« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-17 15:41:17
Temat: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?Czesc, mam na imie Janusz. Od kilku dni czytam liste i jestem pelen
podziwu dla Waszego zaangazowania w sprawy cool-inarne. Mam pytanie -
jak w tytule. Czy znacie jakis prosty (nie najbardziej skomplikowany, a
raczej nie czasochlonny) sprawdzony przepis bez uzycia miesa i z uzyciem
w miare dostepnych skladnikow? Tylko prosze, nie odsylajcie mnie na
liste wegetarianska - nie jestem wegetarianinem. Myslalem, ze watek
"Wegetarianski problem..." mi pomoze, ale jednak nie. Potrawa moze byc
jedna, a porzadna lub dwie - trzy mniejsze... . Z przyjemnoscia
przeczytam kazdy przepis, oczywiscie tez na inna liczbe osob - liczyc
potrafie.
Bede wdzieczny za kazda wiadomosc.
Pozdrawiam Wszystkich
Janusz
Aha, mam duza lodowke i piekarnik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-17 20:15:15
Temat: Re: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?Czesc.
Ja robie to tak:
Kupuje piersi z kurczaka i z indyka , kroje to w paski , nastepnie wkladam
je
do miski , daje pieprz mielony (srednio)potem podlewam to wszystko sosem
sojowo-grzybowym 2-4 lyzek , i dodaje jedno lub dwa rozmacone surowe
jajka(ilosc zalezy od ilosci
miesa)ma to wyjsc lekko kisielowate kolor sredni braz , mieszamy i
odstawiamy na 30-120 minut .
teraz biore patelnie lub frytkownice , mocno rozgrzewam olej (ma byc jak
najlepszy moze
byc slonecznikowy) .Do przygotowanego miesa wsypujemy maczke ziemniaczana!
mieszamy , wazne aby to wygladalo jak oprószone mieso .
Na koniec wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smazymy dosc krótko z obu stron
podawac najlepiej prosto z patelni .Dobrze miec jakies sosy rzecz gustu ,
surówke z bialej kapusty i ryz.
To jest u mnie zawsze rewalacja.
Zycze smacznego.
p.s.masz moze garczek do foundee?
----- Wiadomooć oryginalna -----
Od: Januszsz <t...@p...pl>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 17 stycznia 2000 16:41
Temat: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?
Czesc, mam na imie Janusz. Od kilku dni czytam liste i jestem pelen
podziwu dla Waszego zaangazowania w sprawy cool-inarne. Mam pytanie -
jak w tytule. Czy znacie jakis prosty (nie najbardziej skomplikowany, a
raczej nie czasochlonny) sprawdzony przepis bez uzycia miesa i z uzyciem
w miare dostepnych skladnikow? Tylko prosze, nie odsylajcie mnie na
liste wegetarianska - nie jestem wegetarianinem. Myslalem, ze watek
"Wegetarianski problem..." mi pomoze, ale jednak nie. Potrawa moze byc
jedna, a porzadna lub dwie - trzy mniejsze... . Z przyjemnoscia
przeczytam kazdy przepis, oczywiscie tez na inna liczbe osob - liczyc
potrafie.
Bede wdzieczny za kazda wiadomosc.
Pozdrawiam Wszystkich
Janusz
Aha, mam duza lodowke i piekarnik
--
Newsy przez www ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-17 23:31:36
Temat: Re: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?
Januszsz wrote:
Czy znacie jakis prosty (nie najbardziej skomplikowany, a
> raczej nie czasochlonny) sprawdzony przepis bez uzycia miesa i z uzyciem
> w miare dostepnych skladnikow?
To znaczy bez kury i ryby?
Np.:
Lasagna
Krokiety z kartofli z sosem grzybowym
Fasola zapiekana z jablkami i rodzynkami na slodko-kwasno
Risotto z grzybami
Pory nadziewane papryka i serem kozim
Quiche
Itd.
Najpierw sobie ustal, jak chcesz, zeby to przyjecie przebiegalo:
Jezeli nie chcesz ani minuty spedzic w kuchni, gdy sa goscie, musza to
byc dania przygotowane wczesniej, czekajace w piecu lub na piecu, tylko
kwestia podania. Czy chcesz zaczac od zakaski na stojaco z drinkami, czy
chcesz, zeby wszyscy od razu usiedli przy stole. Jesli przy stole, to
ile dan czcesz podac: zakaski, salata, glowne, deser? Czy moze zakaska,
zupa, glowne, salata, sery, potem koniak, kawa, deser? Czy wogole ma to
byc niezobowiazujaco, wszyscy siedza na poduszkach, krzeslach i
kanapach, i jest jeden gar z kura w winie i dobry chleb. A moze fondue
serowe?
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-18 09:02:02
Temat: Re: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?Jeśli ma to być faktycznie bez ryb i wogóle żadnego mięsiwa ????
Może właśnie risotto, paela warzywna lub zapiekanka z ziemniakami ???
Jeśli z rybkami - to proponuję pstrągi pieczone z pieczonymi ziemniaczkami
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-18 14:16:56
Temat: Odp: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Januszsz wrote:
> Czy znacie jakis prosty (nie najbardziej skomplikowany, a
> > raczej nie czasochlonny) sprawdzony przepis bez uzycia miesa i z uzyciem
> > w miare dostepnych skladnikow?
>
> To znaczy bez kury i ryby?
(ciach)
> kanapach, i jest jeden gar z kura w winie i dobry chleb. A moze fondue
> serowe?
> Magdalena
Droga Magdaleno, zainteresowala mnie ta kura w winie.Bede wdzieczna za
przepis.
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-18 20:06:45
Temat: Re:Czym nakarmic 6-8 osob/kura w winie> Droga Magdaleno, zainteresowala mnie ta kura w winie.Bede wdzieczna za
> przepis.
>
> Kasia L.
Prosze bardzo.
Kawalki kury obsmazamy na zloto na dobrej oliwie. Na kazde kilo kury,
kroimy pol kilo cebuli w plasterki i przysmazamy, az zeszklona, ale nie
brazowa. W duzym garnku przekladamy kawalki obsmazonej kury z cebula,
solac i pieprzac po drodze. Patelnie zalewamy rosolem i zeskrobujemy co
przypalone, dodajemy do garnka. Nastepnie zalewamy kure bialym winem i
rosolem, az kura bedzie calkiem przykryta. Zakrywamy pokrywka i albo
pieczemy w srednim piecu przez 2 godziny albo na malutkim ogniu, az kura
bedzie odpadac od kosci. Bialego wina i rosolu mniej wiecej pol na pol,
wino musi byc wytrawne i nie najgorsze.
Podajemy z ryzem, chlebem, albo ziemniakami. Sos mozna pod koniec troche
odparowac, zeby sie zagescil. Ja odtluszczam na koniec sos przez taki
kubek z dziubkem, bo po co mi ten tluszcz, tylko sie odklada na biodrach.
Doprawic do smaku.
Jak kto lubi, moze dodac ziola: majeranek, tymianek, szalwia bardzo
dobrze robia kurze.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-19 04:09:50
Temat: Re: Odp: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?Ta "kura w winie" przypomniala mi o znakomitym przepisie -
"Coq au Vin" czyli po naszemu Kogut w winie.
(Przepis ktory posiadam jest z XVI wieku.)
>>
Mlodego tlustego kogutka zabitego i oczyszczonego przeddzien, pokrajac na 6-8
czesci; wlozyc w gliniany plaski garnek 3 luty mlodej sloniny pokrajanej w
drobna kostke i jedna lyzeczke masla, zasmazyc na zolto z drobna cebulka, wlozyc
kogutka osolonego i natartego czosnkiem, dodac peczek zieleninki, tymianku,
listka, kilka pieczarek lub smardzow, przykryc i dusic na ogniu dopuki sie rowno
nie obrumieni; wtedy zebrac zbytek tluszczu, podlac kogutka mocna wodka i
zapalic ja. Potem wlac 1 szklanke rosolu i dobrego wina i gotowac, a skoro kogut
bedzie miekki, zaprawic sos 1 lyzka masla swiezego z 1 lyzka maki. Ten kogut
moze byc zastapiony mloda pulardka, lecz "kogut" na menu wyglada wiecej
interesujaca, przypomina bowiem "Chanteclera". <<
Tyle moj stary przepis.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-19 08:49:04
Temat: Re: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?
Magdalena Bassett napisał(a):
>
> Januszsz wrote:
> Czy znacie jakis prosty (nie najbardziej skomplikowany, a
> > raczej nie czasochlonny) sprawdzony przepis bez uzycia miesa i z uzyciem
> > w miare dostepnych skladnikow?
>
> To znaczy bez kury i ryby?
> Np.:
> Lasagna
> Krokiety z kartofli z sosem grzybowym
> Fasola zapiekana z jablkami i rodzynkami na slodko-kwasno
> Risotto z grzybami
> Pory nadziewane papryka i serem kozim
> Quiche
> Itd.
> Najpierw sobie ustal, jak chcesz, zeby to przyjecie przebiegalo:
> Jezeli nie chcesz ani minuty spedzic w kuchni, gdy sa goscie, musza to
> byc dania przygotowane wczesniej, czekajace w piecu lub na piecu, tylko
> kwestia podania. Czy chcesz zaczac od zakaski na stojaco z drinkami, czy
> chcesz, zeby wszyscy od razu usiedli przy stole. Jesli przy stole, to
> ile dan czcesz podac: zakaski, salata, glowne, deser? Czy moze zakaska,
> zupa, glowne, salata, sery, potem koniak, kawa, deser? Czy wogole ma to
> byc niezobowiazujaco, wszyscy siedza na poduszkach, krzeslach i
> kanapach, i jest jeden gar z kura w winie i dobry chleb. A moze fondue
> serowe?
> Magdalena
Dzieki wszystkim za pomysly.
Krzychu, przepis jest swietny, ale tym razem mialo byc bez mieska.
Magdaleno, Krzychu, Ostry - w moim pojeciu kurczak (i kura - nawet w
winie) miesem jest, a ryba nie. A oto ustalenia: w kuchni ani minuty,
no, moze jak najkrocej. Przyjecie niezobowiazujace, liczba dan
nieistotna, chetnie wiecej niz jedno. Garnuszka do founde brak, tak samo
jak i doswiadczenia w przygotowywaniu takowoz.
Magdaleno - czy znajde gdzies w archiwum przepis na fasole zapiekana z
jablkami i rodzynkami na slodko-kwasno, a moze masz go pod reka?
Zostaly dwa dni.
Jak sie uda, przesle Wam na grupe zapachy, a do modemu (na szczescie
zewnetrzny) powpycham co lepsze kaski.
Czy moglibyscie przeslac przepisy, nie tylko nazwy potraw (jesli
oczywiscie Wam nie sprawi to klopotu)?
Dzieki
Pozdrawiam wszystkich
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-19 09:22:14
Temat: Re: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?No to skoro ryba to nie mięso najprościej i najszybciej będzie zrobić rybę -
kup odpowiednią ilość ( pewnie znasz tych ludzi i wiesz ile jedzą ) -
dzwonka łososia lub pstrągi ( patroszone, ale nie filety ). Ryby kup dziś,
posyp przyprawami ( tymianek, bazylia, odrobina pieprzu - jak lubisz biały
to najlepiej taki, delikatnie osolić ), włuż do naczynia, obłuż plasterkami
cytryny. Jutro przesmaż po 5 minut z każdej strony rybki, wystódź i do
lodówy ( do zamrażarki włóż kostkę masła ). Ziemniaki pokrajaj w bardzo
grube frytki -- prawie kawałki, i usmaż na głębokim oleju aż się zarumienią.
Surowkę kup gotową leniuszku ;)
No i jak już przyjdzie Ten piątek nieszczęsny ułuż ryby na blaszce
wysmarowanej olejem, ziemniaki na drugiej blaszce. Do nagrzanego pieca
jakieś 180 stopni ) wstaw najpierw ziemniaki, jak będzie im brakowało ok.
15 minut wstaw rybę. Na 5 minut przed końsem pieczenia posyp ryby płatkami
migdałowymi i utartym na wiórki ( gruba tarka ) masłem - najlepiej wyjąć
blachę i ucierać bezośrednio na nią. Na ziemniaki też ( wcześniej obsyp
ziemniaki grubą solą )
Na talerze kładziesz zeimniaczki, rybkę surówkę, kilka ( 3 ) kawałków
cytrtyny do skropienia ryby. To tyle. Jeśli chhodzi o ziemniaki - jeśli
wszyscy będą lubili kminek to możesz nim również posypać ziemniaki jak
będziesz sypał solą.
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-19 09:38:42
Temat: Re: Czym nakarmic 6-8 osob w ten piatek?No i zapomniałem o czymś na początek - zupa grzybowa pikantna.
Składniki - włoszczyzna, grzyby ( świeże pieczarki, suszone chińskie -
pieczarka pachnąca, czarne mun - grzyby zaparzamy wrzątkiem ), wywar z
suszonych kwaiatów lili, makaron ( np. ryżowy ), przyprawy - sos sojowy,
pieprz cayenne, ocet winny.
Włoszczyznę kroimy w drobniutką kostkę i gotujemy rosół vege, do tego
wrzucamy krojone zapażone grzyby chińskie wraz z wodą od parzenia, wywar z
suszonych lili ).
Pieczarki kroimy na odpowiadające nam wielkością kawałki i przesmażamy na
ostrym ogniu przyprawiając solą i czarnym piprzem, opruszamy mąką,
przesmażamy, zalewamy zupą, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do samku
piprzem cayenne, sosem sojowym ( najlepszy z aromatem grzybowym ;) i
odrobiną octu. Gotujemy aż się zupa "przegryzie". Makaron ryżowy gotujemy
zgodnie z przepisem na opakowaniu, na tależ kładziemy makaron i zalewamy
zupą. Zupa powinna być średniej gęstości, pikantna i lekko kwaśna.
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |