« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-25 08:29:48
Temat: Dlaczego polewa sie warzy?Witajcie!
Wlasnie przetestowalam kolejna "perelke" - sernik gotowany Aurory. Serniczek
jest super, szybko sie robi i jest smaczny. Ja zrobilam z brzoskwiniami i
orzechami.
Zamierzalam polac ten sernik polewa kakaowa, ktora robilam mnostwo razy (1/3
kostki margaryny, 4 lyzki cukru, 1 lyzka kakao + 1 lyzka wody). Najpierw byla
za rzadka, wiec postanowilam ja dluzej pogotowac i dodalam jeszcze troche
cukru. Po chwili tluszcz sie oddzielil i nie dalo sie juz tego polaczyc w
jednolita mase. Po ostygnieciu warstwa pod tluszczem byla twarda jak kamien. No
i mam serniczek bez polewy. Wg mnie smakowo na tym nie stracil, moze z polewa
bylby bardziej dekoracyjny.
Serniczek polecam, z polewa czy bez.
A jak myslicie, czemu polewa sie zwarzyla? Za dlugo gotowalam? Czy proporcje
byly nieodpowiednie? Mozna ja bylo uratowac?
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-26 14:03:28
Temat: Re: Dlaczego polewa sie warzy?a...@p...onet.pl wrote:
>Witajcie!
>Wlasnie przetestowalam kolejna "perelke" - sernik gotowany Aurory. Serniczek
>jest super, szybko sie robi i jest smaczny. Ja zrobilam z brzoskwiniami i
>orzechami.
>Zamierzalam polac ten sernik polewa kakaowa, ktora robilam mnostwo razy (1/3
>kostki margaryny, 4 lyzki cukru, 1 lyzka kakao + 1 lyzka wody). Najpierw byla
>za rzadka, wiec postanowilam ja dluzej pogotowac i dodalam jeszcze troche
>cukru. Po chwili tluszcz sie oddzielil i nie dalo sie juz tego polaczyc w
>jednolita mase. Po ostygnieciu warstwa pod tluszczem byla twarda jak kamien. No
>i mam serniczek bez polewy. Wg mnie smakowo na tym nie stracil, moze z polewa
>bylby bardziej dekoracyjny.
>Serniczek polecam, z polewa czy bez.
>A jak myslicie, czemu polewa sie zwarzyla? Za dlugo gotowalam? Czy proporcje
>byly nieodpowiednie? Mozna ja bylo uratowac?
>
>Pozdrawiam,
>Ania
>
Witaj!
Polewę, choć na oko, robię mniej więcej z tej ilości składników,
używam zwykle masła. Nie pamiętam, żeby nie wyszła. Ponieważ nie
mierzę dokładnie składników, więc czasem wychodzi za rzadka - wtedy
dodaję kakao i jest trochę bardziej czekoladowa ale o gęstości, którą
lubię. Czasem tłuszcz się oddziela, wtedy niezawodnym sposobem jest
dodanie trochę wody (niewiele, np. łyżeczkę) i zamieszanie, jeśli się
jeszcze nie łączy: trochę wody i mieszać, zawsze się łączy. Gotując
dłużej odparowałaś wodę.
A sernik możesz jeszcze polać, albo polewać kawałki już na
talerzykach.
Powodzenia i smacznego Pozdrawiam
Anna T
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-26 14:30:49
Temat: Re: Dlaczego polewa sie warzy?> A sernik możesz jeszcze polać, albo polewać kawałki już na
> talerzykach.
Po serniczku zostalo jedynie slodkie wspomnienie...
Dzieki za rade, w przyszlosci bede wiedziala co robic jak sie zwarzy (oby nie)
lub bedzie za rzadka.
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |