Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Poutine

Grupy

Szukaj w grupach

 

Poutine

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-03 17:27:22

Temat: Poutine
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

Na jakimś blogu zobaczyłem i mi się spodobało:

http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine

:)

Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i "brown
sauce" to jaki to?

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-03 21:33:39

Temat: Re: Poutine
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Ewa (siostra Ani) N. wrote:

>> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine

>> Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i
>> "brown sauce" to jaki to?

> Cheese curd co cos w rodzaju "twarozka babuni" z mlodego cheddara, jak
> sadze ? :)

No właśnie chyba nie do końca jest to twarożek ("cottage cheese"?).

> Z tego co zobaczylam na sieci z tego facynujacego dania, "la sauce
> brune" najczesciej jest robiony z zdeglasowania patelni (po smazeniu
> miesa)... herbata. Z torebki.

> Jak Québec, to Québec. No i "poutine" to legenda kulinarna :)

I tak muszę to zjeść. :P Czasami tak mam.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-03 21:33:54

Temat: Re: Poutine
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 3 juillet 2007 ŕ 19:27:22, dans
<2...@l...localdomain> vous écriviez :

> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine

> Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i "brown
> sauce" to jaki to?

Cheese curd co cos w rodzaju "twarozka babuni" z mlodego cheddara, jak
sadze ? :)


Z tego co zobaczylam na sieci z tego facynujacego dania, "la sauce
brune" najczesciej jest robiony z zdeglasowania patelni (po smazeniu
miesa)... herbata. Z torebki.

Jak Québec, to Québec. No i "poutine" to legenda kulinarna :)



Ewcia


--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-03 21:39:49

Temat: Re: Poutine
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Z tego co zobaczylam na sieci z tego facynujacego dania, "la sauce
> brune" najczesciej jest robiony z zdeglasowania patelni (po smazeniu
> miesa)... herbata. Z torebki.
[...]

Znaczy się co torebkę po herbacie ciepnąć?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-03 21:48:36

Temat: Re: Poutine
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski wrote:
> Na jakimś blogu zobaczyłem i mi się spodobało:
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
>
> :)
>
> Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i "brown
> sauce" to jaki to?
>


Brown sauce czy gravy:

3 lyzki maki
3 lyzki tluszczu (np. maslo)
Przybrazowic make na patelni z tluszczem, dodac ciagle mieszajac
widelcem lub trzepaczka:
1 szklanke rosolu
1 lyzeczke soli
1 lyzeczke pieprzu
1 lyzeczke maggi
1 lyzke sosu sojowego
Wymieszac, az gladki, dodac wody, jesli za gesty, gotowac na malym ogniu
10 - 15 minut.

Cheese curd to nie twarog, a raczej bardzo mlody zolty ser. Jesli mozna
dostac delikatny, nie ostro pachnacy zolty ser, to mozna go pokruszyc i
nim zastapic.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-07-03 22:20:16

Temat: Re: Poutine
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 3 juillet 2007 ŕ 23:33:39, dans
<2...@l...localdomain> vous écriviez :


>> Jak Québec, to Québec. No i "poutine" to legenda kulinarna

> I tak muszę to zjeść. Czasami tak mam.

Alez ja tysz o /poutine/ marze :)


Ewcia


--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-07-03 22:21:35

Temat: Re: Poutine
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 3 juillet 2007 ŕ 23:39:49, dans <f6efp8$3ac$3@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

>> Z tego co zobaczylam na sieci z tego facynujacego dania, "la sauce
>> brune" najczesciej jest robiony z zdeglasowania patelni (po smazeniu
>> miesa)... herbata. Z torebki.

> Znaczy się co torebkę po herbacie ciepnąć?


Nie az tak. Ciepnac herbate zrobiona "z torebki" :)


Ewcia

--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-07-03 22:33:03

Temat: Re: Poutine
Od: "Lozen" <i...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski wrote:

> Na jakimś blogu zobaczyłem i mi się spodobało:
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
>
> :)
>
> Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i
> "brown sauce" to jaki to?

A to widziales? ;)

http://members.shaw.ca/kcic1/poutine.html

Zwlaszcza: " Poutine is Acadian slang for mushy mess and is best
described as a heart attack in a bowl."

pozdrawiam
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-07-04 00:31:48

Temat: Re: Poutine
Od: "Lozen" <i...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski wrote:

> I tak muszę to zjeść. :P Czasami tak mam.

Skoro musisz to musisz ;)

http://poutine.gu.ma/

A tu jeszcze z roznych ciekawostek o Poutine w polskiej sieci:

http://d3e.gu.ma/

I jeszcze jest troche na YouTube.com nie wiem czy juz sprawdzales,
troche po francusku, wiec uklony w strone Ewy :)

BTW, ja jadlam poutine z kawalkami sera i sosem tak jak w przepisie,
ale tez jadlam bez - widocznego przynajmniej - sera, z sosem, ketchupem
i czym tam jeszcze (majonezem? innym mazidlem?). Ogolnie jest to
wlasnie taki balagan na talerzu ;) zdecydowanie nadajacy sie na zimowe
dni, niespecjalnie na letnie upaly.

Ale skoro musisz to musisz ;)

pozdrawiam
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-07-08 07:35:35

Temat: Re: Poutine
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <x...@n...onet.pl>,
"Lozen" <i...@h...com> wrote:

> Konrad Kosmowski wrote:
>
> > Na jakimś blogu zobaczyłem i mi się spodobało:
> >
> > http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
> >
> > :)
> >
> > Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i
> > "brown sauce" to jaki to?
>
> A to widziales? ;)
>
> http://members.shaw.ca/kcic1/poutine.html
>
> Zwlaszcza: " Poutine is Acadian slang for mushy mess and is best
> described as a heart attack in a bowl."

Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa frytury z małych
rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PYCHOTKA
kruche
SZCZESLIWIE...
Szukam znawcy kuchni arabskiej? Potrzeba identyfikacji potraw.
Przepisy z anchois

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »