| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-07-08 22:15:56
Temat: Re: PoutineWladyslaw Los napisał(a):
> In article <x...@n...onet.pl>,
> "Lozen" <i...@h...com> wrote:
>
>> Konrad Kosmowski wrote:
>>
>>> Na jakimś blogu zobaczyłem i mi się spodobało:
>>>
>>> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
>>>
>>> :)
>>>
>>> Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i
>>> "brown sauce" to jaki to?
>> A to widziales? ;)
>>
>> http://members.shaw.ca/kcic1/poutine.html
>>
>> Zwlaszcza: " Poutine is Acadian slang for mushy mess and is best
>> described as a heart attack in a bowl."
>
> Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa *frytury* z małych
> rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
> Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.
>
frytura [fr.], tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie
wysokiej temperatury;
http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=frytura
http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-07-09 04:23:18
Temat: Re: PoutineIn article <f6rnon$36e$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> >
> > Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa *frytury* z małych
> > rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
> > Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.
> >
>
> frytura [fr.], tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie
> wysokiej temperatury;
> http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=frytura
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
> pozdr. Jerzy
I co?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-07-09 18:41:07
Temat: Re: PoutineWladyslaw Los napisał(a):
> In article <f6rnon$36e$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>
>>> Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa *frytury* z małych
>>> rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
>>> Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.
>>>
>> frytura [fr.], tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie
>> wysokiej temperatury;
>> http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=frytura
>>
>> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
>> pozdr. Jerzy
>
> I co?
Chciałem się upewnić czy dobrze użyłeś słowo frytura.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-07-09 18:58:02
Temat: Re: PoutineIn article <f6tvp9$ga1$1@nemesis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > In article <f6rnon$36e$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> >
> >
> >>> Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa *frytury* z małych
> >>> rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
> >>> Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.
> >>>
> >> frytura [fr.], tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie
> >> wysokiej temperatury;
> >> http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=frytura
> >>
> >> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
> >> pozdr. Jerzy
> >
> > I co?
>
> Chciałem się upewnić czy dobrze użyłeś słowo frytura.
Dobrze. Aczkolwiek w znaczeniu nie dosłownym, lecz metonimicznym.
A co do tego, co piszą w Wikipedii, to śmiej się Pan z tego.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |