| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-03-08 22:03:57
Temat: Re: Dla amatorow kapustyKRZYZAK pisze:
> Dnia Tue, 6 Mar 2012 19:32:45 +0100, Alek napisał(a):
>
>> Czysty, wigilijny robi się właśnie na kiszonych burakach.
>
> Co to znaczy "robi sie"? Ja wlasnie proponuje uzycie kwasu buraczanego
> jedynie do smaku, albo i nie.
> Zostawmy kwas dla bialego barszczu.
>
Nie potrzeba kwasu, wystarczy sok z buraków z wcześniej zachomikowanych
w butelkach.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2012-03-08 22:10:40
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 8 Mar 2012 22:39:10 +0100, KRZYZAK napisał(a):
> Dnia Thu, 8 Mar 2012 21:39:52 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
>
> Podobnie jak dobry strogonow i carbonara;>
No właśnie, tak przy oakzji - przepisy na strogonowa ze śmietaną mnie lekku
przerażajom. Po co ta smietana tam no to nie wiem.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2012-03-08 22:14:05
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
> KRZYZAK pisze:
>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>
>>> PS
>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>
>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
>> smakow czysty barszcz czerwony.
>
> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2012-03-08 22:15:00
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 08 Mar 2012 23:03:57 +0100, Paulinka napisał(a):
> KRZYZAK pisze:
>> Dnia Tue, 6 Mar 2012 19:32:45 +0100, Alek napisał(a):
>>
>>> Czysty, wigilijny robi się właśnie na kiszonych burakach.
>>
>> Co to znaczy "robi sie"? Ja wlasnie proponuje uzycie kwasu buraczanego
>> jedynie do smaku, albo i nie.
>> Zostawmy kwas dla bialego barszczu.
>>
>
> Nie potrzeba kwasu, wystarczy sok z buraków z wcześniej zachomikowanych
> w butelkach.
Bardzo dobry:
http://www.opinie.senior.pl/Krakus-Koncentrat-barszc
zu-z-burakow-cwiklowych,884.html
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2012-03-08 22:42:33
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 8 Mar 2012 23:10:40 +0100, Ikselka napisał(a):
> No właśnie, tak przy oakzji - przepisy na strogonowa ze śmietaną mnie lekku
> przerażajom. Po co ta smietana tam no to nie wiem.
Bo tak to wymyslil pewien francuski kucharz i nazwal jak nazwal:)
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2012-03-08 22:54:46
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 08 Mar 2012 22:43:42 +0100, Paulinka napisał(a):
> Viva puryści kulinarni.
Raczej ortodoksi ;>>>
--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2012-03-08 23:00:32
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Thu, 8 Mar 2012 23:42:33 +0100, KRZYZAK napisał(a):
> Dnia Thu, 8 Mar 2012 23:10:40 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> No właśnie, tak przy oakzji - przepisy na strogonowa ze śmietaną mnie lekku
>> przerażajom. Po co ta smietana tam no to nie wiem.
>
> Bo tak to wymyslil pewien francuski kucharz i nazwal jak nazwal:)
Zdecydowanie mi ta śmietana przy dojrzałej(sic!) wołowinie przeszkadza -
dlatego nie lubię strogonowa w oryginale, wolę bez śmietany. I w ogóle nie
lubię śmietany jako składnika sosów mięsnych, z wyjatkiem schabu
zapiekanego w śmietanie w różnych wariacjach, a ulubiona to ta:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe42506.html
Czasem robię też potrawkę z cielęciny czy drobiu - i tu jest śmietana.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2012-03-09 06:48:50
Temat: Re: Dla amatorow kapustyUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>> KRZYZAK pisze:
>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>> PS
>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny,
>>> niegubiacy smakow czysty barszcz czerwony.
>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
> słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
Ja osobiście nie sprawdzałem jak to ten koncentrat Krakusa działa na
barszcz, ale skoro dobry, to dobrze unikać innych. Od kiedy użyłem jednego z
nich, nigdy już więcej nie użyłem tego typu koncentratu. Ale może tego
Krakusa przetestuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2012-03-09 12:55:32
Temat: Re: Dla amatorow kapustyW dniu czwartek, 8 marca 2012, 21:41:26 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>> [...]
> > nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
> Można zabielać, można nie zabielać - ale wtedy są to RÓŻNE zupy.
Dobrze prawisz. Wódki Ci dać!
;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2012-03-09 14:36:52
Temat: Re: Dla amatorow kapustyDnia Fri, 9 Mar 2012 07:48:50 +0100, gosmo napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>>> KRZYZAK pisze:
>>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>>> PS
>>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny,
>>>> niegubiacy smakow czysty barszcz czerwony.
>>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
>> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
>> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
>> słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
>
> Ja osobiście nie sprawdzałem jak to ten koncentrat Krakusa działa na
> barszcz, ale skoro dobry, to dobrze unikać innych. Od kiedy użyłem jednego z
> nich, nigdy już więcej nie użyłem tego typu koncentratu. Ale może tego
> Krakusa przetestuję.
Tylko ostrożnie - jest mozno skoncentrowany, co jest zaletą, ale i dosyć
kwaskowy, więc używając go kieruj się kwaśnością potrawy.
Oczywiscie nie rezygnuję z bazy barszczu - buraków czerwonych świeżych, one
dają smak, a koncentrat wzmacnia.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |