Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chleb...
Date: Wed, 04 Jul 2007 10:06:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <f6fkne$i85$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: blz54.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1183536686 18693 83.28.219.54 (4 Jul 2007 08:11:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Jul 2007 08:11:26 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298398
Ukryj nagłówki
...upiekłam w "Alasce", bo moja kuchnia kaflowa zimna i nieprzytulna -
za duże upały :-) :-)
Ponieważ kiedyś ktoś z mojej rodziny narzekał, że chleb taki się bardzo
kruszy, podałam mu sposób, który przy okazji inauguracji mojej "maszyny"
przypominam i tutaj" : należy 1/6 ilości mąki, którą planujemy zużyć na
chleb, zaparzyć wrzątkiem, wliczając tę ilość wrzątku w ogólną ilość
płynu użytego do ciasta. Grudki dokładnie rozetrzeć podczas mieszania i
studzenia kleiku, który powstaje. Kleik, póki ciepły, wykorzystujemy na
rozczyn drożdżowy dodawszy dla rozrzedzenia nieco mleka (zastosowałam 3
dag świeżych drożdży, żadne tam instant!) i po wymieszaniu na jednolitą
papkę dajemy na dno formy, na to reszta mąki.
No i - 3 łyżki dobrego oleju na wierzch mąki. Cała filozofia :-)
Niedługo Wam jakąś fajną muzyczke podeślę - może z jakąś dedykacją?
No,jak myślicie, dla kogo? - nie zgadniecie!
Pozdrawiam wszystkich piekarzy!
:-)
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
|