Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-13 11:16:05

Temat: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Babka jogurtowa
(8 porcji)
Składniki
a.. jaja, 4 sztuki
b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
c.. olej, 200 gramów
a.. mąka, 3 szklanki
b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
c.. cukier, 1,5 szklanki
d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
Sposób przyrządzenia:
Jaja, cukier miksujemy na najwyższuch obrotach mikserem przez 10 min.
(długość miksowania jest bardzo ważna!!), zmniejszamy obroty, dodajemy
jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto
wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą do
wysokości 3/4 formy (ponieważ zwiększy swoją objętość), pieczemy 45 min. w
temp.180-200 stopni Celcjusza.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-13 11:42:45

Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> napisał w wiadomości
news:cd0g9l$2oke$1@news2.ipartners.pl...
> Babka jogurtowa
> (8 porcji)
> Składniki
> a.. jaja, 4 sztuki
> b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
> c.. olej, 200 gramów
> a.. mąka, 3 szklanki
> b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
> c.. cukier, 1,5 szklanki
> d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie

jak na moj gust 500 ml plynu + 4 jajka na ok. 0,5 kg maki to za dużo i stąd
zakalec.

pozdrawiam
Basia
>
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 12:52:09

Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może była za wysoka temperatura na początku pieczenia i ciasto szybko
urosło, a potem opadło?
Nie wiem, jak Ty, Pawle, ale ja od zawsze piekłam ciasta przez pierwszą
połowę czasu w nieco niższej temperaturze, a kolejną połowę w wyższej, to
dotyczyło w sumie wszystkich ciast oprócz kruchego,któremu w sumie niewiele
szkodzi.
Piekłabym więc babkę przez pierwsze 20-25 minut w temperaturze 170-180
stopni, a następne 20-25 w 200.
Inną sprawą jest piekarnik - elektryczny czy gazowy? Pieczesz na środkowej
blasze?

A swoją drogą przepis bardzo "smacznie" wygląda, mam podobny, tylko, że na
majonezową i piekę tak, jak napisałam, wychodzi bez zakalca.

--

KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 14:49:38

Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cd0hsm$7c8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cd0g9l$2oke$1@news2.ipartners.pl...
> > Babka jogurtowa
> > (8 porcji)
> > Składniki
> > a.. jaja, 4 sztuki
> > b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
> > c.. olej, 200 gramów
> > a.. mąka, 3 szklanki
> > b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
> > c.. cukier, 1,5 szklanki
> > d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
>
> jak na moj gust 500 ml plynu + 4 jajka na ok. 0,5 kg maki to za dużo i
stąd
> zakalec.
>
w takim razie ktory plyn i o ile zredukowc?

Pawel


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 14:50:19

Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Inną sprawą jest piekarnik - elektryczny czy gazowy? Pieczesz na środkowej
> blasze?

tak na srodkowej, a powinienem na innej?

Pawel



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 14:52:35

Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> tak na srodkowej, a powinienem na innej?
>
bardzo dobrze, że na środkowej, ale jeśli masz np. piekarnik elektryczny i w
grę wchodzi termoobieg, na którym ja się nei znam, bo generalnie wolę
gazowe, to wiem, że ma to znaczenie i może wpłynąć na jakość ciasta.

Pzdr

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 17:27:28

Temat: Re: Dlaczego wychodzi z zakalcem? (ze strony Winiary)
Od: Eva MN <e...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
mam podobny problem z jednym z przepisow na babke, w ktorej wystepuje
olej. Babka raz mi wychodzi, ale przewaznie jest zakalec.
Zastapilam olej margaryna i nie mam juz problemow.
Nie wiem, moze zalezy to od oleju? Nie zapisywalam sobie przeciez jakich
gatunkow uzywalam, ale moze to ma wplyw?
Radze sprobowac z margaryna.

Pozdrawiam,
Ewa MN>

Pawel wrote:

> Babka jogurtowa
> (8 porcji)
> Składniki
> a.. jaja, 4 sztuki
> b.. jogurt naturalny bez cukru, 300 gramów
> c.. olej, 200 gramów
> a.. mąka, 3 szklanki
> b.. proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
> c.. cukier, 1,5 szklanki
> d.. Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie
> Sposób przyrządzenia:
> Jaja, cukier miksujemy na najwyższuch obrotach mikserem przez 10 min.
> (długość miksowania jest bardzo ważna!!), zmniejszamy obroty, dodajemy
> jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto
> wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą do
> wysokości 3/4 formy (ponieważ zwiększy swoją objętość), pieczemy 45 min. w
> temp.180-200 stopni Celcjusza.
>
>
>
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dobre nożyce do "obrabiania" mięsa
Sok
konfitury wiśniowe
Cebulka prażona
Pita / kebab jak zrobić?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »