Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dla amatorow kapusty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dla amatorow kapusty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 42


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-03-08 22:03:57

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

KRZYZAK pisze:
> Dnia Tue, 6 Mar 2012 19:32:45 +0100, Alek napisał(a):
>
>> Czysty, wigilijny robi się właśnie na kiszonych burakach.
>
> Co to znaczy "robi sie"? Ja wlasnie proponuje uzycie kwasu buraczanego
> jedynie do smaku, albo i nie.
> Zostawmy kwas dla bialego barszczu.
>

Nie potrzeba kwasu, wystarczy sok z buraków z wcześniej zachomikowanych
w butelkach.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-03-08 22:10:40

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 8 Mar 2012 22:39:10 +0100, KRZYZAK napisał(a):

> Dnia Thu, 8 Mar 2012 21:39:52 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
>
> Podobnie jak dobry strogonow i carbonara;>

No właśnie, tak przy oakzji - przepisy na strogonowa ze śmietaną mnie lekku
przerażajom. Po co ta smietana tam no to nie wiem.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-03-08 22:14:05

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):

> KRZYZAK pisze:
>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>
>>> PS
>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>
>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
>> smakow czysty barszcz czerwony.
>
> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.

Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-03-08 22:15:00

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:03:57 +0100, Paulinka napisał(a):

> KRZYZAK pisze:
>> Dnia Tue, 6 Mar 2012 19:32:45 +0100, Alek napisał(a):
>>
>>> Czysty, wigilijny robi się właśnie na kiszonych burakach.
>>
>> Co to znaczy "robi sie"? Ja wlasnie proponuje uzycie kwasu buraczanego
>> jedynie do smaku, albo i nie.
>> Zostawmy kwas dla bialego barszczu.
>>
>
> Nie potrzeba kwasu, wystarczy sok z buraków z wcześniej zachomikowanych
> w butelkach.

Bardzo dobry:
http://www.opinie.senior.pl/Krakus-Koncentrat-barszc
zu-z-burakow-cwiklowych,884.html
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-03-08 22:42:33

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 8 Mar 2012 23:10:40 +0100, Ikselka napisał(a):

> No właśnie, tak przy oakzji - przepisy na strogonowa ze śmietaną mnie lekku
> przerażajom. Po co ta smietana tam no to nie wiem.

Bo tak to wymyslil pewien francuski kucharz i nazwal jak nazwal:)


--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-03-08 22:54:46

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 08 Mar 2012 22:43:42 +0100, Paulinka napisał(a):

> Viva puryści kulinarni.

Raczej ortodoksi ;>>>

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2012-03-08 23:00:32

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 8 Mar 2012 23:42:33 +0100, KRZYZAK napisał(a):

> Dnia Thu, 8 Mar 2012 23:10:40 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> No właśnie, tak przy oakzji - przepisy na strogonowa ze śmietaną mnie lekku
>> przerażajom. Po co ta smietana tam no to nie wiem.
>
> Bo tak to wymyslil pewien francuski kucharz i nazwal jak nazwal:)

Zdecydowanie mi ta śmietana przy dojrzałej(sic!) wołowinie przeszkadza -
dlatego nie lubię strogonowa w oryginale, wolę bez śmietany. I w ogóle nie
lubię śmietany jako składnika sosów mięsnych, z wyjatkiem schabu
zapiekanego w śmietanie w różnych wariacjach, a ulubiona to ta:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe42506.html
Czasem robię też potrawkę z cielęciny czy drobiu - i tu jest śmietana.

--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2012-03-09 06:48:50

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: "gosmo" <t...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>> KRZYZAK pisze:
>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>> PS
>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny,
>>> niegubiacy smakow czysty barszcz czerwony.
>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
> słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)

Ja osobiście nie sprawdzałem jak to ten koncentrat Krakusa działa na
barszcz, ale skoro dobry, to dobrze unikać innych. Od kiedy użyłem jednego z
nich, nigdy już więcej nie użyłem tego typu koncentratu. Ale może tego
Krakusa przetestuję.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2012-03-09 12:55:32

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu czwartek, 8 marca 2012, 21:41:26 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>> [...]
> > nigdy nie zabielam. dobra zupa mam dobry smak bez psucia jej smietana.
> Można zabielać, można nie zabielać - ale wtedy są to RÓŻNE zupy.

Dobrze prawisz. Wódki Ci dać!
;)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2012-03-09 14:36:52

Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 9 Mar 2012 07:48:50 +0100, gosmo napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>>> KRZYZAK pisze:
>>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>>> PS
>>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny,
>>>> niegubiacy smakow czysty barszcz czerwony.
>>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
>> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
>> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
>> słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
>
> Ja osobiście nie sprawdzałem jak to ten koncentrat Krakusa działa na
> barszcz, ale skoro dobry, to dobrze unikać innych. Od kiedy użyłem jednego z
> nich, nigdy już więcej nie użyłem tego typu koncentratu. Ale może tego
> Krakusa przetestuję.

Tylko ostrożnie - jest mozno skoncentrowany, co jest zaletą, ale i dosyć
kwaskowy, więc używając go kieruj się kwaśnością potrawy.
Oczywiscie nie rezygnuję z bazy barszczu - buraków czerwonych świeżych, one
dają smak, a koncentrat wzmacnia.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Polskie sery zagrodowe.
To tylko kwestia konwenansów 3-)
Re: No i... Bosch w kosch :-/
Baranina, jagniecina
Morskie stwory i inne takie... :D

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »