« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-04 08:06:40
Temat: Chleb......upiekłam w "Alasce", bo moja kuchnia kaflowa zimna i nieprzytulna -
za duże upały :-) :-)
Ponieważ kiedyś ktoś z mojej rodziny narzekał, że chleb taki się bardzo
kruszy, podałam mu sposób, który przy okazji inauguracji mojej "maszyny"
przypominam i tutaj" : należy 1/6 ilości mąki, którą planujemy zużyć na
chleb, zaparzyć wrzątkiem, wliczając tę ilość wrzątku w ogólną ilość
płynu użytego do ciasta. Grudki dokładnie rozetrzeć podczas mieszania i
studzenia kleiku, który powstaje. Kleik, póki ciepły, wykorzystujemy na
rozczyn drożdżowy dodawszy dla rozrzedzenia nieco mleka (zastosowałam 3
dag świeżych drożdży, żadne tam instant!) i po wymieszaniu na jednolitą
papkę dajemy na dno formy, na to reszta mąki.
No i - 3 łyżki dobrego oleju na wierzch mąki. Cała filozofia :-)
Niedługo Wam jakąś fajną muzyczke podeślę - może z jakąś dedykacją?
No,jak myślicie, dla kogo? - nie zgadniecie!
Pozdrawiam wszystkich piekarzy!
:-)
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |