, takich np. brie za 4zł
>> małe opakowanie. pracodawców.
>
>Nie znam brie taniego, ale camembert za 3,5 zł nie śmierdzi niczym.
To znaczy ze nadaje sie glownie do karmienia nierogacizny...
>Najbardziej mi smakuje firmy Turek.
Moze i Brie formy turek jest dobre bo "nie smierdzi niczym"???
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-15 19:35:09
Temat: Re: Czym czuć tanie sery pleśniowe?
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@p...onet.pl-----USUN-TO>
napisał w wiadomości
news:slrnbonhsn.bis.Grzegorz.Janoszka@kier.icsr.agh.
edu.pl...
>k mi pachnial.
>
> No dobra, a możecie odpisać, czy zjadacie takie coś? Czy śmierdzenie
> amoniakiem to efekt zepsucia sera, czy jeszcze dobry może tak woniać?
to plesn na serku rozklada bialka sera do amoniaku. wiec jesli ser mocno nim
pachnie, to znaczy ze jest dojrzaly. ja taki bym jadla. za zepsuty uwazam
taki, ktory "zlapie" obce plesnie - wtedy cuchnie niemilosiernie
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 07:17:23
Temat: Re: Czym czuć tanie sery pleśniowe?Martka <b...@w...pl> napisał(a):
> > No dobra, a możecie odpisać, czy zjadacie takie coś? Czy śmierdzenie
> > amoniakiem to efekt zepsucia sera, czy jeszcze dobry może tak woniać?
Niestety tak, jak zaczyna "pachnieć" amoniakiem, to znaczy, że się już psuje.
> to plesn na serku rozklada bialka sera do amoniaku. wiec jesli ser mocno nim
> pachnie, to znaczy ze jest dojrzaly. ja taki bym jadla. za zepsuty uwazam
> taki, ktory "zlapie" obce plesnie - wtedy cuchnie niemilosiernie
Najlepszy camembert produkowany jest na wiosnę, kiedy jakość mleka krowiego jest
najwyższa. Tak więc istotne jest to co jedzą krowy.
Ser powinien być miękki i pokryty z zewnątrz cienką warstwą białej, jadalnej pleśni
poprzecinaną niewielką liczbą żółtych lub czerwonych "niteczek".
Ser powinien mieć kremową konsystencję i lekko żółty kolor, jeśli tylko zaczyna
brązowieć świadczy to o jego starzeniu się.
Zapach sera zaczyna przypominać woń amoniaku.
Camembert jest łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem.
Jeśli w czasie produkcji nie zostanie spełnione wiele warunków, np. temperatura mleka
nie powinna przekraczać 37°C, użyje się np. mleka w proszku zamiast
naturalnego lub nie utrzymuje się norm sanitarnych, wówczas nie dziwota, że ser
śmierdzi.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 08:44:18
Temat: Re: Czym czuc´ tanie sery ples´niowOn Tue, 14 Oct 2003 11:56:57 +0200, w...@o...pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>Turek to camembert. Nazwa camembert, ngdy nie zostala zarejestrowana i
>zgodnie z wyrokiem sadowym z 1926 roku nie moze byc przedmiotem
>"appelation d'origine". W zwiazku z tym nazwa ta moze sie odnosic do
>kazdego sera tego typu niezaleznie gdzie produkowanego.
Hm. Co to znaczy "tego typu"? Bo wlasnie Turka uznaje za camemberta bo
jest tego typu, ktorego ja oczekuje po camembercie. Ale to z Biedronki
jest zupelnie inne. Czy sery tego typu nie powinny sie
rozmiekczac/topic podczas smazenia? Bo ten z Biedronki twardnieje -
wiec rozumiem ze zostal inaczej wyprodukowany niz camemberty topiace
sie (wyprodukowane zgodnie z francuska receptura ;) )
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |