Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Dla amatorow kapusty
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1sxo7bso96jwk.uqurzjocf0yn$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<5...@4...net>
<b7rvviezc32.p1vqu6w5oozo$.dlg@40tude.net>
<jjba74$s53$19@node2.news.atman.pl>
<1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net>
<jjc94k$3130$1@news2.ipartners.pl>
Date: Fri, 9 Mar 2012 15:36:52 +0100
Message-ID: <xwpqq4mdxt3z$.11b7pqe3jxsxo.dlg@40tude.net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.22.202
X-Trace: 1331303818 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1208 79.191.22.202:49271
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343413
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 9 Mar 2012 07:48:50 +0100, gosmo napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>>> KRZYZAK pisze:
>>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>>> PS
>>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny,
>>>> niegubiacy smakow czysty barszcz czerwony.
>>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
>> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
>> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
>> słodycz. Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
>
> Ja osobiście nie sprawdzałem jak to ten koncentrat Krakusa działa na
> barszcz, ale skoro dobry, to dobrze unikać innych. Od kiedy użyłem jednego z
> nich, nigdy już więcej nie użyłem tego typu koncentratu. Ale może tego
> Krakusa przetestuję.
Tylko ostrożnie - jest mozno skoncentrowany, co jest zaletą, ale i dosyć
kwaskowy, więc używając go kieruj się kwaśnością potrawy.
Oczywiscie nie rezygnuję z bazy barszczu - buraków czerwonych świeżych, one
dają smak, a koncentrat wzmacnia.
--
XL
|