Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Dieta optymalna nie jest miażdżycorodna
Date: Mon, 2 Oct 2006 14:47:29 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 47
Message-ID: <efr1p0$8k8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sub205-157.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="windows-1250"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1159793248 8840 85.193.205.157 (2 Oct 2006 12:47:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Oct 2006 12:47:28 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: ehBHpj7QnaJRoAuJOVmBaTFFvrfAzuBi
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0639-4, 2006-09-29), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:55044
Ukryj nagłówki
http://www.cmdik.pan.pl/zespoly/zfd/badania.html
---------------------------------------------------C
ytat:
Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą
wysokotłuszczową
Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale
odżywiających się tzw. "dietą Kwaśniewskiego". Ta niskowęglowodanowa,
wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i
szkodliwą dla zdrowia - chociaż nie opublikowano żadnych badań
dotyczących jej wpływu na organizm ludzki. Grupę badaną stanowiło 30
zdrowych mieszkańców Częstochowy (17 kobiet, 13 mężczyzn, wiek 50,6ą2,9
lat), które oświadczyły, że stosują "dietę Kwaśniewskiego" od co
najmniej 1 roku (średnio przez 5,0ą0,5 lat). W surowicy osób badanych
stwierdzono podwyższony poziom kwasu beta-hydroksymasłowego (289ą44
mM/L), bardzo wysokie stężenie cholesterolu całkowitego (282ą9 mg/dL) i
cholesterolu LDL (192ą8 mg/dL), ale zarazem wysokie stężenie
cholesterolu HDL (69ą3 mg/dL) i niski poziom triglicerydów (103ą8
mg/dL) oraz glukozy (89ą1 mg/dL). Stężenia insuliny (6,5ą0,7 mU/mL),
homocysteiny (10,5ą0,6 mM/L) i białka C-reaktywnego (2,7ą0,8 mg/L).
Stężenie triglicerydów było ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu
HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75,
P<10exp-5). Chociaż w badanej grupie cholesterol całkowity i
cholesterol HDL były wyraźnie podwyższone, to godne podkreślenia jest,
że były to jedyne zwiększone czynniki ryzyka miażdżycy w grupie
badanej. W wyniku podwyższonego cholesterolu HDL współczynnik
aterogenności (iloczyn [cholesterol całkowity]/[cholesterol HDL])
wynosił u osób badanych 4,2ą0,2, co nie wskazuje na zwiększone
zagrożenie miażdżycą. Podsumowując, omówione badania nie potwierdzają
hipotezy o miażdżycorodności "diety Kwaśniewskiego".
----------------------------------------------------
---Koniec cytatu.
Kolejny raz udowodniono, że dieta Kwaśniewskiego NIE JEST
MIAŻDŻYCORODNA.
Al oczywiście mity kojarzenia miażdżycy z tłustą dietą dalej będą
krążyć,
a Cooler dalej będzie ten fakt ignorował, używając najgłupszego
z argumentów, że "J.K. nie ma doktoratu więc jego dieta jest do bani".
Krystyna
P.S. Ciekawe jaki procent odkrywców znaczących dla ludzkości miało
doktoraty... (?) Może ktoś zna takie dane?
|