| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-04 18:29:51
Temat: Dip z czerwonego chilli (Nam Prick Da Daeng) z Tajlandii by monsmadeJesli podejrzewasz, ze ten dip jest bardzo ostry, to... rzeczywiscie
taki jest. Ale mozesz go przygotowac wg wlasnego uznania i smaku. Jako
suplement chilli mozesz uzyc takze papryki.
Idealnie, jesli kupowane przez Ciebie chilli lub papryczki byly juz
podsuszone. Jesli nie, mozesz je latwo podsuszyc samodzielnie. Po
prostu, potnij chilli lub papryke w cienkie paseczki, a nastepnie
rozloz na otwartych drzwiczkach piekarnika, tak aby dochodzilo do nich
cieplo z rozgrzanego wnetrza.
A teraz przepis na dip.
Skladniki:
5 duzych wysuszonych czerwonych chilli lub papryka
2 pomidory
4 szczypiorki
4 kawalki czosnku
sos rybny albo sol
odrobina cukru
Na poczatku wszystkie chilli/papryczki powinny byc podgrzewane,
grillowane nad otwartym ogniem, az skorki zrobia sie ciemno brazowe.
Mozesz to robic nad otwartym ogniem kuchenki lub podsmazajac na suchej
patelni bez uzycia tluszczu. Pomidory powinny byc ugotowane osobno, w
skorkach. Nastepnie obierz pomidory i czosnek.
Zmiazdz chilli/papryczki w duzym mozdzierzu i dodawaj po kolej
pozostale skladniki. Pomidory dodaj na koncu. Dopraw sola i cukrem
wedlug wlasnego uznania.
Ten dip jest doskonalym dodatkiem do swiezych oraz gotowanych warzyw.
Ogorki, cukinia, dynia doskonale pasuja do takiego prostego, ale
bardzo smacznego posilku. Jesli przyrzadzisz wieksza ilosc dipu,
mozesz go przechowywac w lodowce.
Tajowie nazywaja ten dip Nam Prick Da Daeng co znaczy "czerwonooki
chilli dip".
zobacz wiecej na moim blogu na http://www.monsmade.com
Mon :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |